Μικρές ανησυχίες και υγεία

SHARE

Μικρές ανησυχίες και υγεία

Χάνουμε το λεωφορείο, δεν βρίσκουμε τα κλειδιά μας, κατά λάθος σπάμε ένα ποτήρι, δεν θυμόμαστε την απάντηση σε ένα διαγώνισμα, ρίχνουμε παραπάνω αλάτι στην κατσαρόλα. Οι μικρές ανησυχίες ή αλλιώς τα μικροπροβλήματα χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή όλων σχεδόν των ανθρώπων, ακόμη και των παιδιών, και σίγουρα δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη προσοχή από εμάς, αφού είναι αρκετά συνηθισμένα και απλά.

Ωστόσο, οι μικρές αυτές δυσκολίες έχουν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην υγεία μας, σύμφωνα με έρευνες. Τα «μικροπροβλήματα» στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μικρά. Καταρχάς, λόγω της αθροιστικής επίδρασής τους, είναι ικανά να αυξήσουν το άγχος σε σωματικό επίπεδο, για παράδειγμα το άτομο μπορεί να βιώνει εφίδρωση, ταχυπαλμία ή μυϊκή ένταση απροσδόκητα και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν ξαπλώνει. Επίσης, πιθανώς να οδηγήσουν το άτομο σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή τροφών πλούσιων σε λιπαρά (σοκολάτες, αλμυρά σνακς) και  δυσκολία στον ύπνο. Έτσι, με το πέρασμα το χρόνου, εκτός από τις συμπωματικές ενοχλήσεις, το σώμα μας μπορεί ακόμη και νοσήσει.

Επομένως, αν είστε από τα άτομα που ανησυχούν πολύ για πράγματα κατά τ’ άλλα ασήμαντα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Εξάλλου, τα μικροπροβλήματα αυτά καθαυτά δεν οδηγούν σε κακή σωματική υγεία· αυτή προκύπτει από τον τρόπο νοηματοδότησής τους. Αντί, λοιπόν, να βλαστημάτε για το λεωφορείο που έφυγε χωρίς εσάς ή την κίνηση που εμποδίζει το αμάξι σας να προχωρήσει, καλύτερα πείτε στον εαυτό σας: «δεν πειράζει, ας αργήσω και λίγο». Ειδικά στην σημερινή εποχή, που οι ρυθμοί της ζωής γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, είναι απαραίτητο όχι να αποφύγουμε τις δυσκολίες, αυτό άλλωστε είναι αδύνατον, αλλά τον αρνητικό –και συχνά υπερβολικό- τρόπο επεξεργασίας τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να χαμογελάστε με τις γκαντεμιές σας και προστατέψτε την υγεία σας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο…

Advertisement

Βιβλιογραφία:

Dimatteo, M.R., & Martin, L.R. (2002). Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας. Αθήνα: Πεδίο, 2011.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG