Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον παρορμητισμό μας

SHARE

παρορμητισμό

Ο παρορμητισμός σημαίνει δυσκολία ανοχής απέναντι στο αίσθημα της ματαίωσης. Τα παρορμητικά άτομα δυσκολεύονται να αντισταθούν στις επιθυμίες τους και κατακλύζονται από θυμό όταν αυτές δεν υλοποιούνται. Η άρση των αναστολών μεταμορφώνεται σε  καθημερινό μέσο διαχείρισης εσωτερικών κενών και αρνητικών συναισθημάτων. Οι καταχρήσεις, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο τζόγος και ο καταναλωτισμός, είναι εκφάνσεις του παρορμητικού ψυχισμού. Ωστόσο δεν μπορούμε να κατατάξουμε στην ίδια ομάδα τον παρορμητισμό με τον εθισμό.

Η παρορµητικότητα αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα διαφόρων ψυχικών διαταραχών. Ο ρόλος της στην ψυχική νοσηρότητα και η σχέση της µε βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμη. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων και σε διαφορετικές απόψεις ως προς τον ορισμό και τον τρόπο προσέγγισης της παρορμητικότητας, τόσο σε κλινικό όσο και ερευνητικό πεδίο. Πρόκειται για άτομα που δεν έζησαν σε υγιή όρια και θεωρούν ότι οι κανόνες περιορίζουν τον ασυγκράτητο χαρακτήρα τους. Ο εαυτός τους γίνεται το επίκεντρο της ύπαρξης, αγγίζοντας τα όρια του ναρκισσισμού. Τέτοια  άτομα έχουν δυσκολία να αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους, με αποτέλεσμα να αντιστέκονται στη θεραπεία. Όταν είμαστε παρορμητικοί, τις περισσότερες φορές, σημαίνει ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον παρορμητισμό μας:

1. H καθυστέρηση: Αναφορικά με τις πρώτες σκέψεις αντίδρασης που μας έρχονται στο μυαλό. Με αυτό τον τρόπο ίσως και να αποφύγουμε να ενδώσουμε τελικά στην παρόρμηση.

2. Η απόδραση: Η απομάκρυνση με κάθε τρόπο από τις παρορμητικές σκέψεις που μας “βομβαρδίζουν”. Είναι καλό να αποφεύγουμε καταστάσεις οι οποίες έχουν αποδειχθεί επιζήμιες για μας στο παρελθόν.Σχετική εικόνα

3. H απόσπαση: Eίναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ελέγξουμε την σκέψη μας απασχολώντας εκείνη την στιγμή τον εαυτό μας με κάποια άλλη δραστηριότητα. Αποφεύγουμε π.χ να βγούμε έξω για πότο γιατί δεν επιτρέπεται να πίνουμε και για αυτό ασχολούμαστε με κάποιο hobby (τέχνη, αθλητισμός)

Advertisement

4. Υποκατάστατες συμπεριφορές: Mπορούμε να υποκαταστήσουμε τις παρορμητικές σκέψεις με άλλες  οι οποίες θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τις πρώτες. Λόγου χάρη όταν σκεφτόμαστε να εκφράσουμε θυμό στα άτομα γύρω μας, μπορούμε να βγούμε  για μια βόλτα και με αυτό τον τρόπο να το ξεχάσουμε.

Πηγή:

Καταπολεμώντας τον παρορμητισμό μας

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG