Athens
30°
few clouds
humidity: 57%
H 34 • L 31
Weather from OpenWeatherMap

Η νόσος του Altzheimer

Η νόσος του Altzheimer

Η Νόσος του Altzheimer είναι μια προοδευτική εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η αιτία για την νόσο αυτή δεν είναι ακόμη γνωστή, ενώ άγνωστα παραμένουν και τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε πρώιμα στάδια. Υπολογίζεται πάντως ότι περίπου 5 με 10% των ατόμων άνω των 65 ετών θα εμφανίσουν την νόσο του Altzheimer.

Η Νόσος του Altzheimer συνοδεύεται από έντονες νευροανατομικές αλλαγές και εγκεφαλική ατοφία. Οι νευρώνες και συνάψεις χάνονται, το μέγεθος του εγκεφαλικού φλοιού ελαττώνεται, η νευρωνική δραστηριότητα μειώνεται, διάφορα τμήματα του εγκεφάλου αποσυνδέονται και εμφανίζεται ένας αυξημένος ρυθμός γεροντικών πλακών και νευροϊνιδιακών τολυπίων. Σημειώνουμε πως τέτοιους είδους αλλαγές εμφανίζονται φυσιολογικά και κατά την γήρανση, ωστόσο σε πολύ μικρότερο βαθμό και σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου συγκριτικά με τους ασθενείς με νόσο Altzheimer .

Η νόσος του Altzheimer

Το κύριο, τώρα, γνωστικό πρόβλημα στην νόσο του Altzheimer είναι η απώλεια της μνήμης, η οποία είναι σταδιακή. Το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί βασικές αυτοβιογραφικές πληροφορίες (π.χ. πληροφορίες για ανθρώπους και σημαντικά προσωπικά γεγονότα). Αυτό είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται νωρίς κατά την ανάπτυξη της νόσου και θεωρείται το σημαντικότερο. Οι ασθενείς σταδιακά ξεχνούν που μένουν, τους γνώριμους δρόμους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τα ονόματα αυτών. Οι ασθενείς στα τελικά στάδια ενδέχεται να μην μπορούν να αναγνωρίσουν ούτε το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Επίσης χάνονται μαθημένες πληροφορίες, που δεν είναι προσωπικού τύπου. Αυτές οι πληροφορίες ονομάζονται σημασιολογικού τύπου και ουσιαστικά συνιστούν την γνώση μας για τον κόσμο (π.χ. η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας). Τα άτομα με νόσο του Altzheimer ξεχνάνε πολύ γρήγορα και συχνά υπάρχει παρεμβολή παρελθοντικών πληροφοριών στις νέες που μαθαίνουν. Επίσης, η εργαζόμενη μνήμη (η μνήμη που αφορά σε αυτό που θυμόμαστε και κάνουμε τώρα) εξασθενεί. Για παράδειγμα ένας ασθενής με νόσο Altzheimer μπορεί να μην θυμόταν την ακριβώς από πάνω πρόταση.

Η προσοχή και η συγκέντρωση εξασθενούν. Στην νόσο του Altzheimer παρατηρείται ακόμη χρονικός και χωρικός αποπροσανατολισμός. Η απραξία (απουσία κίνησης, για παράδειγμα απραξία στο ντύσιμο) και η αγνωσία (ανικανότητα αναγνώρισης, για παράδειγμα οπτική αγνωσία προσώπων) είναι εξίσου συνήθη φαινόμενα.

altzheimer

Τα γλωσσικά ελλείμματα δεν λείπουν από την νόσο Altzheimer. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κατανόηση του λόγου, καθώς και την λεκτική έκφραση. Στα πρώτα στάδια της νόσου ο διάλογος είναι σχετικά φυσιολογικός. Ωστόσο καθώς η νόσος εξελίσσεται το λεκτικό περιεχόμενο γίνεται αφύσικο και η λεκτική ευχέρεια μειώνεται. Η αφαιρετική σκέψη και η κρίση σταδιακά εξαφανίζονται. Επίσης, οι ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρά ελλείμματα στο σχέδιο, την αντιγραφή και την κατασκευαστική ικανότητα. Η ακράτεια εμφανίζεται συνήθως στα τελευταία στάδια της νόσου.

Με τον καιρό όσο τα συμπτώματα της νόσου επιδεινώνονται οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα αυτοφροντίδας. Ο εκνευρισμός και η ανησυχία αυξάνονται και η προηγούμενη προσωπικότητα του ατόμου σιγά σιγά χάνεται. Οι ασθενείς με νόσο Altzheimer δεν είναι σπάνιο να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως, όπως παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις. Η κατάθλιψη είναι αρκετά συχνή επίσης. Οι ασθενείς με νόσο Altzheimer ενδέχεται να απομονωθούν κοινωνικά, να είναι απαθείς, με μειωμένο ενδιαφέρον. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί παρανοϊκός ιδεασμός. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να θεωρεί ότι ο φροντιστής του είναι ένας απατεώνας που θέλει να τον βλάψει.

Για την νόσο του Altzheimer δεν υπάρχει θεραπεία. Η φαρμακοθεραπεία βοηθά στην επιβράδυνση και όχι στην εξάλειψή της νόσου. Οι αναστολείς της χολιναστεράσης και ο ανταγωνιστής του NMDA μεμαντίνη είναι από τις δύο πιο γνωστές κατηγορίες φαρμάκων για το Altzheimer. Αυτά τα φάρμακα βελτιώνουν την μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες που σημειώνουν έκπτωση, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα των ασθενών. Εντούτοις, η βελτίωση αυτή είναι παροδική.

 

Βιβλιογραφία:

Παπανικολάου, Α.Κ., Marshall, R.B., Blum, S., et al (2006). OI ΑΜΝΗΣΙΕΣ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2007.

Martin, G. N. (2006). ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ: εγκέφαλος και συμπεριφορά. Αθήνα: Ίων/εκδόσεις έλλην, 2011.

Κοσμίδου, Μ (2008). Κλινική Νευροψυχολογική εκτίμηση. Αθήνα: Επιστημονικές Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, 2008.

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG