Μετά-lockdown εποχή: Το άγχος επιστροφής στην κανονικότητα

Πηγή εικόνας: www.istock.com

Έφτασε λοιπόν ο καιρός που όλοι περιμέναμε. Τέλειωσε το lockdown και είμαστε ξανά «ελεύθεροι» να βγούμε ξανά, με προσοχή.

Μπορούμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε στην  καθημερινότητα μας και να συναντηθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Όμως, γιατί δεν είναι όλα όπως τα περιμέναμε; Γιατί πολλοί άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο άγχος;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σκεπτόμενοι και μόνο την επιστροφή στην «κανονικότητα» να αισθάνονται άγχος. Και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να εμφανίζεται το άγχος αφού η έννοια της κανονικότητας είναι κάπως διαφορετική. Δηλαδή, υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν, όπως το να δυσκολεύεται κανείς να μπει σε ένα γεμάτο λεωφορείο για να πάει στην εργασία του.

Γιατί εμφανίζεται αυτό το άγχος αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε αρκετά πράγματα από αυτά που κάναμε πριν την πανδημία;

Αρχικά υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον.

Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ανησυχούν έντονα για το μέλλον, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν πολλά  σενάρια γύρω από αυτήν.

Έτσι, η σκέψη και μόνο ότι θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εργασία μας ή σε μέρη με πολύ κόσμο είναι ικανή να μας προκαλέσει κρίση άγχους.

Αυτό συχνά έχει ως συνέπεια από το να φοράμε δύο μάσκες μέχρι να απολυμαίνουμε τα χέρια μας πολύ συχνά.

Η ανησυχία ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι το ίδιο απειλητικός μπορεί να μας αναγκάσει να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που είναι υπερβολικές και μας αγχώνουν.

Τέλος, ο περιορισμός επηρέασε σημαντικά τον ύπνο πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει περίεργη, επειδή τα ωράρια του οργανισμού έχουν αποσυντονιστεί εντελώς.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να διαχειριστούμε αυτό το άγχος που ακολούθησε την πανδημία;

Ενημερώσου υπεύθυνα

Σε καλά νέα, το αντίδοτο του άγχους, του φόβου και του πανικού είναι η γνώση. Γι’ αυτό το λόγο ενημερώσου υπεύθυνα.

Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές πληροφοριών που μας κατακλύζουν με διαφορετικές απόψεις επί του θέματος.

Βρες μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης που να εμπιστεύεσαι απ’ όπου θα μπορείς να ενημερώνεσαι υπεύθυνα και περιόρισε τον χρόνο που ξοδεύεις διαβάζοντας και ακούγοντας ειδήσεις μέσα στην ημέρα.

Στόχοι

Προσπάθησε να βάζεις μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους. Δεν χρειάζεται να κάνεις όλα εκείνα που σου προκαλούν άγχος σε μια μέρα.

Μπορείς να επεκτείνεις τα όρια σου με μικρούς τρόπους καθημερινά.

Να θυμάσαι ότι οι στόχοι σου είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, να μην απαιτούν υπεράνθρωπη προσπάθεια και να είναι μετρήσιμοι, έτσι ώστε να δεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Επικοινώνησε το άγχος

Επικοινώνησε με τα αγαπημένα σου πρόσωπα τις ανησυχίες σου. αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Αρχικά γιατί θα καταλάβεις ότι δεν είσαι ο μόνος άνθρωπος που αισθάνεται έτσι.

Η απομόνωση μπορεί κάνει τη θλίψη της μοναξιάς ακόμα πιο έντονη, να ανεβάσει τα επίπεδα στρες και να επηρεάσει τη γενικότερη ψυχική υγεία.

Διαλέξτε ανθρώπους τους οποίους εμπιστεύεστε, γνωρίζετε ότι ενδιαφέρονται για εσάς και υπάρχει αμοιβαιότητα.

Επιδιώξετε την επαφή και καλλιεργήστε αυτές τις υπάρχουσες θετικές σας σχέσεις.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Σε περιόδους που βιώνουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα παραμελούμε τη σημασία των καθημερινών αναγκών που επηρεάζουν την ευημερία μας.

Υιοθέτησε έναν υγιή τρόπο ζωής με καλό ύπνο, σωστή διατροφή και σωματική και πνευματική άσκηση και απέφυγε την κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος και ουσιών.

Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο καθώς προσπαθούμε όλοι με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Ξεκινάμε λοιπόν σιγά σιγά να βγαίνουμε έξω και να φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας. Συνεχίζει βεβαίως να αποτελεί ατομική ευθύνη του καθένα από εμάς απέναντι στον εαυτό μας, την οικογένεια μας, τους φίλους και τους αγαπημένους μας να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αντιμετώπιζε μια μέρα τη φορά και μην αφήσεις το φόβο, την ανησυχία, τον πανικό, τον εκνευρισμό, την αγωνία και το άγχος να σε κυριεύσουν.

Μη ξεχνάς ότι πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση η οποία απαιτεί μια ιδιαίτερη διαχείριση από όλους μας όμως  δε θα διαρκέσει για πάντα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ειρήνη Κατωγυρίτη

Ψυχολογία - Ψυχοθεραπεία CBT

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;