Πώς να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον παρορμητισμό μας

παρορμητισμό

Ο παρορμητισμός σημαίνει δυσκολία ανοχής απέναντι στο αίσθημα της ματαίωσης. Τα παρορμητικά άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες να αντισταθούν στις επιθυμίες τους. Για αυτό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, να εκνευρίζονται όταν αυτές δεν πραγματώνονται. Η άρση των αναστολών μεταμορφώνεται σε  καθημερινό μέσο διαχείρισης εσωτερικών κενών και αρνητικών συναισθημάτων. Οι καταχρήσεις, θεωρούνται εκφάνσεις του ενός παρορμητικού ανθρώπου. Ωστόσο δεν μπορούμε να κατατάξουμε στην ίδια ομάδα τον παρορμητισμό με τον εθισμό.

Σε τι οφείλεται η παρορμητικότητά μας ;

Η παρορµητικότητα κατέχει σημαντική θέση στη ψυχική νοσηρότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω των σχέσεων που έχει αναπτύξει με το άτομο. Παράγοντες ψυχολογικοί, κοινωνικοί και βιολογικοί δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως ώστε να μας δώσουν ακριβείς και σαφείς απαντήσεις. Οι επιστήμονες, καταλήγουν πως ο παρορμητισμός πηγάζει από προβληματικά κοινωνικά σύνολο. Κατά κύριο λόγο, η οικογένεια ως το πρώτο σύνολο στο οποίο εντάσσεται το άτομο ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, καλλιεργεί την παρορμητικότητα των μελών της. Αίτια μπορεί να είναι είτε η απουσία οριοθέτησης είτε η αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων. Και στις δύο περιπτώσεις, η ελαστικότητα από τη μια και η αυστηρότητα από την άλλη, οδηγούν στον παρορμητικό χαρακτήρα του ατόμου. Σταδιακά το άτομο θεωρεί τον εαυτό του ως το κέντρο της προσοχής όλων, συμπεριφορά που συγγενεύει με τον ναρκισσισμό.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον παρορμητισμό μας:

1. Επιβραδύνετε την κατάσταση: Αυτός  ο τρόπος αντίδρασης σχετίζεται με τις πρώτες σκέψεις που μας έρχονται στο μυαλό. Καθυστερώντας την παρόρμηση καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να την αποφύγουμε. Ακόμη και αν στο τέλος δεν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την παρορμητικότητά μας θα έχουμε ήδη επιτύχει κάτι πολύτιμο. Να ελέγξουμε τον χρόνο αντίδρασης και ενδεχομένως να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί την επόμενη φορά.

2. Βρείτε μια διέξοδο: Συγκαταλέγεται στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους καθώς οι παρορμητικές σκέψεις διαρκώς μας περιτριγυρίζουν. Στο εξωτερικό μας περιβάλλον οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε στο περιθώριο την παρορμητικότητα μας. Η πίεση του χρόνου, οι πολλαπλές υποχρεώσεις μας κατευθύνουν πολλές φορές να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τον παρορμητισμό μας. Προκειμένου, λοιπόν, να μην ενδώσουμε στην παγίδα τους προσπαθούμε να τις αποφύγουμε με κάθε τρόπο. Μπορούμε εκείνη τη στιγμή να κάνουμε μια άλλη δραστηριότητα, να πάρουμε το χρόνο και το χώρο μας, να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Ελέγξτε τη σκέψη σας: Eίναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το μυαλό μας και ειδικότερα το περιεχόμενο των σκέψεων μας. Μπορούμε να αποσπάσουμε τον εαυτό μας από μια παρορμητική κίνηση/πράξη αρκεί να βρούμε μια άλλη ασχολία/δραστηριότητα ώστε να επικεντρώσουμε εκεί την προσοχή μας.

Πηγή: https://psychopedia.gr/katapolemontas-ton-parormitismo-mas-2/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;