Πώς όρισε ο Maslow τις ανθρώπινες ανάγκες

maslow1

Ο Abraham Maslow ήταν Αμερικανός ψυχολόγος. Η θεωρία του ονομάζεται θεωρία ιεράρχησης των αναγκών. Ο Maslow επιχείρησε να φτιάξει μια λίστα των ανθρώπινων αναγκών με βάση την ισχύ τους, την σειρά ανάπτυξής τους, την σειρά εμφάνισής τους στην εξελικτική κλίμακα και τον βαθμό που πρέπει να ικανοποιηθεί κάποια ανάγκη για να επιβιώσει το άτομο. Χώρισε τις βασικές ανθρώπινες  ανάγκες σε πέντε ομάδες και τις τοποθέτησε σε μια πυραμίδα (γνωστή ως πυραμίδα αναγκών του Maslow) με κριτήριο τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Η αποτυχία για ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης οδηγεί σε δυσλειτουργία σωματική ή ψυχολογική.
  • Αν αποκατασταθεί η έλλειψη ικανοποίησης θεραπεύεται η δυσλειτουργία.
  • Η συνεχής ικανοποίηση των αναγκών προλαμβάνει τη δυσλειτουργία και έχει ως επακόλουθο υγεία και αύξηση.
  • Όταν υπάρχει ελευθερία επιλογής η ικανοποίηση μιας ανάγκης προτιμάται από την ικανοποίηση μιας άλλης.
  • Η παρατεταμένη ικανοποίησης μια βασικής ανάγκης περιορίζει τις απαιτήσεις της. (Κωσταρίδου –Ευκλείδη,2012)

Στη βάση της πυραμίδας τοποθέτησε τις πλέον δυνατές και άμεσες ανάγκες ενώ στην κορυφή τις πιο αδύναμες κι αυτές που μπορούσαν να αναβληθούν. Έτσι έχουμε από κάτω προς τα πάνω: τις φυσιολογικές ανάγκες  (σωματικές, βιολογικές όπως πείνα, δίψα κ.α. ), τις ανάγκες για ασφάλεια (η ανάγκη μας για προστασία, σταθερότητα, δομή, τάξη και αποφυγή φόβου και άγχους), τις ανάγκες για αγάπη και κατοχή που μας κάνουν να επιδιώκουμε στοργικές σχέσεις με τους άλλους, τις ανάγκες για εκτίμηση (αυτοεκτίμηση και εκτίμηση από τους άλλους) και την ανάγκη για αυτοπραγμάτωση.

maslow_hierarchy1

Κατά το Maslow όλες οι βασικές ανάγκες είναι εγγενείς και έχουν βιολογική προέλευση αλλά η συμπεριφορές που συνδέονται μ’ αυτές τις ανάγκες είναι μαθημένες. Πίστευε πως για να μαθευτεί μια συμπεριφορά πρέπει να ικανοποιεί μια βασική ανάγκη μας. Θεωρούσε επίσης ότι οι βασικές ανάγκες είναι καθολικές στο ανθρώπινο είδος και βιολογικά καθορισμένες αλλά ότι έχουν πολύ περιορισμένη ενστικτώδη φύση και  γίνεται να ανασταλούν ή να τροποποιηθούν από το περιβάλλον.

Advertisement

Ο Μaslow υποστήριξε ότι για να βιώσουμε μια ανάγκη πρέπει πρώτα να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι υπόλοιπες ανάγκες που βρίσκονται κάτω από αυτή στην ιεραρχία. Για παράδειγμα, κάποιος που πεινάει ή διψάει δεν αναζητά πνευματική ολοκλήρωση. Αφού λοιπόν ικανοποιηθούν όλες οι βασικότερες ανάγκες φτάνουμε στο υψηλότερο σημείο της πυραμίδας όπου βρίσκεται η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση, η οποία ικανοποιείται όταν το άτομο έχει το αίσθημα της προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας, της ικανοποίησης και της πληρότητας από αυτό που κάνει.

Τέλος, άλλες δύο ομάδες αναγκών που είναι δευτερογενείς ανάγκες και δεν περιέχονται στην πυραμίδα είναι οι γνωστικές ανάγκες και οι αισθητικές ανάγκες. Ο όρος «γνωστικές» αναφέρεται στην επιθυμία μας για γνώση και κατανόηση, ενώ ο όρος «αισθητικές» στην αναζήτηση του ωραίου και του αρμονικού.

self-actualization

Βιβλιογραφία:

Κωσταρίδου –Ευκλείδη Α. (2012). Ψυχολογία κινήτρων. Αθήνα: Πεδίο.

Schacter,D.L., Gilbert,D.T., Wegner,D.M. (2012). Ψυχολογία. Αθήνα: Gutenberg

https://el.wikipedia.org/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG