Ο κύριος Jones και ο Αδόλφος Χίτλερ: Το Τρίτο Κύμμα

jonesΤον Σεπτέμβρη του 1939, τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ, ορμώμενα από την Γερμανία, ξεκίνησαν την πορεία τους προς την κατάκτηση του κόσμου. Το Τρίτο Ράιχ, όπως ήταν το όνομα αυτής της αρμάδας πολεμιστών, σύντομα θα συντάρασσε τις πεδιάδες ανά την Ευρώπη, αφήνοντας πίσω του εκατομμύρια νεκρούς, αιχμαλώτους, ατέρμονες ιδέες και ακόμα περισσότερα δάκρυα και αγωνία. Το Τρίτο Ράιχ, λοιπόν, αυτή η τόσο τέλεια, σε εκνευριστικό βαθμό, τάξη και τάση για οργάνωση, μάστιζε τον κόσμο για έξι ολόκληρα χρόνια, πριν και την εισβολή των Σοβιετικών στο Βερολίνο τον Μάιο του 1945. Το κίνημα του Χίτλερ, αυτή η τόσο πιστή απεικόνιση ενός ολιγαρχικού καθεστώτος σε όλο του μεγαλείο, έσβησε, χαράζοντας, ωστόσο, την πορεία του ανθρώπινου γένους στο εγγύς μέλλον.

Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, και συγκεκριμένα το 1967, ο καθηγητής ιστορίας σε ένα λύκειο της περιφέρειας της Καλιφόρνια, αποφάσισε να μελετήσει την επιρροή της πειθαρχίας στο άτομο, με την ταυτόχρονη αίσθηση του συνόλου, ότι ανήκει δηλαδή κάπου, ότι είναι μέρος μιας ομάδας, με κοινό προσανατολισμό, ντύσιμο και απόψεις.

Τον Απρίλιο, λοιπόν, του 1967, ο καθηγητής ιστορίας Ron Jones του λυκείου Cubberley της Καλιφόρνια αδυνατούσε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των μαθητών του, σχετικά με το πως ένα ολόκληρο έθνος επηρεάστηκε από μόνο έναν άνθρωπο και πως ένας μόνο άνθρωπος κατόρθωσε να επηρεάσει ένα ολόκληρο έθνος. Αποφάσισε, λοιπόν, να διεξάγει ένα πείραμα, να αλλάξει κάπως την καθημερινότητα των μαθητών του, που πλέον θα κατείχαν τον ρόλο του πειραματόζωου, στην προσπάθεια του Jones να αποδείξει πως η πειθαρχεία και η έννοια της τάξης θα ωθούσε κάποιον στη τυφλή υπακοή. Ο Jones, όπως και ο ίδιος ο Χίτλερ παλαιότερα, έδωσε αξιοπρόσεκτη έμφαση στην έννοια της ομάδας και των παράλληλων αντιστοιχιών ανάμεσα στο ίδιο το άτομο και με τον διπλανό του όσο και με τον αρχηγό της ομάδας αυτής. Ο Jones επέλεξε να εστιάσει στην πειθαρχεία, το σεβασμό και στην ομάδα αυτή καθ’ αυτή, αναδεικνύοντας την αξία της έννοιάς της. Όλα, πια, ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν…

Τις πρώτες δύο μέρες του εγχειρήματος όλα έβαιναν ομαλώς για τα δεδομένα του καθηγητή, με τον Jones να ενημερώνει τους μαθητές σχετικά με τους κανονισμούς που θα ακολουθηθούν στο εξής, όπως η στάση προσοχής όταν θέλουν να πουν κάτι εντός της τάξης ή η προσφώνηση “Κύριε Jones” πριν ξεκινήσουν κάποια τους πρόταση. Ταυτόχρονα, ο Jones έθεσε στοιχεία ικανά να απεικονίσουν πλήρως ένα σύνολο και να το διαχωρίσουν από τα υπόλοιπα, όπως η ονομασία και ο χαιρετισμός, αρκετά πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο ναζιστικό χαιρετισμό. Το όνομα της ομάδας: Τρίτο Κύμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τις μέρες να βαδίζουν γρήγορα, πολλοί ήταν εκείνοι που συντρόφευσαν το κίνημα του Τρίτου Κύματος από άλλες τάξεις, καθώς πολλοί μαθητές άφησαν τα ήδη επιλεγμένα τους μαθήματα για να παρακολουθήσουν το εν λόγω μάθημα ιστορίας. Αυτή η αίσθηση ομαδοποίησης και αλληλοσεβασμού ώθησε τους αριθμούς των μελών από 30 σε 43 μέχρι και την τρίτη μέρα, και από 43 σε περίπου 200 στο τέλος της τέταρτης! Όπως γίνεται αντιληπτό, οι μαθητές είχαν πάρει στα σοβαρά το εγχείρημα του καθηγητή τους και κανείς δεν μπορούσε πλέον να τους ελέγξει…

Η μόνη λύση θα ήταν ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός του εγχειρήματος, το οποίο είχε ξεφύγει κάπως από τον αρχικό στόχο του. Την πέμπτη, λοιπόν, μέρα του πειράματος αυτού, ο δημιουργός του, Ron Jones, ανακοίνωσε το τέλος, ένα τέλος που σημαδεύτηκε από τις διαμαρτυρίες των μελών του Τρίτου Κύματος, χωρίς, ωστόσο, περαιτέρω κακοήθειες.

Με μια σύντομη ανακοίνωση, ο καθοδηγητής του κινήματος ανέφερε στους μαθητές του πως είχαν τον ρόλο του πειραματόζωο σε ένα ρηξικέλευθο πείραμα ικανό να αποδείξει πως η σωστή πειθαρχεία, ο ικανός έλεγχος και ο σεβασμός από τα μέλη στον αρχηγό και από τον αρχηγό σε κάθε μέλος ξεχωριστά, δύναται να οχυρώσει κάθε στόχο, όσο επιθετικός και αν είναι.

Σας θυμίζει κάτι; https://youtu.be/qkztDM5ukbw


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Μου αρέσει να χάνομαι και να με ξαναβρίσκω μέσα από τη ροκ, τα γέλια και τον Μπουκόφσκι. Ηρεμώ με Slipknot, κλαίω πολύ εύκολα, λατρεύω τα θρίλερ και τις μουσικές επιλογές της 10ης εντολής. Γεννήθηκα με νεύρα και έμαθα να μισώ για να αγαπάω περισσότερο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;