Ο Παραθεριστής: Ένα βιβλίο καθρέφτης

ο παραθεριστής

 

Ο Γιώργος Τζιτζικάκης έγραψε ένα βιβλίο καθρέφτη, που καθρεφτίζει τον ίδιο ή μήπως…. τον κάθε αναγνώστη;

Ένας συγγραφέας

που δε βασανίζει τις προτάσεις του

βασανίζει τον αναγνώστη

N.G. Davila

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνήθειά μου να μη διαβάζω τα οπισθόφυλλα των βιβλίων με έφερε αντιμέτωπη με το παράπονό μου, που ήθελε να εκφραστεί και με την αγανάκτησή μου, που με έπνιξε εκ των έσω.

Ο Παραθεριστής είναι μια ιστορία με αρχή, μέση και… συνέχεια.

Μπορεί να τελειώνει η ανάγνωση, αλλά η ιστορία δεν έχει τέλος. Συνεχίζεται παράλληλα με τη ζωή του αναγνώστη.

Κάθε κεφάλαιο έχει τη δυναμική μιας αυτοτελούς ιστορίας και όλα μαζί επικοινωνούν μέσα από το τούνελ του πόνου, που λιχνίζει την ψυχή του συγγραφέα.

Γουλιά γουλιά γεύεται και ο αναγνώστης τον ίδιο πόνο, μιας και η χαρά ποτέ δεν ολοκληρώνεται και η θλίψη καραδοκεί στη στροφή.

Με την τόλμη του εφήβου και την ευφράδεια του ώριμου άντρα περιγράφονται τα δύσκολα συναισθήματα που γεννιούνται.

Μη γραπωθείτε από κάθε λέξη του κειμένου, γιατί θα χαθείτε στον πλούτο του λεξιλογίου που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Λεξιλόγιο συνεπές, από την πρώτη έως την τελευταία λέξη, άρα ειλικρινές, πηγαίο.

Απολαύστε το αναγνωστικό ταξίδι παρασυρόμενοι από τον άνεμο τούτης της εξομολόγησης.

Εξομολόγηση και γύμνια.

Γύμνια ψυχική.

Εκεί φαίνεται και το μεγαλείο του συγγραφέα. Σε γδύνει, αλλά σου προσφέρει νέα φορεσιά να ενδυθείς.

Τούτο το βιβλίο είναι ένας καθρέφτης και δεν ξέρω αν είναι προτιμότερο να το αγαπήσεις ή να το μισήσεις. Ό,τι αντέχει ο αναγνώστης από τον εαυτό του.

Όσο ειλικρινής είναι μαζί του. Όσο συνεπής είναι με τα «θέλω» του. Όση αλήθεια τολμά να σέρνει μαζί του.

Την αδιαφορία την αφήνω για τους αμετανόητα αμυντικούς…

 

Για όσους θέλουν να διαβάσουν το οπισθόφυλλο:

Ο Παραθεριστής είναι οργισμένος και προκλητικός. Νιώθει ηττημένος και μόνος. Ενίοτε αγαπά τα πάντα και άλλοτε τα αποστρέφεται. Παραθερίζει σε ένα ελληνικό νησί, παρατηρεί τους γύρω του, συναναστρέφεται και συγκρούεται με ήρωες που του προκαλούν εντύπωση, ρισκάρει να μιλήσει για όσα άλλοι δεν μιλούν, και νιώθει ένας παρίας, ένας αταίριαστος άνθρωπος με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Κατ’ ουσίαν, ο Παραθεριστής είσαι εσύ! Εσύ που συναναστρέφεσαι άλλους προσπαθώντας να τους καταλάβεις και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο μαζί σου. Εσύ που το μυαλό σου καταγράφει όσα εισπράττει από την κοινωνία γύρω σου και έρχονται μέρες τις οποίες νιώθεις κομμάτι της, ενώ άλλες δεν ταιριάζεις με τίποτα μαζί της.

Ο Παραθεριστής εξιστορεί την ιστορία του για συγκεκριμένο λόγο. Η καταγραφή του αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα που συστήθηκε στον συγγραφέα από ψυχιάτρους και ψυχολόγους προς απόσπαση της σκέψης από στρεσογόνες, καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα ένα τραχύ εγχειρίδιο του ευ ζην, που μιλά για την αναζήτηση της ουσίας της ζωής, τη δράση αντί της παραίτησης, την επιφάνεια των διαπροσωπικών σχέσεων, την εξάλειψη των ταμπού, την αποδοχή του εαυτού μας και την αποτύπωση της τρέλας ως ένα ακόμη πρόσωπο του στρες που μαστίζει τις ζωές όλων μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παρασκευή Μπακέλλα

Συγγραφέας στις εκδόσεις Ελκυστής, Master in Pain Management-University of Ioannina, Αρχισυντάκτρια στη στήλη "Ψυχολογία" του maxmag

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;