Νοημοσύνη και έλξη

νοημοσύνη

Ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που ζητάν οι άνθρωποι στους συντρόφους τους είναι η νοημοσύνη. Αυτό το χαρακτηριστικό εμφανίζεται ξανά και ξανά όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον ιδανικό σύντροφο. Στην πραγματικότητα, μια διαπολιτισμική μελέτη που εξέτασε πάνω από 200.000 άτομα αποκάλυψε ότι η νοημοσύνη είναι το νούμερο 1 προτιμητέο χαρακτηριστικό συντρόφων των ανδρών (ακολουθεί η καλή εμφάνιση) και το χαρακτηριστικό νούμερο 2 για τις γυναίκες (1ο είναι το χιούμορ). Σαφώς, η νοημοσύνη είναι ένα πλεονέκτημα στο παιχνίδι μεταξύ των δυο φυλών.

Ωστόσο, θα μπορούσατε να είστε πολύ έξυπνοι για να είστε επιθυμητοί;

Ερευνητές έχουν συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις προτιμήσεις των ανθρώπων, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ταξινομήσουν τα προτιμώμενα χαρακτηριστικά στους συντρόφους τους ή να αξιολογήσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιώντας μια κλίμακα από το 1 έως το 7. Ενώ όλες αυτές οι προσεγγίσεις παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την στάση των διαφορετικών χαρακτηριστικών ζευγαρώματος, όπως το χιούμορ, η καλοσύνη και η νοημοσύνη, δεν φανερώνουν πιει από κάθε χαρακτηριστικό είναι επιθυμητό.

Πράγματι, μελέτες αξιολόγησης θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι εάν ένα χαρακτηριστικό είναι επιθυμητό, τόσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Εάν η καλοσύνη είναι καλή, όσο περισσότερη υπάρχει τόσο το καλύτερο. Αν η νοημοσύνη είναι καλή, όσο υψηλότερη νοημοσύνη τόσο το καλύτερο. Ίσως να υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτές τις προτάσεις: η υψηλή νοημοσύνη για παράδειγμα, δείχνει μια σειρά επιθυμητών κληρονομικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικότητας και της επίλυσης προβλημάτων και ίσως να οδηγήσει σε τόνωση της και επέκταση σε μια μακροπρόθεσμη σχέση. Τα προσαρμοστικά οφέλη της νοημοσύνης κάνουν την έξυπνη εμφάνιση ακόμα πιο θελκτική.

Υπάρχει κάποιο οροί στο ποσό θελκτική είναι η νοημοσύνη;

Οι ερευνητές Gignac, Darbyshire, και Ooi από το πανεπιστήμιο της δυτικής Αυστραλίας, αποφάσισαν να το ερευνήσουν. Αντί να βασίζονται σε ταξινομήσεις και βαθμολογίες, επικεντρώνονται στην αντίληψη της ελκυστικότητας συγκεκριμένων επίπεδων νοημοσύνης. Παίρνοντας ως δείγμα περίπου 375 άτομα με εκτιμώμενο δείκτη νοημοσύνης περίπου 100 (μέσος ορός νοημοσύνης), ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δείξουν την έλξη τους (για βραχυπρόθεσμες ή μακροχρόνιες σχέσεις) σε έναν δυνητικό σύντροφο του οποίου οι βαθμολογίες IQ κυμαινόταν κατά μήκος ενός συνεχούς (1ος, 10ος, 25ος, 50ος, 75ος, 90ος και 99ος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολύ υψηλή νοημοσύνη μπορεί να βλάψει την ελκυστικότητα σας, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η προσέλκυση, είτε σεξουαλική, βραχυπρόθεσμη έλξη είτε για μακροπρόθεσμη σχέση, τείνει να αυξάνεται απότομα στο 1ο έως το 50ο εκατοστημόριο και στη συνέχεια αυξάνεται και πάλι στο 75ο εκατοστημόριο αλλά αρχίζει να κορυφώνεται στο 90ο. οι άντρες και οι γυναίκες ανέφεραν στην πραγματικότητα λιγότερη έλξη σε άτομα στο 90ο εκατοστημόριο από ό,τι σε εκείνους στο 90ο. Με αλλά λογία, οι υπερβολικά έξυπνοι άνθρωποι φαίνονται λιγότερο επιθυμητοί από τους αλαφρός λιγότερο έξυπνους ομολόγους τους.

Ποσό έξυπνος είναι το «πολύ έξυπνος»;

Το 90ο εκατοστημόριο IQ φαίνεται να είναι το πιο επιθυμητό επίπεδο νοημοσύνης και αντιπροσωπεύει ένα IQ 120, λίγο περισσότερο από 1 τυπική απόκλιση πάνω από το μέσο όρο των 100 (η τυπική απόκλιση για το IQ είναι 15). Πριν από αυτό το σημείο, η περισσότερη νοημοσύνη (όπως ορίζεται από το IQ) αυξάνει την ελκυστικότητα, και μετά από αυτό το σημείο, αρχίζει να βλάπτει την έλξη για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σχέσεις.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τα επιθυμητά χαρακτηριστικά μπορεί να είναι επιθυμητά, αλλά όχι σε ακραία επίπεδα. Ενώ οι συγγραφείς υιοθετούν ότι ίσως οι άνθρωποι με εξαιρετική νοημοσύνη είναι λιγότερο κατάλληλοι για να έχουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες, δεν υπάρχουν συνεκτικές αποδείξεις για να το υποστηρίξουν αυτό, αν και μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα (μη αληθές) στερεότυπο για τους πολύ ευφυείς ανθρώπους. Ενώ η επίδραση τους παρατηρήθηκε για την νοημοσύνη, υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι άλλα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να μοιραστούν αυτό το μοτίβο: υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε αριθμού χαρακτηριστικών που αποκλίνει από το επιθυμητό θα μπορούσε να επηρεάσει την ελκυστικότητα αυτού που τα κατέχει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μικρό υπό-δείγμα του πληθυσμού αναφέρει σημαντική σεξουαλική διέγερση από την μεταφερομένη υψηλή νοημοσύνη των άλλων. Τα άτομα αυτά που ελκύονται από την υψηλή νοημοσύνη ονομάζονται “Sapiosexuals” και συχνά δεν έλκονται από άτομα μέσης νοημοσύνης, ενώ προτιμούν και εκτιμούν την υψηλή νοημοσύνη ως απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός πιθανού συντρόφου. Ο Gignac και οι συνεργάτες του (2018) διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες στο ερωτηματολόγιο sapiosexuality τους σχετίζονται θετικά με την έλξη προς άτομα που περιγράφονται ως το 99ο εκατοστημόριο για τις βαθμολογίες IQ τους.

Πηγή:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/meet-catch-and-keep/201809/are-you-too-smart-love


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;