Οικογένεια: η σημασία του οικογενειακού τραπεζιού

Πηγή εικόνας: www.paidorama.com

 

Γενικά – εισαγωγικά:

Η οικογένεια αποδεικνύει καθημερινά πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της, τόσο στην ατομική, όσο και στην κοινωνική ζωή. Σε  αυτήν το άτομο βρίσκει τα μέσα για να αναπτυχθεί, τόσο υλικά όσο και πνευματικά.

Η υλική προστασία, η διατροφή, η σωματική ανάπτυξη και όλες οι άλλες βιολογικές ανάγκες του ατόμου εξασφαλίζονται μέσα στους κόλπους της. Επίσης, συντελεί τα μέγιστα στην πνευματική ανάπτυξη. Γιατί πρώτη αυτή ενεργοποιεί τη σκέψη του παιδιού, καλλιεργεί τη λογική και την κρίση του.

Στην οικογένεια συντελείται η αληθινή κοινωνική αγωγή, που θα βοηθήσει τον άνθρωπο στην ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Στο να συνειδητοποιήσει την αξία των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνικών αρετών όπως του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της πειθαρχίας, της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γρήγοροι ρυθμοί και το φορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητάς μας έχουν επηρεάσει και το πώς, πότε και με ποιους τρώμε. Δυστυχώς, δύσκολα η οικογένεια σήμερα καταφέρνει να συναντηθεί γύρω από ένα πιάτο φαγητό και τα μέλη της να μοιραστούν ποιοτικά το χρόνο τους.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να μπορούσαμε όλοι μας να τρώμε με την οικογένειά μας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αν βολεύει το πρόγραμμά μας μπορεί να είναι το πρωινό ή έστω το βραδινό. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετά σημαντικοί.

Δημιουργούμε ωραίες αναμνήσεις για τα παιδιά μας:

Η συγκέντρωση όλης της οικογένειας γύρω από ένα ζεστό τραπέζι, όπου ανταλλάσσουμε τα νέα της ημέρας ή το τι θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο είναι ευχάριστες στιγμές που μας χαλαρώνουν.  Αποτελούν όμορφες αναμνήσεις για τα παιδιά μας και ποιοτικές οικογενειακές στιγμές. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν και αυτά να έχουν αυτές τις στιγμές με τις δικές τους οικογένειες.

Είναι ευκαιρία για ποιοτικό, καλό φαγητό:

Όταν τρώμε στο σπίτι, μπορούμε να σερβίρουμε ένα υγιεινό, σπιτικό πιάτο με όλα τα ωφέλιμα συστατικά που θέλουμε για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Δείχνουμε ότι εκτιμάμε το φαγητό που έχουμε στο τραπέζι μας. Ότι είμαστε από τους τυχερούς που μπορούν να μοιραστούν αυτό το χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Προσφέρει πραγματική επικοινωνία:

Παρόλο που οι περισσότεροι μιλάμε συχνά πυκνά μέσα στην ημέρα με το σύντροφό μας ή τα παιδιά μας, σκεφτείτε τι πραγματικά λέμε αυτές τις φορές; Είναι ευκαιρία την ώρα που συγκεντρωνόμαστε γύρω από το τραπέζι, να επικοινωνήσουμε πραγματικά μεταξύ μας. Προσοχή όμως: δεν πρέπει να συζητάμε για δυσάρεστα πράγματα, να μαλώνουμε, να μετράμε τις μπουκιές που τρώνε οι άλλοι ή ό,τι δυσάρεστο.

Δείχνει σεβασμό προς όλη την οικογένεια:

Όταν όλα τα μέλη της οικογένειας καταφέρνουν να μαζευτούν γύρω από το τραπέζι έστω μία φορά την ημέρα, κερδίζουν το σεβασμό των συνδαιτυμόνων τους. Δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο  στα άλλα μέλη της οικογένειας ότι τους θεωρούμε σημαντικούς. Ότι κάνουμε υποχωρήσεις στο πρόγραμμά μας και ότι όσο φορτωμένη και αν είναι η μέρα μας, ο χρόνος αυτός μαζί τους είναι πιο σημαντικός.

Δένει την οικογένεια:

Ακόμα και αν υπάρχουν προβλήματα ή κόντρες μέσα στην οικογένεια, το οικογενειακό τραπέζι βοηθάει να έρθουν όλοι πιο κοντά μεταξύ τους. Βελτιώνονται οι σχέσεις της οικογένειας, χαλαρώνουν οι εντάσεις, πέφτουν οι τόνοι.

Είναι σίγουρα μια συνήθεια που αξίζει κανείς να αρχίσει να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του. Είναι επίσης το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;