Ο Josef Mengele και η μελέτη των διδύμων

Mengele

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Μια μαζική καταστροφή που στέρησε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και ακόμα περισσότερων ιδεών και συναισθημάτων. Μια περίοδος που σήμανε τον κίνδυνο για όλη την υφήλιο, με τις κυρίαρχες στρατιωτικές δυνάμεις να χωρίζονται σε δύο ευρείας τάξεως στρατόπεδα και να μάχονται μεταξύ τους, με απώτερο σκοπό την κυριαρχία. Εν τέλει, μια πύρρειος νίκη για τις Συμμαχικές Δυνάμεις, με τη Σοβιετική Ένωση και την Αμερική να κατακεραυνώνουν τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ και των Γερμανών. Ο πόλεμος, ουσιαστικά, τερματίστηκε τον Μάιο του 1945, με την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο. Ένας πόλεμος, ωστόσο, που δεν θα τελειώσει ποτέ σαν υπόσταση, εξαιτίας των νεκρών αλλά και του τρόμου που έσπειρε στις ψυχές ακόμα και των επόμενων γενεών. Μια κτηνωδία που ευτυχώς τερματίστηκε πρόωρα…

Το Τρίτο Ράιχ ανέδειξε την επεκτατική πολιτική ενός πολεμοχαρούς περιβάλλοντος μέσω των μαζικών επιθέσεων στα εδάφη της Ευρώπης, με στόχο την διαιώνιση της Άριας Φυλής στα επόμενα χρόνια και την  επικράτηση των ιδεών και των επιθυμιών τους. Παρά την ολοκληρωτική τους συντριβή, όμως, πρόλαβαν να μολύνουν την ανθρωπότητα με τη δολιότητα των σχεδίων, αλλά και των πειραμάτων τους. Οι Ναζί απαρτίστηκαν από ένα άρτιο ιατρικό επιτελείο, που φρόντισε γρήγορα να αποδείξει την ανοσία συναισθημάτων που το διακατείχε. Τα πειράματα που έλαβαν χώρα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων εκείνα τα ζοφερά χρόνια στοιχειώνουν ακόμα την υφήλιο.

Ο Josef Mengele, κύριος υποκινητής διάφορων ανάλογων εγχειρημάτων, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, και έσμιξε με τους Ναζί το 1937. Τον Μάιο του 1943, συνετέλεσε σε ένα από το βιαιότερα περιστατικά πειραμάτων που έλαβαν χώρα στο Άουσβιτς, με τη μελέτη των διδύμων αδερφών. Ο Mengele και η ομάδα του δεν ενδιαφέρθηκαν για τυχόν απώλειες θυμάτων, λόγω του μεγάλου αριθμού διδύμων που είχαν φυλακιστεί από τα SS, γι’ αυτό και ήταν εξαιρετικά επιθετικοί και απαιτητικοί απέναντί τους. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα περίπου 1500 πειραματόζωα, κατόρθωσαν να επιβιώσουν μόνο τα 200…

Απώτερος σκοπός του Mengele ήταν να μελετήσει τη διαδικασία παραγωγής διδύμων παιδιών, τη διαφορά τους με τα σιαμαία αδέρφια καθώς και τη γενετική σύσταση που τα περιβάλλει. Θεωρώντας πως αποτελούν μια διαφορετική τάξη ανθρώπων, δεν δίστασε να ανιχνεύσει το τρόπο διαμόρφωσής τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων σώθηκαν από τα στρατόπεδα βασανιστηρίων, οι γιατροί ήταν εξαιρετικά απάνθρωποι απέναντι στην αθωότητα των νεαρών. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούσαν όργανα ζωτικής σημασίας από τα άτυχα παιδιά χωρίς αναισθητικό, προκειμένου να τα μελετήσουν επ’ ακριβώς. Επιπρόσθετα, τους έκαναν διάφορες ενέσεις βακτηρίων, οι οποίες ήταν ικανές να τους μεταδώσουν την ασθένεια NOMA, μια μορφή γάγγραινας, που σύντομα θα μόλυνε τις περιοχές του στόματος και των γεννητικών οργάνων. Όπως φαντάζει λογικό, η πλειονότητα αρρώστησε, ενώ κάποιοι πέθαναν, έπειτα από ζοφερές λοιμώξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, το ιατρικό επιτελείο του Mengele πρόσθεσε βαφές μέσω ενέσεων στα μάτια των παιδιών, για να παρατηρήσει αν αυτές θα άλλαζαν το χρώμα του λοβού. Αν κάποιο από τα δύο αδέρφια πέθαινε εξαιτίας της σκληρής φύσης του εγχειρήματος, τότε θα δολοφονούσαν και το άλλο άμεσα, συνήθως με τη χρήση μολυσμένης ένεσης.

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, οι Σοβιετικοί κατέλαβαν το Άουσβιτς. Την προηγούμενη μέρα, οι γερμανικές μονάδες, φοβούμενοι μια ενδεχόμενη εισβολή των αντιπάλων, φρόντισαν να εξαφανίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αποδείξεις των τερατουργημάτων που είχαν διαπράξει. Ο στρατός των Ρώσων, αφού ξεπέρασε το εμπόδιο των στρατιωτών, παρείχε τα απαραίτητα στα βασανισμένα παιδιά, ενώ παράλληλα θέλησε να καταγράψει τις μαρτυρίες τους σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν εκεί, ελέω έλλειψης αποδείξεων. Πλέον, όλοι θα μάθαιναν τι πραγματικά συνέβη, σε μια προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί ξανά κάτι αντίστοιχο.

Ο πρωτεργάτης του εν λόγω εγκλήματος, Josef Mengele, κατέφυγε στη Δύση. Εκεί, συνελήφθη λίγο αργότερα από τις δυνάμεις του αμερικάνικου στρατού, για να αφεθεί ελεύθερος μερικές στιγμές μετά. Μεταπήδησε στην Λατινική Αμερική, όπου και δολοφονήθηκε 30 χρόνια μετά την διεξαγωγή του φρικαλέου πειράματος, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από 1000 παιδιά. Παιδιά που τους στερήθηκε ένα αξιόπιστο μέλλον, μια ευτυχής καθημερινότητα.

Mengele


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Μου αρέσει να χάνομαι και να με ξαναβρίσκω μέσα από τη ροκ, τα γέλια και τον Μπουκόφσκι. Ηρεμώ με Slipknot, κλαίω πολύ εύκολα, λατρεύω τα θρίλερ και τις μουσικές επιλογές της 10ης εντολής. Γεννήθηκα με νεύρα και έμαθα να μισώ για να αγαπάω περισσότερο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;