Οι θεραπευτικές ικανότητες των σκύλων

SHARE

θεραπευτικές ικανότητες σκύλου
Πηγή εικόνας: wikihow.com

Έχεις άραγε σκεφτεί ποτέ ότι ένας σκύλος μπορεί να έχει θεραπευτικές ικανότητες στην ανθρώπινη ψυχολογία;

Η αλήθεια είναι πως όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν τα συμβιώσουν με έναν σκύλο. Αυτοί σίγουρα ξέρουν την ωφελιμότητα που έχει μία τέτοια απόφαση. Οι υπόλοιποι όμως; Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε;

Εν έτει 2019 και ύστερα από ποικίλες έρευνες, είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν οι θεραπευτικές ικανότητες των σκύλων απέναντι στους ανθρώπους. Οι σκύλοι είναι αυτοί που κατέχουν την πρωτιά -πλέον και επιστημονικά- όσον αφορά στην ψυχολογική υποστήριξη και ευζωία των ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαίο που περνώντας τα χρόνια όλο και σε περισσότερες κλινικές, νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία έχει θεσπιστεί ψυχολογική υποστήριξη από… σκύλους! Συν τοις άλλοις, οι σκύλοι πλέον (εφόσον εκπαιδευτούν ως ”Emotional Support Animals”) μπορούν να συνοδεύουν τα αφεντικά τους ακόμα και σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία κλπ.) και όλα αυτά σύμφωνα με τον νόμο. Μήπως όλο αυτό δεν είναι τυχαίο;

υπηρεσιακός σκύλος
Πηγή εικόνας: usaservicedogregistration.com

Και κάπου εδώ, θα ήταν δίκαιο να παρουσιαστεί και η αντίθετη πλευρά, που δυστυχώς ακόμα υπάρχει. Άνθρωποι γεμάτοι μίσος απέναντι στα σκυλιά -στα ζώα γενικότερα- που προσπαθούν να τα θανατώσουν σαν να θέλουν να πάρουν εκδίκηση από αυτά. Οι πιθανότητες είναι πως κάπου ανάμεσα στο παρελθόν τους υπήρξε ένα ή παραπάνω γεγονότα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αντίληψη που έχουν απέναντι στα ζώα. Όμως, πόσο άδικο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Συνήθως οι άνθρωποι που εκφράζουν το μίσος τους στα ζώα έχουν ανάγκη να επιβληθούν και να ικανοποιηθούν χρησιμοποιώντας την κακοποίηση. Έτσι και μόνον, μπορούν να νιώθουν σημαντικοί και δυνατοί μέσα τους. Στην πραγματικότητα όμως, τα βάζουν με κάτι τελείως άνισο ξέροντας από πριν κιόλας πως έχουν ήδη ”κερδίσει”.

Advertisement

Έρχομαι τώρα από την άλλη πλευρά, όπου, ζώντας με έναν σκύλο, μπορείς όχι απλά να δώσεις και να πάρεις αγάπη, αλλά να χτίσεις πάνω σε αυτήν τη σχέση δημιουργώντας θωρακισμένους δεσμούς προστασίας και υποστήριξης. Ένας σκύλος μπορεί να αισθανθεί τη συναισθηματική σου κατάσταση και να ”δώσει” αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ένας σκύλος δε θα σε προδώσει ποτέ, γιατί το μόνο που θέλει από σένα είναι ανιδιοτελή αγάπη. Ένας σκύλος θα έδινε τη ζωή του για να ζήσει το αφεντικό του… χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα!

Φαίνονται περίεργα όλα αυτά, όμως είναι αληθινά. Άνθρωποι που ζουν με έναν ή παραπάνω σκύλους τα γνωρίζουν ήδη. Κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι είναι πως η συνύπαρξη με έναν σκύλο μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογική τους κατάσταση ή ακόμα και να θεραπεύσει τραυματικά γεγονότα. 

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Hallo! Είμαι ψυχολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπημένο μου ''πρόσωπο΄΄ η Αμελή - συνοδοιπόρος στα εύκολα και υποστηρικτής στα δύσκολα. Όχι, δεν είναι άνθρωπος. Είναι το σκυλάκι μου. Ο Τίτος Πατρίκιος, η Κική Δημουλά, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο August Strindberg και ο Boris Vian είναι μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς- ποιητές.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG