Ο Carney Landis και τα συναισθήματα όλων μας

Landis

Οι ανθρώπινες εκφράσεις τείνουν να ποικίλουν, όπως ακριβώς και τα αντίστοιχα συναισθήματα που τις συντροφεύουν και τις ενεργοποιούν. Ωστόσο, πολλές φορές έρχεται στην επιφάνεια η απορία, σχετικά με το πόσο αυτές είναι ρεαλιστικές απεικονίσεις του εσωτερικού κόσμου του ατόμου ή αν είναι προϊόν προσποίησης. Αυτή η τέχνη, λοιπόν, των ελεγχόμενων, ουσιαστικά, συναισθημάτων, προκαλεί κίνητρο στον κλάδο της ψυχολογίας για επιπλέον μελέτες και εξετάσεις σχετικά με το ποιόν της και την κλίμακα ευεξίας της. Μια ανάλογη προσπάθεια μελέτης των ανθρώπινων εκφράσεων, διεξήχθη τον περασμένο αιώνα και το 1924 στην παγωμένη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκείνη την εποχή, λοιπόν, ο Carney Landis, απόφοιτος ψυχολογίας του τοπικού πανεπιστημίου της πόλης, αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα, με απώτερο στόχο να διερευνήσει τη φύση των εκφράσεων ενός ανθρώπινου όντως, σε διαφορετικές περιστάσεις. Οι περιστάσεις αυτές ονομάζονται συναισθήματα και ακούν στο κάλεσμα του εκάστοτε τρόμου, χαράς και έντονων ερεθισμάτων. Το 1924, λοιπόν, ο Carney Landis απείχε μόλις λίγες μέρες από την ικανότητα να κρίνει την αντίδραση του ατόμου ως φυσιολογική ή ως προσποιητή, απείχε ένα βήμα προς την θέση του ατόμου ένα βήμα μπροστά από την θέση του συνομιλητή.

Και αν ο σκοπός του εγχειρήματος του Landis είναι ολίγον τι κάπως… παράξενος και οριακά δυσνόητος, η ροή του απείχε παρασάγγας από αυτόν. Ο απόφοιτος ψυχολογίας, σε μια από τις πρώτες του παρεμβάσεις στον κύκλο της επιστήμης που ακολούθησε, έπραξε λογικά από την αρχή κιόλας της προσπάθειάς του, αφού κάλεσε ορισμένους συμφοιτητές του να παραστούν ως πειραματόζωα. Με αυτή την επιλογή του, κατόρθωσε να γνωρίσει το πειραματόζωο πριν γίνει πειραματόζωο, καθώς είχε τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα πορίσματα της έρευνας όχι μόνο ως ψυχολόγος, αλλά και ως φίλος.

Όπως άλλωστε προαναφέρθηκε, ο στόχος του Landis ήταν να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στους παρευρισκόμενους, να τους εξωθήσει στα άκρα και να τους ηρεμήσει στη συνέχεια. Ο στόχος του Landis ήταν τα συναισθήματα αυτά καθ’ αυτά, όπως επίσης και ο τρόπος πρόκλησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

LandisΑρχικά, σχεδίασε διάφορα στάδια που προϋπήρχαν του τελικού σταδίου του πειράματος, για να υλοποιήσει μια αξιοπρεπή… προθέρμανση των πειραματόζωων. Ο  Landis θέλησε να εξελίξει σταδιακά τα συναισθήματα και τις αντοχές των κοινωνών της προσπάθειάς του. Γι’ αυτό ακριβώς, σε πρώτο στάδιο, και αφού σχεδίασε γραμμές στα πρόσωπά τους προκειμένου να επιτευχθεί η ευκολότερη καταγραφή κινήσεων, έφερε τα πειραματόζωα σε επαφή με φωτογραφίες πορνογραφικού υλικού. Στη συνέχεια, ανεβάζοντας οριακά το επίπεδο δυσκολίας, τους υπαγόρευσε να μυρίσουν ένα δοχείο που περιείχε αμμωνία, ενώ σαν τελική δοκιμασία, διέταξε να απλώσουν τα χέρια τους σε ένα διαφορετικό δοχείο, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην δίνει ευκρινώς πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενό του. Οι ανυποψίαστοι φοιτητές έβαλαν το χέρι τους, λοιπόν, εντός του δοχείου, μόνο για να εκπλαγούν με το πλήθος βατράχων που περιείχε!

Ωστόσο, η τελική δοκιμασία δεν είχε ουδεμία αντιστοιχία επιπέδου δυσκολίας με τις προηγούμενες. Στο τελικό, λοιπόν, στάδιο του εγχειρήματος, ο Landis υπέβαλε στους συμφοιτητές του να αποκεφαλίσουν ένα ποντίκι! Όπως γίνεται αντιληπτό, τα συναισθήματα που ανιχνεύτηκαν στο χώρο εκείνη την στιγμή ήταν πάμπολλα, με τον τρόμο και την αγωνία να είναι τα κυριότερα εξ’ αυτών. Χωρίς περισσότερες οδηγίες και σεβασμό, ο υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος σήμανε την έναρξη του τελικού σταδίου.

Όπως φαντάζει λογικό, οι φοιτητές δεν είχαν καμία επαφή στο παρελθόν με ότι σχετίζεται με τον αποκεφαλισμό ποντικιών, με την άγνοια για την επόμενή τους κίνηση να τους κυριεύει. Οι αδέξιες κινήσεις τους προκαλούσαν περισσότερο πόνο στο ποντίκι από όσο θα έπρεπε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η λεπίδα που είχαν δεν είχε την απαραίτητη δύναμη για να κόψει αρκετό κομμάτι του λαιμού του τρωκτικού. Ταυτόχρονα, και σε αντίθεση με τον αποκεφαλισμό, ο απώτερος στόχος του πειράματος μόλις είχε γίνει αντιληπτός.

Όταν ο Carney Landis σκέφτηκε να διεξάγει το πείραμά του σχετικά με τα συναισθήματα και τις εξωτερικεύσεις τους μέσω των εκφράσεων του προσώπου, δεν είχε φανταστεί πως ένα άτομο θα μπορούσε να βιώσει μεγάλο αριθμό συναισθημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα, σχεδόν ταυτόχρονα. Η σκληρότητα, όμως, του πειράματός του μαρτύρα την παράλληλη σύμπραξή τους υπό, κυρίως, δύσκολες καταστάσεις για το άτομο, όπως και η περίσταση με τον ποντικό. Η στιγμή, δηλαδή, που το άτομο έρχεται σε επαφή με κάτι το καινούριο, είναι η πιο ρεαλιστική στιγμή έκφρασης των όσων αισθάνεται αληθινά. Είναι, λοιπόν, μια σκηνή την οποία δεν μπορεί να ελέγξει, είναι μια σκηνή που δεν μπορεί να ρυθμίσει τις εκφράσεις του και τα λόγια του. Είναι μια σκηνή που το άτομο έρχεται σε απόλυτη ισότητα αφενός με την κατάσταση και αφετέρου με τον συνομιλητή.Landis


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Στρουμπάκος

Μου αρέσει να χάνομαι και να με ξαναβρίσκω μέσα από τη ροκ, τα γέλια και τον Μπουκόφσκι. Ηρεμώ με Slipknot, κλαίω πολύ εύκολα, λατρεύω τα θρίλερ και τις μουσικές επιλογές της 10ης εντολής. Γεννήθηκα με νεύρα και έμαθα να μισώ για να αγαπάω περισσότερο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;