Οι θετικές επιδράσεις του γέλιου στην καθημερινότητά μας

Το γέλιο για να υπάρξει χρειάζεται μια ιδιαίτερη ευφυΐα,μια πνευματική ανωτερότητα. Σημαίνει πως μπορείς να καταλάβεις την γελοιότητα μια συγκεκριμένης κατάστασης. Ακόμη είναι μακράν η πιο έξυπνη, πλέον ιδιοφυής διευθέτηση εμποδίων ή παρεξηγήσεων.  Οι επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα πνευματικής και σωματικής υγείας επιμένουν ότι οι η σημασία του γέλιου στην ζωή μας είναι μεγάλη εφόσον ενισχύει τη μακροζωία, την θεραπεία, την αναζωογόνηση και την δύναμη.

  • Γιατί όμως κάνει καλό να χαμογελάμε;

Μας κάνει πιο ελκυστικούς:  Οι χαμογελαστοί άνθρωποι είναι πάντα πιο προσιτοί γιατί δείχνουν να έχουν λόγους να μας κάνουν να χαμογελάσουμε και εμείς. Επιπλέον, δίνουν την εντύπωση ότι «τα πράγματα πάνε καλά», ”χρησιμοποιώντας” ένα δυνατό εργαλείο διαχείρισης προς όφελος τους.

Αλλάζει την διάθεσή μαςΤο χαμόγελο μπορεί να «ξεγελάσει» το σώμα, με σκοπό να αρχίσει η έκλυση ενδορφινών και η παραγωγή σεροτονίνης (η ορμόνη της χαράς). Οι συγκεκριμένες ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Το χαμόγελο, λοιπόν, είναι και φυσικό “ναρκωτικό”.

Είναι μεταδοτικό: Όταν κάποιος γελά μπορεί να φωτίσει τον χώρο, να φτιάξει την διάθεση των γύρω του. Ένα χαμογελαστό πρόσωπο φέρνει χαρά, την οποία μπορεί να μεταδώσει και στους άλλους αποβάλλοντας την κόπωση τους, άμεσα και αποτελεσματικά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Όταν χαμογελάμε είμαστε πιο χαλαροί, τα επίπεδα των ορμονών που ελέγχουν το άγχος μειώνονται και αυτό βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το σώμα μας εσωτερικά δεν γνωρίζει τις εξωτερικές περιστάσεις, τις αντιλαμβάνεται μόνο μέσα από τα συναισθήματα,όπως αυτό το γέλιου. Αν είμαστε χαρούμενοι το σώμα θεωρεί ότι περνάμε καλά και δεν υπάρχει κίνδυνος, άρα κρατάει τις  ορμόνες του στρες σε καταστολή. Σχετική εικόνα

Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Έχει υπολογιστεί από εργαστηριακές έρευνες πως όταν κανείς χαμογελά υπάρχει υπολογίσιμη μείωση στην αρτηριακή του πίεση.

Advertisement

Μας κάνει να δείχνουμε επιτυχημένοι: Οι άνθρωποι που χαμογελούν φαίνεται να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να είναι περισσότερο επιτυχημένοι και έτσι να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Το χαμόγελο  βοηθά να διατηρούμε έναν θετικό τρόπο ζωής .

Το γέλιο είναι η χαμένη, η ξεχασμένη επαφή με την πνευματικότητα

Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται ‘ομαδοποίηση’ και μια άλλη, η ‘διαφοροποίηση’. Ο υγιής πνευματικά άνθρωπος μπορεί να τις ξεχωρίζει και να δρα αναλόγως. Αυτό σημαίνει πως δεν ταιριάζουν όλα με όλα, υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες σε κάθε περίσταση. Η διαφοροποίηση είναι ανώτερη πνευματική ικανότητα. Δεν μπορείς να γελάς σε μια κατάσταση που δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να κλαις. Μπορείς να γελάς εσωτερικά και εξωτερικά να είσαι σοβαρός όπως αρμόζει. Αν και όταν το πετύχεις αυτό, γίνεσαι κυρίαρχος του εαυτού σου. Το γέλιο, όπως και η διαφοροποίηση των καταστάσεων, δείχνει μια ανέμελη ψυχή. Όποιος ξέρει να γελά, γελά με την ψυχή του και ξέρεις γιατί δεν γελούν όλοι με την ψυχή τους; Γιατί δεν έχουν όλοι ψυχή. Η έλλειψη γέλιου είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των άψυχων. Δεν μπορούν να γελάσουν με την καρδιά τους, γιατί στα άψυχα όντα τα τσάκρα της καρδιάς, δεν υπάρχουν και το γέλιο είναι υπόθεση καρδιάς.

Από το βιβλίο Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού του Sidney Sheldon εκδ. Anubis

Κάτι τελευταίο: https://www.e-psychology.gr/selfhelp/2553-therapeftiki-aksia-tou-geliou.html

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG