Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τη διαχείριση του εθισμού

SHARE

εθισμός
Πηγή εικόνας : mypsychotherapeia.gr

Όταν ακούμε τη λέξη “εθισμός”, το μυαλό μας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα καθώς η ίδια η έννοια είναι συνυφασμένη με κάτι το “κακό”. Τα είδη του εθισμού μπορεί να είναι πολλά, γιατί πολλών ειδών είναι και οι ουσίες και οι καταστάσεις με τις οποίες μπορεί ένα άτομο να εθιστεί. Δύο μεγάλες κατηγορίες εθισμού αποτελούν ο εθισμός σε ουσίες οι οποίες προκαλούν μεταβολές στον οργανισμό με τρόπο που εθίζουν το άτομο στη χρήση (πχ. ναρκωτικές ουσίες, κάπνισμα) αλλά και ο εθισμός σε “καταστάσεις” που προκαλούν ευχαρίστηση (πχ. τζόγος, φαγητό, σερφάρισμα στο ίντερνετ) .

Το προφίλ του εθισμένου ατόμου

Σε γενικές γραμμές, ο εθισμός έχει να κάνει με την ανάγκη του ανθρώπου για επιβίωση καθώς αυτή η αίσθηση ευχαρίστησης που αποκομίζουμε από κάποιες πράξεις διεγείρει τον εγκέφαλο και καλύπτει βασικές ανάγκες μας. Συνηθίζουμε αυτή την αίσθηση και τείνουμε να την επαναλάβουμε. Όμως, υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στη συνήθεια και στην εξάρτηση. Αυτή η διαφορά έγκειται στην επιρρέπεια του ατόμου στο να εθιστεί. Έρευνες έχουν δείξει πως από βιολογικής άποψης άλλοι είναι περισσότερο και άλλοι λιγότερο πιθανόν να εθιστούν σε κάτι. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα αλλά και η έμφυτη τάση των παιδιών να μιμούνται τους γονείς τους αλλά και τις συναναστροφές τους.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον εθισμό;

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εθισμών είναι ότι η αντιμετώπιση τους καθ’εαυτή δεν αποτελεί τη λύση του προβλήματος. Κανείς δεν επιθυμεί να εθιστεί σε κάτι και αυτό είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό. Εάν πρόκειται για ένα αγαπημένο μας άτομο, πρέπει το θέμα να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία αλλά και να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης. Βασική προϋπόθεση αποτελεί να επιθυμεί και το άτομο να συνεργαστεί καθώς η διαχείριση ενός εθισμένου ατόμου προκαλεί συναισθηματική εξάντληση και ξεσπάσματα.

Advertisement

Είναι αναγκαία η εμβάθυνση στο πρόβλημα με τη βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του εθισμού. Ο ίδιος θα προσπαθήσει να εντοπίσει πώς ο εθισμός λειτουργεί στο άτομο αλλά και ποια η έλλειψη που οδηγεί αυτό στο να αναζητά τρόπους να αποκτήσει ευχαρίστηση μέσω υποκατάστατων. Αυτή συνήθως είναι η δουλειά του ψυχοθεραπευτή. Σε πιο επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις όπως ο εθισμός σε αλκοόλ και ουσίες, οπότε και η υγεία τίθεται σε τεράστιο κίνδυνο, τα ηνία αναλαμβάνουν εξειδικευμένα κέντρα απεξάρτησης τα οποία με τη βοήθεια πάλι ψυχοθεραπείας αλλά και άλλων πρακτικών βοηθούν το εθισμένο άτομο να επανέλθει σταδιακά.

Η διαχείριση του εθισμού είναι μία άκρως ψυχοφθόρα διαδικασία, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μεθοδικά και σταδιακά. Οι κινήσεις εν βρασμώ μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα με επικίνδυνες συνέπειες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρόληψη αλλά και η παρατήρηση των αλλαγών στη συμπεριφορά μπορεί να αποβούν σωτήριες. Η ενημέρωση αλλά και η διατήρηση της ψυχραιμίας από το περιβάλλον αποτελούν το “κλειδί” που μπορεί να απεγκλωβίσει το εξαρτημένο άτομο από το “χρυσό κλουβί” του εθισμού.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας με πάθος για την αρθρογραφία βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω τις σκέψεις μου εδώ . Με μία κλίση στην Ψυχολογία καθώς πάντα με ενδιέφερε τι κρύβουν οι άλλοι στο μυαλό τους και τι τους οδηγεί στο να πράξουν όπως πράττουν. Αυτό τον "μικρόκοσμο" θα εξερευνήσουμε μαζί.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG