Ποιοι είναι οι λόγοι που μας ωθούν να φτάσουμε στα όριά μας;

SHARE

Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής μας  μια φωνή να μας φωνάζει «Φτάνει, δεν μπορώ άλλο!», «Έφτασα στα όριά μου»Όλοι οι άνθρωποι κάνουμε πράγματα και δραστηριότητες που δεν μας ικανοποιούν αλλά είναι «υποχρεώσεις» μας. Ωστόσο κάποιες φορές αισθανόμαστε πως οι καταστάσεις μας πιέζουν αφόρητα με αποτέλεσμα να φτάνουμε στα ”όρια” μας και τότε να ξεσπάμε.

Ευτυχία είναι να ξέρεις τα όριά σου και να σου αρέσουν. Romain Rolland

Υπάρχουν τρεις λόγοι, σύμφωνα με την Julie Exline, καθηγήτρια ψυχολογίας, οι οποίοι μας οδηγούν σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση:

  1. Συναισθηματική εξάντληση: Πολλές φορές στην προσπάθεια να επιτύχουμε τον στόχο μας πιέζουμε τον εαυτό μας και ως επακόλουθο κάποια στιγμή αισθανόμαστε την επιθυμία να εγκαταλείψουμε ή έστω να μειώσουμε τους ρυθμούς. Προκειμένου να ξεπεράσουμε την συναισθηματική κόπωση είναι χρήσιμο να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα θετικά που θα μας δώσει η κατάσταση. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει σε περιπτώσεις που κάνουμε υπομονή για μια «τοξική» σχέσεις. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που ο στόχος οδηγεί στην ευτυχία μας.

  2. Οι φωνές του «κακού» εαυτού: Είναι γνωστό, ότι όλοι μέσα μας έχουμε ένα «σκοτεινό» κομμάτι που είναι αυτοκαταστροφικό και δεν μας αφήνει να αναπτυχθούμε ή να βελτιωθούμε. Συχνά όταν νιώθουμε ότι κάτι, μας σπρώχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση από την επιθυμητή είναι αυτό το σκοτεινό μας κομμάτι. Ο Εσωτερικός μας εαυτός γνωρίζει ποιο είναι το καλό και πότε κάτι στρέφεται εναντίον μας. Για αυτό και δεν θα πρέπει να μην αγνοούμε την ύπαρξη του, αλλά να λαμβάνουμε υπόψιν αυτά που έχει να  μας πει.

  3. Ένα αυθεντικό κάλεσμα για πραγματικές αλλαγές: Είτε λέγεται Εσωτερική σοφία, είτε σημάδι από το Θεό, είτε ένστικτο, ίσως αυτή η φωνή να μας οδηγήσει σε μια πραγματική αλλαγή για εμάς και τη ζωή μας, γενικότερα. Εάν, λοιπόν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η καινούρια ιδέα επιμένει και σας ταιριάζει, τότε μπορείτε να κατευθυνθείτε προς αυτή .

    Advertisement

Τα όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όταν φτάσεις και ξεπεράσεις τα όριά γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Η ποιότητα της ζωής σου δεν είναι αυτή που θα ήθελες. Νιώθεις ότι διαβρώνεσαι, ότι αργοπεθαίνεις. Έχεις ανάγκη από κάθαρση, από μια νέα αρχή. Είναι η στιγμή των αποφάσεων. Όλοι μπορούμε να φτάσουμε εν δυνάμει τα όριά μας. Το ζήτημα είναι να προλαμβάνουμε μια τέτοια κατάσταση. Οι αλήθειες δεν λέγονται με φωνές, δεν λέγονται  με την σιωπή. Βρες τις λέξεις που θα φτάσουν στον άλλο όχι σαν βέλη, αλλά σαν κατάθεση ψυχής. Ίσως τότε όλα να μην έμοιαζαν τόσο ανυπέρβλητα και ίσως τότε να μην έφτανες τα όριά σου. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του όταν φτάνει σε αυτό το σημείο.Κάποιοι ορθώνουν τείχη, ενώ κάποιοι άλλοι απλώνουν γέφυρες.     Μαρία Καρίκη Ψυχολόγος

Παπακυργιάκη Χρύσα Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG