Κρίση μέσης ηλικίας και η αντιμετώπισή της

Κρίση μέσης ηλικίας και αντιμετώπιση
Athens magazine

Ο όρος κρίση μέσης ηλικίας υποδηλώνει ορισμένες συμπεριφορές, τις οποίες εκδηλώνουν άνθρωποι που οδεύουν προς την τρίτη ηλικία. Η κρίση ηλικίας εμφανίζεται και στα δύο φύλλα, σχετίζεται με την εξέλιξη και συνάδει με τις βιολογικές αλλαγές . Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο όρος “κρίση” δεν είναι ακριβής, αλλά συμβολίζει μια μεταβατική περίοδο και ένα στάδιο ανάπτυξης των ενηλίκων.

Η περίοδος της κρίσης ηλικίας αποτελεί ουσιαστικά μια περίοδο επανεκτίμησης της ζωής των ανθρώπων και των επιλογών τους. Ειδικότερα, οι άνθρωποι επανεξετάζουν τις ευκαιρίες που έχασαν ή εκμεταλλεύτηκαν σωστά, βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν και αξιολογούν τα επαγγελματικά τους επιτεύγματα και την προσωπική τους ζωή. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δεν βιώνουν όλοι μια έντονη κρίση ηλικίας. Για πολλούς η αξιολόγηση της ζωής τους αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία. Είναι εκείνοι που νιώθουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και δεν μετανιώνουν για πολλά γεγονότα. Αντίθετα, άλλοι συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι ο χρόνος περνάει και ότι δε διαθέτουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες όπως παλιότερα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν έντονη θλίψη επειδή αντιλαμβάνονται ότι δεν κατάφεραν όσα ήθελαν μέχρι τώρα στη ζωή τους. Ενώ άλλοι αδυνατούν να αποδεχτούν απλώς ότι γερνούν. Για αυτό τον λόγο και αντιδρούν κάποιες φορές άλογα και καταφεύγουν σε αλλόκοτες πράξεις και συμπεριφορές.

Μέση ηλικία και κατάθλιψη:

Το πιο σημαντικό που δεν πρέπει να αγνοούμε στην περίπτωση κρίσης μέσης ηλικίας είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης. Τα άτομα που βιώνουν μια κρίση ηλικίας είναι επιρρεπή στο να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Μπορούν να εμφανίσουν σημάδια έλλειψης όρεξης για δραστηριότητες, βαθιά θλίψη, έντονη ανησυχία και κόπωση. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της κρίσης εγκαίρως πριν μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Αντιμετώπιση της κρίσης:

Η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι εφικτή και επιτάσσει αρχικά την ενασχόληση με νέες δραστηριότητες και χόμπι. Ίσως, τη διερεύνηση των δυνατοτήτων και νέων πραγμάτων που μπορεί να κάνει το άτομο σε αυτή την φάση της ζωής του. Ακόμη χρήσιμη θα ήταν η αποστροφή της σκέψης σε θετικά γεγονότα της ζωής του ατόμου και σε επιτεύγματά του και να εστιάζει σε αυτά όταν νιώθει ανησυχία. Το άτομο θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σοφία και θετικότητα και να αντιληφθεί ότι ακόμη μπορεί να θέσει νέους στόχους και να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Οι νέες προκλήσεις μπορούν να ενισχύσουν την διάθεση των μεγαλύτερων ανθρώπων. Να τους δείξει ότι κάθε ηλικιακή φάση δεν αποτελεί το τέλος αλλά ένα νέο ξεκίνημα.

Η κρίση μέσης ηλικίας και η αντιμετώπισή της επαφίεται στο άτομο και εξαρτάται από την ικανότητα και την διάθεσή του να προσεγγίσει το ζήτημα. Αυτό που πρέπει να αντιληφθεί κανείς είναι πως κάθε ηλικιακό στάδιο αποτελεί εφαλτήριο για εξέλιξη και απαιτεί μια διαφορετική πλευρά του εαυτού μας. Θα πρέπει να διαπιστώσει ότι το να μεγαλώνει κάποιος με υγεία αποτελεί τύχη και ευλογία που δε διαθέτουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας. Επίσης, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει με χιούμορ και αξιοπρέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

https://www.onmed.gr/antigiransi/story/322373/krisi-mesis-ilikias-ti-einai-akrivos-kai-pos-na-tin-antimetopisete


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;