Ναι ή όχι: ποια είναι τελικά η σωστή απάντηση

enallaktikiagenda.gr

Φαντάσου να έλεγες σε όλα “ναι”

 

Σου κάνουν μια ερώτηση, σου ζητάνε μια χάρη, μια εξυπηρέτηση.

Ίσως έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Δε συμφωνείς. Μια φωνή μέσα σου ξέρει πως η κατάλληλη απάντηση είναι το ‘όχι’. Δε θέλεις να το κάνεις. Σε πιέζει.
Κι όμως, δεν υπακούς. Χαμογελάς και λες ‘ναι’.

Και λες ‘ναι’ γιατί φοβάσαι. Φοβάσαι μήπως νιώσεις ανεπιθύμητος, μήπως το ‘όχι’ σου προκαλέσει αντιδράσεις. Φοβάσαι να εκφέρεις την άποψή σου. Μήπως θυμώσουν μαζί σου. Μήπως σε χαρακτηρίσουν άσχημα. Φοβάσαι μήπως πληγώσεις τα αισθήματα των άλλων, κι αφήνεις στην άκρη τα δικά σου. Λες ‘ναι’ γιατί πιστεύεις πως έτσι θα είσαι ευγενικός. Λες ‘ναι’ γιατί πιστεύεις πως έτσι θα σε αγαπάνε.
Έχεις την ανάγκη να ανήκεις κάπου, να είσαι αποδεκτός. Το ‘ναι’ είναι ο εύκολος τρόπος να το πετύχεις.
Φαντάσου να έλεγες σε όλα ‘ναι’.  Έτσι θα ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Όλοι, εκτός από εσένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώσε χώρο στα “όχι” σου

 

Δίνοντας χώρο στα ‘όχι’ σου, δίνεις χρόνο και στον εαυτό σου, αφού δεν αναλώνεσαι στο να ικανοποιείς όλους τους γύρω σου. Έτσι, έχεις την ευκαιρία να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν, να αφιερώσεις χρόνο στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και να εξελιχθείς. Με έναν τρόπο, τα ‘όχι΄σηματοδοτούν την προσωπική σου ελευθερία. Σε αποδεσμεύουν από συναισθήματα καταπίεσης, άγχους και θυμού που σου προσφέρουν τα ‘ναι’ τόσο απέναντι στους άλλους, όσο και στον εαυτό σου.
Ξεκινώντας να λες ‘όχι’, αρχίζεις να καταλαβαίνεις τις προσωπικές σου επιθυμίες, τις ανάγκες σου και τα όρια του εαυτού σου. Ξεκινώντας να λες ‘όχι’, όταν το αισθάνεσαι, διεκδικείς τη θέση σου. Νιώθεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου. Έχεις την ικανοποίηση που χρειάζεσαι για να αποδεικνύεις σε εσένα πως μπορείς να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα.

Ξεκινώντας να λες “όχι” αρχίζεις να συνδέεσαι αυθεντικά με τον εαυτό σου και τους ανθρώπους σου

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, κάνε μια παύση και σκέψου:

  • Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπες όχι.
  • Ποια ήταν η τελευταία φορά που αρνήθηκες να κάνεις  κάτι που δεν θέλεις.
  • Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για τον εαυτό σου.
  • Σε ποιους τομείς συνήθως, λες ‘ναι’ ενώ δεν το θες.
  • Ποια ήταν η τελευταία φορά που εξέφρασες τις ανάγκες σου σε κάποιον ή και στον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Κάνε τα πρώτα βήματα

 

  • Θα σε βοηθήσει να απομονώσεις το ‘όχι’ σου σε καταστάσεις και στα άτομα που σου ζητούν το οτιδήποτε. Δεν αρνείσαι το άτομο αλλά την πρόταση τους.
  • Πάρε λίγο χρόνο πριν απαντήσεις. Είναι καλό να καταλαβαίνεις τι σου ζητάνε.
  • Σκέψου πως το ‘όχι’ σε κάποιον άλλον, είναι ένα πολύ σημαντικό ‘ναι’ για τον εαυτό σου.
  • Προσπάθησε, για αρχή, να προτείνεις στο άτομο που σου ζητάει κάτι, μια εναλλακτική λύση.
  • Μην αντικαταστήσεις το ‘όχι’ σου με άλλες, πιο εύκολες λέξεις. Κάτι τέτοιο, είναι πιθανό, να σου φέρει σύγχυση.

 

“Όταν λες «ναι» σε κάτι που δε θες, αυτά είναι τα αποτελέσματα: μισείς αυτό που κάνεις, απεχθάνεσαι το άτομο που σου έκανε την πρόταση και βλάπτεις τον εαυτό σου”. 

James Altucher, “Η Δύναμη του ‘Οχι”.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;