Πλαστελίνη: παίζοντας μέσα στην καραντίνα

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com/

Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός εν μέσω πανδημίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για κανέναν. Πόσο μάλλον για τα μικρά, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά. Αφού είναι φουλ στην ενέργεια και δεν έχουν τον χώρο για να την εκτονώσουν. Ζώντας συνέχεια μέσα στο σπίτι, τα παιδιά αναζητούν τρόπους δημιουργικής έκφρασης. Πριν ξεκινήσουν τα ξεφωνητά, τα χοροπηδητά στα κρεβάτια και τους καναπέδες, καλό είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους με πλαστελίνη.

 

Γιατί πλαστελίνη;

Η πλαστελίνη τύπου Play-doh, είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους και εύκολα μπορεί να τη βρει κανείς. Η διαδικασία, να πλάθεις το χρωματιστό ζυμαράκι, να το ζουλάς, να το τρυπάς, να το τσιμπάς, να το περιστρέφεις, να του δίνεις διάφορες μορφές, να το ισιώνεις, να το κυλάς ή να το ξανακάνεις μπαλίτσα είναι απόλυτα απελευθερωτικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απελευθέρωση της συναισθηματικής και σωματικής έντασης

 Το παιχνίδι με πλαστελίνη, ανακουφίζει από το άγχος και μειώνει την ανησυχία. Ιδίως σε περίοδο καραντίνας που οι μικροί μας φίλοι χάνουν την ελευθερία τους, τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες και απομακρύνονται από  τα φιλαράκια τους. Όλες αυτές οι αλλαγές φέρνουν την απογοήτευση στις παιδικές ψυχές. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να ενεργούν με ανεπιθύμητες συμπεριφορές προσπαθώντας να απελευθερωθούν από την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων. Άλλωστε για όλους μας είναι ανυπόφορο να μη μπορούμε να επεξεργαστούμε τι συμβαίνει γύρω μα. Να μην αισθανόμαστε ασφαλείς και να μη γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα τελειώσει η πανδημία. Με το να σφίγγει το παιδί με τα χέρια του την πλαστελίνη και στη συνέχεια να χαλαρώνει το κράτημά της, γίνεται απελευθέρωση της έντασης που συγκρατείται στο σώμα του. Όταν ένα παιδί θυμώνει, η ενέργεια του θυμού είναι αναγκαίο να εκτονωθεί κάπου κι όχι να αγνοηθεί. Δίνοντας στο παιδί να χτυπήσει και να διαλύσει την πλαστελίνη τύπου Playdoh, είναι ένας αρκετά ασφαλής τρόπος  απελευθέρωσης του θυμού. Έτσι, το παιδί μπορεί να εκφράσει με ασφάλεια το αρνητικό του συναίσθημα, χωρίς το φόβο να βλάψει κάποιον άλλο ή τον εαυτό του. Κρατώντας τα παιδικά χεράκια απασχολημένα με ένα τέτοιο διασκεδαστικό παιχνίδι, το μυαλό τους χαλαρώνει.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com/

 

Αίσθημα ελέγχου

 Τα παιδιά ζουν συνήθως μια καθημερινότητα, βάσει προγραμματισμού από τους γονείς. Το γεγονός πως υπάρχει ένα ευπροσάρμοστο, στα παιδικά δαχτυλάκια, ζυμαράκι που μπορούν να το χειριστούν και να το φτιάξουν όπως θέλουν, τα κάνει να αποκτούν μια αίσθηση ελέγχου. Κάτι που μπορεί να τα κρατήσει πιο ήρεμα μέσα στην ημέρα. Η πλαστελίνη τους δίνει μια αίσθηση προβλεψιμότητας. Όπως και να συμπεριφερθούν στο ζυμαράκι, εκείνο θα επανέλθει.  

 

Μυϊκή ενδυνάμωση

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com/

 

Τα παιδικά χεράκια δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών. Καθώς ένα παιδί κινεί τα χέρια και τα δάχτυλα τακτικά για να παίξει με την πλαστελίνη, ενισχύεται η μυϊκή ενδυνάμωση των χεριών. Έτσι, καλυτερεύει ο συντονισμός τους. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος αλλά θα υπάρξει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Το παιδί θα βοηθηθεί στην κατοπινή λαβή του μολυβιού και άλλων κινήσεων που απαιτούν συντονισμό και των δύο χεριών. Ιδίως χρησιμοποιώντας σετ εργαλείων ζύμης όπως πλάστες, πλαστικά μαχαιράκια και πρέσες σχεδίων, βελτιώνεται η συντονισμένη κίνηση των δύο χεριών.

 

Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων 

Πολλά παιδάκια αντιμετωπίζουν μια κάποια δυσκολία κατά την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά. Παίζοντας με πλαστελίνες διαφορετικού χρώματος και χρησιμοποιώντας εργαλεία που μπορούν να μοιραστούν ή να περιμένουν τη σειρά τους, είναι βοήθημα στην κοινωνική τους ανάπτυξη.

 

Γνωστική ανάπτυξη

Πέρα από τη μυϊκή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενισχύεται μέσω της πλαστελίνης και η γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την ποικιλία χρωμάτων, αρωμάτων και εργαλείων κοπής ζύμης, τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους. Έτσι, βιώνουν καλύτερα την εμπειρία του παιχνιδιού. Βλέπουν την πλαστελίνη, τη μυρίζουν, την αγγίζουν και μαθαίνουν μέσα από αυτή, τα χρώματα, τα σχήματα και ό, τι πλάσει η παιδική φαντασία.

 

Εστίαση στο «εδώ και τώρα»

 Μέσω της πλαστελίνης τα παιδιά ζουν τη μαγεία της στιγμής. Συγκεντρώνονται και είναι σε θέση να παρατηρήσουν ότι αυτή τη στιγμή, αγγίζουν κάτι που αισθάνονται τέλεια στα χέρια τους. Το παιχνίδι με την πλαστελίνη βοηθά τα παιδιά να διατηρούν την προσοχή τους στο παρόν, αποσπώντας τα από τα καταστρεπτικά τους συναισθήματα. Έτσι, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή τους και ο προσωπικός τους αυτοέλεγχος.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com/

 

Μη διστάσετε κι εσείς να πάρετε λίγη πλαστελίνη στα χέρια σας.

Κάνει καλό στον συναισθηματικό μας κόσμο και όχι μόνο.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;