Η μακροχρόνια κατάθλιψη στον εγκέφαλο

κατάθλιψη

Πρόσφατη έρευνα από το κέντρο για εθισμούς και ψυχικής υγείας (CAMH) στο Τορόντο αποκαλύπτει κάτι πολύ σημαντικό σχετικά με την μακροχρόνια κατάθλιψη: η χρόνια εμφάνισή της που προκαλείται από φλεγμονή αλλάζει μόνιμα και φυσικά τον εγκέφαλο. Αυτό μπορ ει να επηρεάσει δραματικά τον τρόπο κατανόησης της ψυχικής ασθένειας και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Lancet Psychiatry”, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν κλινική κατάθλιψη για πάνω από μια δεκαετία είχαν μεγαλύτερη φλεγμονή στον εγκέφαλο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν την ασθένεια για λιγότερο από μια δεκαετία. Η μελέτη αυτή προσχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς φανέρωσε για πρώτη φορά ότι η μακροχρόνια κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες και μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο. Ο Δρ. Meyer πιστεύει ότι αυτή η μελέτη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θεραπειών για διαφορετικά στάδια κατάθλιψης. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τώρα είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης αμέσως μετά τη διάγνωση θα πρέπει να διαφέρει σημαντικά από τη θεραπεία μετά από 10 χρόνια με την ασθένεια

Καλύτερη κατανόηση της ασθένειας

Μόλις ένας γιατρός και ένας ασθενής βρουν μια θεραπεία για την κατάθλιψη που λειτουργεί για τον ασθενή, η θεραπεία παραμένει συνήθως στατική καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη νέα μελέτη, αυτό μπορεί να μην είναι πλέον η πιο αποτελεσματική μέθοδος.

Η έρευνα αυτή εξέτασε συνολικά 25 άτομα που είχαν κατάθλιψη για πάνω από μια δεκαετία, 25 άτομα που είχαν κατάθλιψη για λιγότερο χρόνο και 30 άτομα χωρίς κλινική κατάθλιψη ως ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές μέτρησαν τη φλεγμονή που προκάλεσε η κατάθλιψη χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), η οποία μπορεί να μετρήσει τους δείκτες πρωτεΐνης TSPO που παράγουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκέφαλου λόγω φλεγμονής. Αυτοί με μακροχρόνια κατάθλιψη είχαν περίπου 30% υψηλότερα επίπεδα TSPO σε σύγκριση με εκείνους με μικρότερες περιόδους κατάθλιψης, καθώς και υψηλότερα επίπεδα από την ομάδα ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις/παρερμηνεύσεις σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια που είναι διαφορετικές από τα φυσικά συμπτώματα της ασθένειας, ωστόσο αυτή η μελέτη δείχνει πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα που αναγραφεί. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να παρακινήσουν μελέτες σχετικές με άλλες ψυχικές ασθένειες.

Είναι πιθανό η κατάθλιψη να αντιμετωπιστεί τώρα ως μια εκφυλιστική ασθένεια, καθώς επηρεάζει τον εγκέφαλο σταδιακά με την πάροδο του χρόνου: «Η μεγαλύτερη φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι μια κοινή απάντηση με τις εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου καθώς προχωρούν, όπως με τη νόσο του Alzheimer και τη νόσο του Parkinson» δήλωσε ο Δρ. Meyer σε δελτίο τύπου.

Πηγή: https://futurism.com/depression-caused-inflammation-brain/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στράτος Υφαντόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζω ψυχολογία στο City College, The International Faculty Of The University Of Sheffield. Μου αρέσει συνέχεια να μαθαίνω, για αυτό και αγαπώ το διάβασμα, το θέατρο και τις καλές ταινιες. Σκοπός μου είναι μέσα απο την αρθρογαφία να φανεί η αλήθεια.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;