Κύηση: η ψυχολογία της εγκύου

Πηγή: www.mitera.gr

Συνήθως, η κύηση μοιάζει σαν ταξίδι, σαν μία μοναδική περιπέτεια θα μπορούσε να πει κανείς. Υπάρχει γενικά η πεποίθηση πως κατά τη διάρκεια της κύησης, η μέλλουσα μαμά πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Στην πραγματικότητα όμως, η κύηση είναι μία περίοδος στη ζωή της γυναίκας, η οποία είναι γεμάτη από συναισθήματα ευτυχίας, τα οποία όμως συνυπάρχουν και με ψυχολογικό βάρος.

Οι ψυχολογικές αλλαγές της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης φαίνεται πως συνδέονται με τις απότομες ορμονικές αλλαγές, που συμβαίνουν καθώς και με την ψυχολογική πίεση που καθαυτή η κύηση ασκεί στην μέλλουσα μητέρα.

Στάδια κυοφορίας

Οι παράγοντες, που ασκούν πίεση στην ψυχολογία της εγκυμονούσας, εξαρτώνται  από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται  η κύηση. Ήδη από τη στιγμή της επιβεβαίωσης της κύησης αρχίζουν όπως είναι φυσικό διάφορες αλλαγές στην ψυχολογία της γυναίκας. Αναλυτικά θα δούμε παρακάτω τις ψυχολογικές διακυμάνσεις ανάλογα το τρίμηνο της κύησης.

Πρώτο Τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αρκετές γυναίκες εμφανίζουν απότομες μεταπτώσεις στη διάθεσή τους. Οι μεταπτώσεις αυτές φαίνεται πως έχουν κυρίως ορμονικό υπόβαθρο και μπορεί να αιφνιδιάσουν τόσο την ίδια την έγκυο, τον σύντροφό της, αλλά και τον ευρύτερο περίγυρό της. Ωστόσο, οι μεταπτώσεις αυτές καλό είναι σε γενικές γραμμές να αντιμετωπίζονται σαν ένα φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό.

Η κύηση είναι λογικό να επιβάρυνει ψυχολογικά την έγκυο το πρώτο τρίμηνο της κύησης και να της προκαλέσει άγχος. Το άγχος αυτό πηγάζει σε κάποιο βαθμό από την επίγνωση του κινδύνου απώλειας του εμβρύου, ο οποίος στο πρώτο τρίμηνο είναι σχετικά υψηλός. Επιπλέον, και η ψυχολογική κούραση  συχνά επιδεινώνει τα δυσάρεστα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερο Τρίμηνο

Μετά το τρικυμιώδες πρώτο τρίμηνο, ακολουθεί το σχετικά πιο ήρεμο δεύτερο τρίμηνο. Η ψυχολογία της εγκυμονούσας κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης παρουσιάζεται συχνά λιγότερο επιβαρυμένη σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Το δεύτερο τρίμηνο είναι το στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης στο οποίο αφενός ο φόβος αποβολής μειώνεται σημαντικά και αφετέρου τα συμπτώματα  του πρώτου τριμήνου, σχεδόν εξαφανίζονται.

Τρίτο Τρίμηνο

Στο τρίτο τρίμηνο το έμβρυο έχει αρχίσει και αποκτά δική του ταυτότητα και συχνά αντιμετωπίζεται πια σαν μέλος της οικογένειας.
Στο στάδιο αυτό της κύησης συχνά επανέρχεται το άγχος, το οποίο όμως τώρα σχετίζεται με την διαδικασία του τοκετού. Ειδικά, αν πρόκειται για γυναίκες, που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες η διαδικασία του τοκετού μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Για το λόγο αυτό πρέπει να μιλούν για τις ανησυχίες τους τόσο στον σύντροφό τους όσο και στον γιατρό που τις παρακολουθεί.

Απώλεια μνήμης

Η κύηση είναι απόλυτα φυσικό να αποπροσανατολίσει την έγκυο και η προσοχή και οι σκέψεις της, να έχουν στο επίκεντρο το μωρό της. Έτσι στη πραγματικότητα, μια μικρή απώλεια μνήμης σχετίζεται με την αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων της γυναίκας. Κάτι που πριν εμφανιζόταν ως σημαντικό, έχει χάσει πλέον τη σημασία του και τη θέση του έχει πάρει το μωρό που έρχεται. Επομένως, η έγκυος δικαιούται να ξεχνά και κάτι που και που αφού πλέον την απασχολούν σημαντικότερα θέματα.

Συμπερασματικά

Η κύηση είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στη ζωή της γυναίκας. Η κάθε έγκυος είναι σημαντικό να καταλάβει, πως οι ανησυχίες της και οι αμφιβολίες της είναι απολύτως ανθρώπινες και δικαιούται να τις έχει. Επιπλέον, είναι απαραίτητο η έγκυος να αισθάνεται  ασφάλεια να εκφράσει τα συναισθήματά της αυτά στους οικείους της και φυσικά να ζητήσει τη στήριξή τους.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριλένα Γιαννακοπούλου

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;