Οργανωσιακή Ψυχολογία: Ηγέτης VS Manager

SHARE

Στις σύγχρονες επιχειρήσεις συναντώνται συχνά οι όροι «manager» και «ηγέτης», οι οποίοι είναι λανθασμένα ταυτόσημοι. Θεωρείται, ότι ένας manager (ή στέλεχος) και ένας ηγέτης εκτελούν με ακρίβεια τα ίδια καθήκοντα και με τον ίδιο τρόπο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Μπορεί σε μία επιχείρηση ή μια πολυεθνική ένας ηγέτης να κληθεί να διεκπεραιώσει συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία μπορεί να είναι ίδια με τα αντίστοιχα ενός manager, αλλά αυτό που διαφοροποιεί τους δύο αυτούς όρους είναι ο τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισης τόσο των καταστάσεων, όπως επίσης και των εργαζομένων. Αντίστοιχα, διαφορετική στάση έχουν και οι εργαζόμενοι απέναντι σε έναν manager και έναν ηγέτη. Η ηγεσία ορίζεται η σχέση, που αναπτύσσεται μεταξύ ενός προσώπου επιρροής και των εργαζομένων, η οποία επηρεάζεται από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του προσώπου και όχι από την εξουσία, που ασκεί.

 Οι διαφορές μεταξύ ενός ηγέτη από έναν manager  εντοπίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Ο manager διορίζεται από κάποιον ανώτερο ή από το διοικητικό συμβούλιο. Αντίθετα, ο ηγέτης αναδεικνύεται μέσω του υπολοίπου ανθρωπίνου δυναμικού, λόγω του χαρακτήρα, τη προσωπικότητας και της στάσης του.
  • Οι εργαζόμενοι υπακούουν στους κανόνες και τις εντολές του manager λόγω της εξουσίας, που ασκεί, ενώ στον ηγέτη αφοσιώνονται λόγω της στάσης του.
  • Ο manager δίνει εντολές, θέτει χρονοδιάγραμμα και ασκεί έλεγχο, ενώ ο ηγέτης εμπνέει, καθοδηγεί, συμβουλεύει και γίνεται πρότυπο.
  • Ο manager εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα και υπακούει σε εντολές, ενώ ο ηγέτης λειτουργεί εκτός των προκαθορισμένων πλαισίων, δημιουργεί και καινοτομεί.
  • Ο manager εστιάζει στα καθήκοντα και τις διαδικασίες, ενώ ο ηγέτης έχει ως προτεραιότητα τους εργαζομένους της επιχείρησης.
  • Ο manager εκτελεί καθήκοντα, που θα αποφέρουν μελλοντικά κέρδος, ενώ ο ηγέτης εστιάζει στο παρόν και την ψυχική ευεξία των εργαζομένων.
  • Ο manager ορισμένες φορές παραβιάζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ ο ηγέτης τα σέβεται απόλυτα.
  • Ο manager υποστηρίζει, ότι οι εργαζόμενοι θα αποφέρουν κέρδος στην επιχείρηση, αν υπακούουν στους κανόνες, τηρούν το χρονοδιάγραμμα και διεκπεραιώνουν με ακρίβεια τα καθήκοντά τους. Ο ηγέτης θεωρεί ότι η αφοσίωση και η εργασιακή ικανοποίηση του εργαζομένου θα βελτιώσει την απόδοσή του.
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά του manager είναι η υπακοή στους κανόνες, η οργανωτικότητα, η μεθοδικότητα, η προσήλωση στο έργο και η συνέπεια. Τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη είναι η ευελιξία, η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η ευελιξία, η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα, η γενναιοδωρία, η ενσυναίσθηση, η αποδοχή, η διεκδικητικότητα και οι κοινωνικές δεξιότητες.

Για ποιο λόγο όμως είναι σημαντική η ύπαρξη ενός ηγέτη στις επιχειρήσεις; Ένας ηγέτης δεν προσφέρει κέρδη και πλεονεκτήματα μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά επίσης και στους εργαζομένους αυτής. Ο ηγέτης δημιουργεί ένα ευχάριστο και ασφαλές οργανωσιακό κλίμα, όπου  ο εργαζόμενος δεν βιώνει αρνητικά συναισθήματα άγχους και φόβου. Αντιθέτως, ο εργαζόμενος ενθαρρύνεται να είναι δημιουργικός και παραγωγικός και να αισθάνεται αναπόσπαστο μέλος του ανθρωπίνου δυναμικού της επιχείρησης. Αυτό επιφέρει θετικά οφέλη στην ψυχική υγεία του εργαζομένου, μειώνεται το εργασιακό του άγχος, ενισχύεται η αφοσίωσή του στην επιχείρηση, αυξάνεται η απόδοσή του και βελτιώνονται οι σχέσεις με τους συναδέλφους και τους ανώτερούς του. Επομένως, βιώνει μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ψυχική ευημερία, την ποιότητα ζωής, την ικανοποίηση από τη ζωή και τις οικογενειακές, φιλικές και κοινωνικές σχέσεις.

Advertisement

https://www.youtube.com/watch?v=VeT12i0cppE

Βιβλιογραφία:

Βακόλα, Μ. & Νικολάου, Ι. (2012). Οργανωσιακή Ψυχολογία και Συμπεριφορά. Αθήνα: Rosili.

Μπαρούτας, Σ. (2012). Μάνατζμεντ και ηγεσία. Αθήνα: Μαλλιάρης Παιδεία.

Μπουραντάς, Δ. (2005). Ηγεσία. Αθήνα: Κριτική.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Άννα Παπαδημητρίου και είμαι Ψυχολόγος, απόφοιτος του τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω μεταπτυχιακό στο Business Psychology από το πανεπιστήμιο του East London και εκπαιδεύομαι στην Κλινική Ψυχολογία. Τα χόμπυ μου είναι τα ταξίδια, οι βόλτες με φίλους και η μουσική

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG