Πανδημία: η ζωή μας πριν και μετά μέσα από μια σειρά κόμικς

Πανδημία
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

 

Η πανδημία του κορωνοïού έφερε πρωτόγνωρες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πολλές χώρες, σε όλο τον κόσμο, αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν περιορισμούς για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές, ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Είναι δεδομένο πως η κατάσταση που βιώνουμε, δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι περισσότεροι από μας νιώθουμε κούραση, αγανάκτηση και απογοήτευση εξαιτίας των απαγορεύσεων και της καραντίνας. Σε μια προσπάθεια να δούμε αυτό που περνάμε με μια πιο χιουμοριστική ματιά, η Irina Blok δημιούργησε μια σειρά από κόμικς για τη ζωή μας πριν και μετά τη πανδημία. Η σχεδιάστρια ξεκίνησε να φτιάχνει τις εικόνες, αφενός για να αντιμετωπίσει η ίδια το άγχος της σχετικά με τη πανδημία και αφετέρου για να βοηθήσει όλους εμάς, να δώσουμε μια πιο ευχάριστη και ανάλαφρη νότα στην κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας δούμε μερικές από τις εικόνες:

 

1. Σχέδια για το Σαββατοκύριακο

Σκ
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Πριν ξεκινήσει η πανδημία, όλοι σχεδιάζαμε το σαββατοκύριακο μας με χαρά, καθώς συνήθως συμπεριελάμβανε συναντήσεις με φίλους και ευχάριστες δραστηριότητες. Όμως, με τον κορωνοïο και την καραντίνα, όλα αυτά άλλαξαν. Πλέον, δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα πράγματα που μας ευχαριστούσαν στο παρελθόν, ούτε να δούμε αγαπημένα πρόσωπα.

 

 

2. Ξοδεύοντας χρήματα

Ξοδεύοντας χρήματα
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Προτού μπoύν στη ζωή μας οι περιορισμοί, συνηθίζαμε να ξοδεύουμε τα χρήματα μας περισσότερο σε ταξίδια και σε εξόδους και λιγότερο στην αγορά ρούχων ή στο σούπερ μάρκετ. Με τις επιλογές μας όμως να έχουν λιγοστέψει, αγοράζουμε κυρίως τρόφιμα ή κάνουμε τα ψώνια μας μέσω ίντερνετ.

 

 

3. Αεροπορικό ταξίδι

Αεροπορικό ταξίδι
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Παλιότερα ταξιδεύοντας, συνηθίζαμε να υποτιμούμε τα διάφορα σνακ που μας προσέφεραν κατά τη διάρκεια της πτήσης οι αεροπορικές εταιρίες. Μιας και αυτό είναι κάτι από τα πολλά που έχουν απαγορευθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της πανδημίας, αναπολούμε εκείνες τις στιγμές και τα αναζητάμε με νοσταλγία.

 

 

4. Άσκηση

Πανδημία
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Η φροντίδα της σωματικής μας κατάστασης πριν ξεσπάσει η πανδημία, ήταν μέσα στις προτεραιότητες της καθημερινότητας για αρκετούς, βάζοντας στο πρόγραμμα μας το γυμναστήριο ή οποιουδήποτε άλλου είδους άσκηση. Με τα νέα δεδομένα, έχουμε συνηθίσει να περνάμε τις πιο πολλές ώρες της ημέρας στον καναπέ τρώγοντας, χωρίς να έχουμε τη διάθεση να αθληθούμε.

 

 

5. Φορώντας μάσκα

Πανδημία
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Πριν την έξαρση της πανδημίας η χρήση μάσκας ήταν περιττή. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες όμως, έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, συνεπώς μας είναι αδύνατο να κατανοήσουμε πως κάποιος κυκλοφορεί χωρίς αυτήν.

 

 

6. Σχέδια για το βράδυ

Πανδημία
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Τα σχέδια μας για το βράδυ, πριν την πανδημία, συχνά περιείχαν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη παρακολούθηση κάποιας ταινίας ή σειράς. Ένα ποτό, μια βόλτα, ένα γεύμα στο αγαπημένο μας εστιατόριο, ήταν κάποια από τα πράγματα που συνηθίζαμε να κάνουμε εντός της εβδομάδας. Τώρα που είναι ανέφικτο να πραγματοποιήσουμε κάτι από όλα αυτά, συνηθίζουμε να περνάμε τα βράδια μας προσπαθώντας να ανακαλύψουμε ποια ταινία στο Netflix δεν έχουμε δει ακόμα.

 

 

7. Εφαρμογές στο κινητό

Πανδημία
Πηγή εικόνας: www.irinablok.com

Πριν την πανδημία, οι εφαρμογές που είχαμε στα κινητά μας τηλέφωνα περιλάμβαναν κυρίως εκείνες που αφορούσαν το κλείσιμο κάποιου ξενοδοχείου ή σπιτιού για τις διακοπές μας, την αναζήτηση εστιατορίου ή το κάλεσμα ταξί. Αυτή τη περίοδο, οι εφαρμογές μας περιορίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, to Facebook, to Twitter, το Whats up και το Zoom, ώστε να μπορούμε να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κοινωνικό και επαγγελματικό μας περίγυρο.

 

 

 

Πηγές:

  • Uptas, A. (2020). 8 Relatable Comics Showing How Our Daily Routines Changed After Covid. Ανακτήθηκε από www.demilked.com. (τελευταία πρόσβαση 23.12.2020).
  • Boucher, D. (2020). Coronavirus cartoons: Designer behind Google’s Android logo says illustrations help relieve stress. Ανακτήθηκε από www.mercurynews.com. (τελευταία πρόσβαση 23.12.2020).

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Μαμακάκη

Κλινική Ψυχολόγος Msc

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;