Μονοτονία: διαδικασία επιλογής ή μονόδρομος;

πηγή:www.healthweb.gr

Μαζί με τον πανικό και το άγχος αυτής της περιόδου, η μονοτονία μπορεί να ακούγεται αρκετά ανούσια. Ωστόσο, εδώ προκύπτει ένα ζήτημα που ενδεχομένως να μην γνωρίζαμε έως τώρα. Η κατάθλιψη συνήθως έχει ως πηγή την μονοτονία.

Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για κατάθλιψη, η μονοτονία, μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβής για την ψυχική σας υγεία. Η μονοτονία και η έλλειψη διέγερσης, μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε νωθροί, άχρηστοι και άεργοι. Επιπλέον, η μονοτονία και η πλήξη μπορεί να αλλάξουν μορφή και να μετατραπούν σε θυμό, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση εγκλεισμού.

Για να την κρατήσουμε μακριά, δύο πράγματα μπορεί να βοηθήσουν: 1) η παραγωγικότητα και 2) η ποικιλία. Όταν νιώθουμε ότι δουλεύουμε για έναν στόχο, μας δίνει  μια αίσθηση κατεύθυνσης, ενώ η αλλαγή της καθημερινής μας ρουτίνας, θα μας βοηθήσει να διαχωρίσουμε τη μία μέρα από την άλλη.

Δεδομένου ότι η μονοτονία οδηγεί συχνά σε λήθαργο και μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε κίνητρα, οι περισσότερες από τις παρακάτω προτάσεις απαιτούν πολύ λίγη ενέργεια. Για να δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1. Ας πάρουμε το πρωινό μας σε διαφορετικό μέρος του σπιτιού κάθε πρωί

Για να αποτραπεί η αίσθηση ότι η κάθε μέρα είναι ίδια, πρέπει να μην νιώθουμε ότι ξεκινά ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η απλή αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να αλλάξει τελείως τη διάθεσή μας. Είναι εύκολο να καθίσουμε στο γραφείο μας για κάθε γεύμα, αλλά το να καθίσουμε σε ένα άλλο δωμάτιο, μπορεί να σπάσει τη μονοτονία της ρουτίνας.

Εάν υπάρχει μπαλκόνι ή κήπος, μπορούμε να φάμε έξω. Εάν όχι, μπορούμε να πάρουμε το πρωινό στο κρεβάτι μια μέρα, να μετακινηθούμε στον καναπέ μια άλλη ή να καθίσουμε στο τραπέζι ή το γραφείο την επόμενη.

2. Ας βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας

Ξεκινώντας τη μέρα μας με λίγη άσκηση θα απαλλάξουμε το σώμα μας από την αυξανόμενη ένταση, που προκύπτει από το αίσθημα της απραξίας. Οποιαδήποτε μορφή προπόνησης θα μας βοηθήσει να γεμίσουμε με ενέργεια και να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες. Εξάλλου, ας σκεφτούμε ότι σωματική δραστηριότητα δρα ενάντια και στην κατάθλιψη και σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτή.

3.  Μπάνιο το πρωί 

Το πρωινό ντους δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά δρα θετικά και στην ψυχολογία μας. Ας εκμεταλλευτούμε τα αναζωογονητικά αρώματα και την υφή των αφρόλουτρων, για να καταπολεμήσουμε την ομίχλη του εγκεφάλου. Αυτά που συνιστώνται ως συνήθως, είναι τα εσπεριδοειδή, ο ευκάλυπτος ή μέντα, τα οποία μας βοηθούν να ενεργοποιηθούμε και να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι.

4. Στη μουσική λέμε “ναι”

Η αισιόδοξη μουσική μπορεί να μας απομακρύνει από μια κακή διάθεση. Γι’ αυτό και ήρθε η στιγμή αν δεν έχετε ήδη δημιουργήσει μια playlist να το κάνετε. Ακόμα καλύτερη είναι αυτή που συνδέεται με ευχάριστες αναμνήσεις. για παράδειγμα τα 90’s τραγούδια, θα μας γυρίσουν πίσω στα ξέγνοιαστα παιδικά και εφηβικά χρόνια.

5. Ας επιλέξουμε ένα δημιουργικό χόμπι

Ένα δημιουργικό χόμπι, όπως το πλέξιμο ή τα crafts, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την μονοτονία και να αποσυμπιεστούμε,  ενώ η ζωγραφική ή το σκίτσο μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος έκφρασης. Να θυμάστε πως όταν δημιουργούμε κάτι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά τέλειο, αλλά οπωσδήποτε διασκεδαστικό.

ΤΙΡ: Αποφύγετε τη μοναξιά

Αν και το lockdown επανήλθε, είναι ακόμα μία περίοδος που καλό θα ήταν να μην αποφεύγουμε τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές. Αν νιώθουμε μοναξιά, η λύση  είναι μια βιντεοκλήση με όλους τους αγαπημένους μας ή να συναντήσουμε κάποιον φίλο για έναν περίπατο.

Η διαρκής μονοτονία, η αίσθηση της πλήξης, ο θυμός και όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που κάποτε καταλήγουν σε κατάθλιψη, μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να το πάρουμε απόφαση κι να δράσουμε σήμερα. Εξάλλου, οι τρόποι είναι απλοί.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;