Ο ρόλος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο

ιππόκαμπος

Ο ιππόκαμπος είναι μια μικρή καμπυλωτή εγκεφαλική δομή που παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκέφαλου. Πιο συγκεκριμένα, ο ιππόκαμπος συμμετέχει στον σχηματισμό νέων αναμνήσεων και σχετίζεται με την μάθηση και τα συναισθήματα. Επειδή ο εγκέφαλος είναι μεταγενέστερος και συμμετρικός, υπάρχουν δυο ιππόκαμποι. Βρίσκονται περίπου πάνω από κάθε αυτί και μιάμιση ίντσα μέσα στο κεφάλι.

Είναι πολύ πιθανό μια φορά στην ζωή σας ένα συγκεκριμένο άρωμα να σας έφερε στο μυαλό μια ισχυρή ανάμνηση. Για αυτήν την ανάμνηση ο ιππόκαμπος κατέχει σημαντικό ρόλο. Όπως επίσης, σημαντική είναι και η λειτουργία του ιππόκαμπου για την διαμόρφωση, οργάνωση και αποθήκευση νέων αναμνήσεων καθώς και στην σύνδεση ορισμένων αισθήσεων και συναισθημάτων με αυτές τις μνήμες.

Η έρευνα έχει επίσης διαπιστώσει ότι διαφορετικές υποπεριφέρειες του ίδιου του ιππόκαμπου παίζουν σημαντικούς ρόλους σε ορισμένους τύπους μνήμης. Για παράδειγμα, το πίσω μέρος του ιππόκαμπου εμπλέκεται στην επεξεργασία χωρικών αναμνήσεων. Έρευνα σε οδηγούς ταξί του Λονδίνου έδειξαν ότι η οδήγηση μέσα σε πολύπλοκα στενά και σε μεγάλους δρόμους της πόλης συνδέεται με την ανάπτυξη του πίσω μέρους του ιππόκαμπου.

Ο ιππόκαμπος παίζει επίσης ρόλο στην παγίωση των μνημών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη δραστηριότητα του ιππόκαμπου, κατά τη διάρκεια του ύπνου μετά από κάποιο είδος εκπαίδευσης ή μαθησιακής εμπειρίας, οδηγεί σε καλύτερη μνήμη του υλικού την επόμενη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μνήμες αποθηκεύονται στον ιππόκαμπο μακροπρόθεσμα. Αναλυτικότερα, πιστεύεται ότι ο ιππόκαμπος λειτουργεί ως ένα κέντρο το οποίο λαμβάνει πληροφορίες, τις καταγράφει και τις αποθηκεύει προσωρινά προτού τις καταθέσει και τις αποθηκεύσει στην μακροχρόνια μνήμη.

Τι γίνεται όμως εάν υπάρξει βλάβη στον ιππόκαμπο; Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, κατέχει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία νέων αναμνήσεων, βλάβη σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένους τύπους μνήμης. Η βλάβη στον ιππόκαμπο έχει κυρίως παρατηρηθεί κατά τη μεταθανάτια ανάλυση των εγκεφάλων ατόμων με αμνησία. Τέτοιες ζημίες συνδέονται με προβλήματα με τη δημιουργία ρητών μνημών, όπως ονόματα, ημερομηνίες και γεγονότα.

Οι ακριβείς επιπτώσεις της βλάβης μπορει να διαφέρουν ανάλογα με τον ιππόκαμπο που έχει επηρεαστεί. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η βλάβη στον αριστερό ιππόκαμπο έχει επίδραση στην ανάκληση των λεκτικών πληροφοριών, ενώ η βλάβη στον σωστό ιππόκαμπο έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα με οπτικές πληροφορίες.

Η ηλικία μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ιππόκαμπου. Μαγνητικές τομογραφίες του ανθρώπινου εγκεφάλου έχουν βρει ότι ο ανθρώπινος ιππόκαμπος συρρικνώνεται κατά περίπου 13% μεταξύ των ηλικιών 30 και 80. Όσοι βιώνουν μια τέτοια απώλεια μπορεί να δείξουν σημαντικές μειώσεις στην απόδοση της μνήμης. Ο εκφυλισμός των κυττάρων στον ιππόκαμπο έχει επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer.

Πηγή: https://www.verywellmind.com/what-is-the-hippocampus-2795231


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;