Παιδικές φιλίες: σημαντικότητα και συμβολή στην ενήλικη ζωή

SHARE

Οι παιδικές φιλίες είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών. Έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μειώνεται η σημασία τους. Ακούμε πολύ συχνά παιδιά ή και ενήλικες να λένε: «είμαι πολύ φίλος με τον αδερφό μου», «τους γονείς μου τους βλέπω σαν φίλους». Οι παιδικές φιλίες όμως είναι ένα διαφορετικό κομμάτι από τους δεσμούς συγγένειας και πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή των παιδιών.

Μέσα από τις παιδικές φιλίες, τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και με άλλα άτομα πέρα από τα άτομα του περιβάλλοντος. Συνήθως, οι πρώτες φιλίες δημιουργούνται στα προσχολικά ή σχολικά χρόνια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα παιδιά αλληλεπιδρούν κυρίως με την οικογένεια. Σε εκείνο το ηλικιακό στάδιο, τα παιδιά είναι αποδεκτά από τους γονείς και συγγενείς, οι οποίοι τους κάνουν συνήθως όλα τα χατίρια. Δεν έχουν αναπτύξει επομένως δεξιότητες, όπου μαθαίνουν ότι σε μια σχέση πρέπει και να δίνουν, όχι μόνο να παίρνουν.

Οι παιδικές φιλίες είναι ένα σημαντικό μάθημα της ζωής. Τα παιδιά μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να κοινωνικοποιούνται. Οι παιδικές φιλίες συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω των παιδικών φιλιών, τα παιδιά βιώνουν ευχάριστες και άσχημες στιγμές. Αρχικά, ικανοποιείται το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές ανάγκες των παιδιών. Επίσης, βιώνουν ευχάριστες εμπειρίες και απολαμβάνουν θετικά συναισθήματα, τη χαρά και το γέλιο.

Ακόμα, στις παιδικές φιλίες υπάρχουν και άσχημες στιγμές. Όμως, αν τις αξιοποιήσουν σωστά, μπορούν να καλλιεργήσουν δεξιότητες. Για παράδειγμα, ένας τσακωμός μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα, όμως το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τα παράπονά του με υγιή τρόπο. Επίσης, μαθαίνει να μην είναι παρορμητικό και να διαχειρίζεται το θυμό του.

Μέσω της παιδικής φιλίας, το παιδί καλλιεργεί δεξιότητες, βιώνει συναισθήματα και καλύπτονται βασικές ανάγκες. Καλλιεργεί επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνει να εκφράζεται και να διεκδικεί. Αναπτύσσει δεξιότητες συμπόνιας, στοργής και ενσυναίσθησης και μαθαίνει να είναι υποστηρικτικό με τους φίλους του. Αλληλεπιδρά μαζί τους και αναπτύσσει δεξιότητες της ομαδικότητας και της συνεργασίας.

Advertisement

Βιώνει θετικά συναισθήματα και εμπειρίες και αναγνωρίζει την αξία της προσφοράς. Ακόμη, ικανοποιεί βασικές ανάγκες, όπως είναι το παιχνίδι και η αποδοχή. Το παιδί μαθαίνει, ότι για να γίνει αποδεκτό από τους άλλους, θα πρέπει με τη σειρά του να τούς αποδέχεται και να συμπεριφέρεται με αποδεκτό τρόπο. Μαθαίνει την αξία της διαφορετικότητας και ότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με άτομα, χωρίς να ταυτίζεται απόλυτα μαζί τους.

Οι παιδικές φιλίες όμως είναι επίσης σημαντικές και για έναν ακόμα λόγο, γι’ αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται η σημασία τους.  Συμβάλλουν στην ενήλικη ζωή, καθώς αποκτούν δεξιότητες, οι οποίες αν και διαφοροποιούνται, ο βασικός κορμός είναι κοινός στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, αναπτύσσουν δεξιότητες ομαδικότητας και συνεργασίας, οι οποίες είναι χρήσιμες μελλοντικά στον επαγγελματικό τομέα. Στις παιδικές φιλίες αναπτύσσουν δεξιότητες, που είναι χρήσιμες στις ενήλικες φιλικές, διαπροσωπικές, κοινωνικές και ερωτικές σχέσεις.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG