Παιχνίδι: Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη στην προσχολική ηλικία

Η σημασία του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία

Το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία θεωρείται η πρακτική με την οποία το παιδί μαθαίνει, διασκεδάζει, γνωρίζει, κοινωνικοποιείται και αναπτύσσεται τόσο πνευματικά όσο και συναισθηματικά. Η κάθε μορφή παιχνιδιού ανιχνεύει και αναπτύσσει νέες δεξιότητες, με τις οποίες το παιδί δημιουργεί και εκφράζεται. Ωστόσο, το παιχνίδι ως πράξη θεωρείται συναρπαστική και άκρως διεγερτική για τα παιδιά.

Καθώς λοιπόν τα παιδιά πειραματίζονται με κάθε μορφής παιχνιδιού, αντιλαμβάνονται πως έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και όρια. Το παιχνίδι ωστόσο βοηθάει το κάθε παιδί να εκφράζεται γλωσσικά και συναισθηματικά, να πειραματίζεται με καινούργια μέσα και υλικά και να καταλήγει στα δικά του συμπεράσματα.

Τα χαρακτηριστικά λοιπόν που θα πρέπει να έχει το κάθε παιχνίδι προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σωστός πειραματισμός είναι να είναι ελεύθερο και να μην έχει περιορισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το παιχνίδι να κατευθύνει το παιδί σε ένα συγκεκριμένο σκοπό/μοτίβο και αποτέλεσμα. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πειραματίζονται ελεύθερα. Ωστόσο, το περιβάλλον θα πρέπει να είναι κατάλληλο, προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός πειραματισμός.

Winnicott, Donald W.: η βασική αρχή ενός παιχνιδιού

Εύλογο ωστόσο στο σημείο αυτό είναι να γίνει μια αναφορά στον Winnicott. O Winnicott, πρωτοπόρος ψυχολόγος, θέλησε να  συνδέσει το παιχνίδι και την γενικότερη επικοινωνία των παιδιών με ομαδικές και συνεργατικές δραστηριότητες. Βασικός στόχος του ήταν να δημιουργηθεί μια περαιτέρω γλωσσική και ψυχοσυναισθηματική επικοινωνία, μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί η κοινωνικοποίηση και η αλληλεπίδραση των παιδιών. Από την άλλη, η συμβολή του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερικής πραγματικότητας είναι δυο στοιχεία, που εμβαθύνουν και εξελίσσουν το παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σκοπός των παιχνιδιών στην προσχολική ηλικία

Μέσω των παιχνιδιών, ο κάθε μαθητής είτε είναι εσωστρεφής είτε εξωστρεφής πειραματίζεται με το είδος του κάθε παιχνιδιού. Το παιδί μαθαίνει, συναγωνίζεται, εκφράζεται, μαντεύει, και αλληλεπιδρά. Σκοπός είναι η ευχαρίστηση και η εκμάθηση τους και όχι η επιτυχημένη επίδοση του κάθε μαθητή.

Τέλος, το κάθε παιδί έχει την ανάγκη να αλληλεπιδρά, να επικοινωνεί, να συναγωνίζεται και να εκφράζεται. Με αυτό τον τρόπο εξελίσσεται και αναπτύσσει νέες δεξιότητες, που τον εξελίσσουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητα του. 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μελισσανθη Ευθυμιου

Ονομάζομαι Μελισσάνθη Ευθυμίου και είμαι απόφοιτη του τμήματος νηπιαγωγών. Επίσης, από τον Οκτώβριο του 2020 είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος της ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στην εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και στις Τ.Π.Ε. Ωστόσο, έχω ασχοληθεί με τις αισθητηριακές αναπηρίες ακοής και ολοκληρώνω φέτος την επάρκεια μου στην συγκεκριμένη ειδικότητα. Στον ελεύθερο μου χρόνο κάνω εθελοντισμό και αρθρογραφώ. Η αγάπη μου για τα βιβλία καθώς και η ενασχόληση μου με την μουσική (κιθάρα) είναι πραγματικά αναντικατάστατη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;