Ο φόβος της αποτυχίας: ένα δυσλειτουργικό συναίσθημα

πηγή: www.kosmaser.wordpress.com

Σίγουρα σε κανέναν από μας δεν αρέσει να χάνει ή να αποτυγχάνει. Κάποιοι, όμως, έχουν έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας και νιώθουν πραγματικά φόβο απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αποτυχίας. Έστω και η παραμικρή πιθανότητα αποτυχίας τους καταβάλει ψυχολογικά. Και επιπλέον τους απομακρύνει από την επιτυχία. Ξέρουμε ότι ο φόβος είναι συναίσθημα το οποίο βοηθάει να αποφύγεις οδυνηρές καταστάσεις. Ο φόβος της αποτυχίας όμως σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό σου και σταματά την πρόοδο και την εξέλιξή σου.

Φυσικά δεν είναι εύκολο να τον ξεφορτωθείς ακόμα κι αν έχεις συνειδητοποιήσει ότι σου κάνει κακό. Το πρώτο βήμα που μπορεί να βοηθήσει είναι να εξετάσεις τι μπορεί να σου προκαλεί το φόβο της αποτυχίας;

Μερικοί από τους λόγους που ενισχύουν τον φόβο της αποτυχίας είναι οι ακόλουθοι:

Η ανατροφή

Οι γονείς συχνά κάνουν σκληρή κριτική στα παιδιά τους και αρκετές φορές ορίζουν κανόνες οι οποίοι έχουν ως βάση τους τον φόβο. Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν τα παιδιά να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη για άδεια και επιβεβαίωση για να κάνουν κάτι και μεγαλώνουν με το αίσθημα του φόβου, ακόμα και μέχρι την ενηλικίωση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελειομανία 

Η τελειομανία ίσως να αποτελεί το βασικότερο λόγο στον οποίο οφείλεται ο φόβος της αποτυχίας. Οι τελειομανείς δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία και οποιαδήποτε αστοχία προκύψει, τους κατακερματίζει και τους καταβάλλει ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να αγνοήσουν τα όποια εμπόδια συναντήσουν και να εκτιμήσουν την προσπάθεια που έχουν ήδη καταβάλλει.

Η ανασφάλεια

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση, γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να τα πετυχαίνουν όλα και πάντα. Αντίθετα, αυτοί που έχουν ανασφάλειες, αποφεύγουν τις προκλήσεις. Προτιμούν να μένουν στη ζώνη άνεσής τους και να μη δοκιμάζουν εύκολα κάτι νέο. Ο φόβος της αποτυχίας μας αποτρέπει από το να προσπαθούμε, δημιουργεί αμφιβολίες για τον εαυτό και σταματά την εξέλιξή.

Πώς να νικήσεις τον φόβο της αποτυχίας

Εντόπισε την πηγή του φόβου

Ξεκίνα έναν διάλογο με τον εαυτό σου. Ρώτα τι είναι αυτό που σου προκαλεί το φόβο. Κατάγραψε από πού πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και προσπάθησε να τον κατανοήσεις. Όταν τον κατανοήσεις, προσπάθησε να τον αντιμετωπίσεις καθώς έτσι είναι πιθανό να τον αποδυναμώσεις και να μειώσεις το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

Βάλε στόχους

Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και προσδιόρισε με ποιους τρόπους μπορείς να το καταφέρεις. Να σκέφτεσαι ότι σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλεις και όχι πάντα το αποτέλεσμα. Αν δεν καταφέρεις κάτι, ξαναπροσπάθησε αφού επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου οι οποίοι πρέπει να είναι μικροί και ρεαλιστικοί.

Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα

Συλλογίσου τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα αν έχεις προετοιμαστεί από πριν για το τι είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να συμβεί. Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί να σε απομακρύνει από τον στόχο σου. Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου.

Διδάξου από τις δυσκολίες

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχεις προγραμματίσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Μην ξεχνάς ότι μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πολλά. Δεν κάνουν λάθη και δεν αποτυγχάνουν αυτοί που αποσύρονται από τη ζωή.

Μη γυρνάς την πλάτη στην αλλαγή

Άδραξε την ευκαιρία από ό,τι νέο προκύπτει. Ακόμα και μια λιγότερο ιδανική κατάσταση αποτελεί πρόκληση για αλλαγή και εξέλιξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου και μην αφήσεις ποτέ τον φόβο να σε σταματήσει.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;