Πόνος: Υπάρχει τελικά νόημα στην ύπαρξή του;

SHARE

Σχετική εικόνα

Ο πόνος είναι μια οικουμενική ανθρώπινη εμπειρία. Κι όλες τις φορές που τον νιώθουμε, θέλουμε να τον διώξουμε γρήγορα για να θεραπεύσουμε το σώμα ή την ψυχή μας.  Εάν ο πόνος είναι πράγματι τόσο περιττός, τόσο άχρηστος γιατί να υπάρχει; Γιατί η ζωή να μην είναι μια διαδοχή ευτυχισμένων στιγμών;

Η αντίδραση μας απέναντι στον εσωτερικό ψυχικό πόνο είναι παρόμοια όπως και με τον σωματικό. Θέλουμε να τον αποφύγουμε, να τον διώξουμε, να τον εξαφανίσουμε. Στην απόπειρά μας να το πετύχουμε αυτό συνήθως:

  • Αποδίδουμε το ”φταίξιμό” και την επικριτικότητα στον περίγυρο, αναμένοντας η λύτρωση να έρθει από κάποιον άλλο.
  • Προσπαθούμε να καταπιέσουμε ή να εκλογικεύσουμε τις  σκέψεις που σχετίζονται με τον πόνο μας.
  • Θυμώνουμε με τα συναισθήματα  και την αδυναμία μας να τα ελέγξουμε νομίζοντας ότι η αυτοεπίκριση θα μας κρατήσει ενεργούς προκειμένου να διώξουμε τον πόνο που αισθανόμαστε.
  • Χρησιμοποιούμε ουσίες π.χ το αλκοόλ ή καταφεύγουμε σε άλλου είδους  συμπεριφορές όπως π.χ. η εργασιομανία ή η υπερβολική άσκηση.

Αυτή η συνεχής προσπάθεια να αποφύγουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις ή αυτό που νιώθουμε στο σώμα μας, δυσκολεύει και παρατείνει τον πόνο. Ο λόγος που παραμένουμε σε αυτό το σύστημα αποφυγής είναι επειδή από αυτή απορρέει ένα παροδικό όφελος. Εξάλλου, στις περισσότερες μορφές ψυχικού πόνου υπάρχει σε κάποιο βαθμό η απροθυμία να βιώσουμε το επώδυνο συναίσθημα. Για παράδειγμα, η απροθυμία να έχουμε άγχος, προβλέπει ότι θα έχουμε. Ακόμα και κάτω από το ίδιο ερέθισμα, οι άνθρωποι που τείνουν να αποφεύγουν την εμπειρία τους, θα νιώσουν περισσότερο πανικό από εκείνους που το αποδέχονται πιο πρόθυμα. Στην κατάθλιψη πολλά από τα συμπτώματα διατηρούνται από μια έλλειψη αποδοχής και προθυμίας να βιώσουμε τη θλίψη. Όλες αυτές οι στρατηγικές αχρηστεύουν τη δύναμη μας να θεραπευτούμε, να βελτιωθούμε ή να επιλύσουμε το πρόβλημα παρατείνοντας και ενδυναμώνοντας  την ψυχική ταλαιπωρία.

Advertisement

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Α) Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ψυχικός μας πόνος βρίσκεται μέσα μας διότι μεταφέρει ένα μήνυμα, όπως ακριβώς ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα πως κάτι συμβαίνει στο σώμα μας. Το μήνυμα αυτό δεν είναι ίσως ξεκάθαρο όμως υπάρχει.

Ο πόνος πλήττει περισσότερο τη φαντασία παρά τις αισθήσεις μας. Κοϊντιλιανός.

Β) Προσπάθησε να αποδεχθείς την εμπειρία που βιώνεις. Όπως προαναφέρθηκε, το ανθρώπινο ένστικτο μας ωθεί να θέλουμε να την ξεφορτωθούμε και να την αποφύγουμε. Η πίεση όμως που ασκούμε στο εαυτό μας είναι μια έμμεση κριτική ότι δεν θα έπρεπε να αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε. Η κριτική μάς αποδυναμώνει ψυχικά και μας καθηλώνει περισσότερο στην ίδια εμπειρία.

Γ) Ένα μεγάλο μέρος της αποδοχής είναι η προθυμία να βιώσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία. Προθυμία δεν είναι να αντιστέκεσαι τον πόνο σου, να τον αγνοείς, να τον ξεχνάς. Ο στόχος της προθυμίας και της αποδοχής είναι η ευελιξία. Όταν καταφέρνεις να είσαι απόλυτα παρόν στο εδώ και τώρα χωρίς να κρίνεις ή να διώχνεις τις εμπειρίες σου (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικά συμπτώματα), έχεις περισσότερη ελευθερία και δύναμη για να αναλάβεις δράση και να θεραπεύσεις τον εαυτό σου.

Advertisement

Ο πόνος είναι το μέρος από το οποίο εισέρχεται μέσα σου το Φως.

 

  • Περισσότερα σχετικά με τον πόνο: εδώ

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG