Οι θετικές επιδράσεις του γέλιου στην καθημερινότητά μας

Οι θετικές επιδράσεις του γέλιου στην καθημερινότητά μας

Το γέλιο για να υπάρξει χρειάζεται μια ιδιαίτερη ευφυΐα,μια πνευματική ανωτερότητα. Θεωρείται με διαφορά η πιο  ιδιοφυής διευθέτηση εμποδίων ή παρεξηγήσεων. Οι επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα υγείας επιμένουν ότι η σημασία του γέλιου στην ζωή μας είναι μεγάλη εφόσον ενισχύει τη μακροζωία, την θεραπεία, την αναζωογόνηση και την δύναμη.

  • Γιατί όμως κάνει καλό να χαμογελάμε;

Μας κάνει πιο ελκυστικούς:  Οι χαμογελαστοί άνθρωποι είναι πάντα πιο προσιτοί γιατί δείχνουν να έχουν λόγους να μας κάνουν να χαμογελάσουμε και εμείς μαζί τους. Επιπλέον, μας δημιουργούν τη σιγουριά ότι όλα βαίνουν καλώς. 

Αλλάζει την διάθεσή μαςΤο χαμόγελο μπορεί να «ξεγελάσει» το σώμα, με σκοπό να αρχίσει η έκλυση ενδορφινών και η παραγωγή σεροτονίνης (η ορμόνη της χαράς). Οι συγκεκριμένες ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. 

Είναι μεταδοτικό: Όταν κάποιος γελά μπορεί να φωτίσει τον χώρο, να φτιάξει την διάθεση των γύρω του. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο φέρνει χαρά, την οποία μπορεί να μεταδώσει και στους άλλους αποβάλλοντας την κόπωση τους, άμεσα και αποτελεσματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Όταν χαμογελάμε είμαστε πιο χαλαροί και για αυτό τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν το άγχος μειώνονται. Γεγονός που συμβάλλει στην βέλτιστη λειτουργία του συστήματος άμυνας του οργανισσμού μας. Το σώμα μας δεν γνωρίζει όσα συμβαίνουν εκτός του. Η δίοδος μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος και του οργανισμού μας είναι τα συναισθήματα,όπως αυτό το γέλιου. Αν λοιπόν, χαιρόμαστε το σώμα θεωρεί ότι περνάμε καλά και δεν διατρέχουμε κάποιον κίνδυνο, άρα κρατάει τις  ορμόνες του στρες σε καταστολή. Οι θετικές επιδράσεις του γέλιου στην καθημερινότητά μας

Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Έχει υπολογιστεί από εργαστηριακές έρευνες πως όταν κανείς χαμογελά υπάρχει υπολογίσιμη μείωση στην αρτηριακή του πίεση.

Μας κάνει να δείχνουμε επιτυχημένοι: Οι άνθρωποι που χαμογελούν φαίνεται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Το χαμόγελο  βοηθά να διατηρούμε έναν θετικό τρόπο ζωής .

Το γέλιο είναι η χαμένη, η ξεχασμένη επαφή με την πνευματικότητα

Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται ‘ομαδοποίηση’ και μια άλλη, η ‘διαφοροποίηση’. Ο υγιής πνευματικά άνθρωπος μπορεί να τις ξεχωρίζει και να δρα αναλόγως. Αυτό σημαίνει πως δεν ταιριάζουν όλα με όλα, υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες σε κάθε περίσταση. Η διαφοροποίηση είναι ανώτερη πνευματική ικανότητα. Δεν μπορείς να γελάς σε μια κατάσταση που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να κλαις. Μπορείς να γελάς εσωτερικά και εξωτερικά να είσαι σοβαρός όπως αρμόζει. Αν και όταν το πετύχεις αυτό, γίνεσαι κυρίαρχος του εαυτού σου. Το γέλιο, όπως και η διαφοροποίηση των καταστάσεων, δείχνει μια ανέμελη ψυχή. Όποιος ξέρει να γελά, γελά με την ψυχή του και ξέρεις γιατί δεν γελούν όλοι με την ψυχή τους; Γιατί δεν έχουν όλοι ψυχή. Η έλλειψη γέλιου είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των άψυχων. Δεν μπορούν να γελάσουν με την καρδιά τους, γιατί στα άψυχα όντα τα τσάκρα της καρδιάς, δεν υπάρχουν και το γέλιο είναι υπόθεση καρδιάς.

Από το βιβλίο Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού του Sidney Sheldon εκδ. Anubis

Πηγές: 

enallaktikidrasi.com/2013/11/enthousiasmos-gelio-xara-einai-i-pneymatikotita/

https://www.successmentor.gr/portal/arthra/157-to-gelio-kanei-tin-diafora


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;