Μικρές ανησυχίες και υγεία

SHARE

Μικρές ανησυχίες και υγεία

Χάνουμε το λεωφορείο, δεν βρίσκουμε τα κλειδιά μας, σπάμε κατά λάθος ένα ποτήρι, δεν θυμόμαστε την απάντηση σε μια γραπτή εξέταση, ρίχνουμε παραπάνω αλάτι στην κατσαρόλα. Οι μικρές ανησυχίες ή αλλιώς τα μικροπροβλήματα χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή όλων των ανθρώπων, ακόμη και των παιδιών. Τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από εμάς, αφού είναι αρκετά συνηθισμένα και απλά.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, οι μικρές αυτές δυσκολίες μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία μας Λόγω της αθροιστικής επίδρασής τους, είναι ικανά να αυξήσουν το άγχος σε σωματικό επίπεδο, για παράδειγμα το άτομο μπορεί να βιώνει εφίδρωση, ταχυπαλμία ή μυϊκή ένταση απροσδόκητα και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως όταν βλέπει τηλεόραση. Ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή τροφών πλούσιων σε λιπαρά (σοκολάτες, αλμυρά σνακς) και δυσκολία στον ύπνο. Με το πέρασμα το χρόνου το σώμα μας μπορεί ακόμη και νοσήσει (Dimatteo & Martin, 2002).

Αν είστε από τα άτομα που ανησυχούν πολύ για ασήμαντα πράγματα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Τα μικροπροβλήματα δεν οδηγούν από μόνα τους σε κακή σωματική υγεία· αυτή προκύπτει από τον τρόπο νοηματοδότησής τους. Αντί να βλαστημάτε για την κίνηση στον δρόμο, καλύτερα πείτε στον εαυτό σας: «δεν πειράζει, ας αργήσω και λίγο». Στη σημερινή εποχή, όπου οι ρυθμοί της ζωής γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τον αρνητικό τρόπο επεξεργασίας των δυσκολιών που συναντούμε. Προσπαθήστε, λοιπόν, να χαμογελάστε με τις γκαντεμιές σας και προστατέψτε την υγεία σας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο…

Βιβλιογραφία:

Dimatteo, M.R., & Martin, L.R. (2002). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας. Αθήνα: Πεδίο, 2011.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG