Κοπάνα: η σχολική συνήθεια και στην εργασία

πηγή εικόνας: https://www.clickatlife.gr/your-life/story/9021

 

 

Συνήθως όταν ακούμε τη λέξη κοπάνα σκεφτόμαστε συνειρμικά τους μαθητές. Στην περίπτωση της κοπάνας από τη δουλειά όμως, τα πράγματα σοβαρεύουν δεδομένου ότι μιλάμε για ενήλικες. Αν και πολλοί φαίνεται να είναι οι εργαζόμενοι που θυσιάζουν και προσωπικό χρόνο για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, δεν είναι λίγοι και αυτοί που τεχνηέντως τα αποφεύγουν.

Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους:

Στην Ελλάδα το 71% των εργαζομένων έχει έρθει σε συμφωνία με τον προϊστάμενο ότι θα είναι stand by σε ό,τι προκύψει ανά πάσα στιγμή. Αφιερώνουν χρόνο απαντώντας σε email και τηλεφωνήματα. Φυσικά αυτή είναι η εντολή του εργοδότη και όχι η εθελοντική προσφορά του υπαλλήλου. Το 59% επίσης «προτίθεται» να παραμείνει πέραν του ωραρίου. Ο φόρτος αυτός της εργασίας όμως έχει αντίκτυπο στην προσωπική ζωή. Έτσι, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό εργάζεται κανονικά, υπάρχει ένα ποσοστό που κάνει…κοπάνες από τη δουλειά. Αυτό έρχεται πολλές φορές ως συνέπεια του αυξημένου φόρτου εργασίας. Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι συνήθως ένα στα τέσσερα αφεντικά ανακαλύπτει την ψεύτικη δικαιολογία του εργαζομένου που απουσιάζει.

Κοπάνα και πιθανά αίτια:

 Ένα από τα αίτια που ωθούν τους εργαζομένους σε «σκασιαρχείο» είναι τα deadlines που δεν προλαβαίνουν. Όταν υπάρχει μια συγκεκριμένη προθεσμία και ο όγκος της δουλειάς είναι ιδιαίτερα φορτωμένος, μια λύση είναι η τάση για φυγή- απόδραση. Είναι σχεδόν γραμμένη στο dna μας η φράση «Πάλεψέ το ή φύγε». Ό,τι δε μπορούμε να κατορθώσουμε άμεσα, αποτελεί αίτιο για αναβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πηγή εικόνας: https://officepulse.captivate.com/professionals-are-suiting-up-for-flu-season

Ο απρόβλεπτος παράγοντας Χ:

Υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις στη ζωή: το πένθος ή περιπτώσεις όπου η οικογένειά μας ή εμείς αρρωσταίνουμε. Ο εργοδότης, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να δώσει άδεια τις μέρες που χρειάζεται. Έτσι, δύο είναι οι επιλογές στη δεύτερη περίπτωση: πρώτο σενάριο, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να πηγαίνει στη δουλειά του. Το αποτέλεσμα θα είναι να κολλήσει συναδέλφους, που θα απουσιάσουν όλοι μαζί. Αυτό σημαίνει αυτομάτως, απρόβλεπτα και επιζήμια κόστη για την επιχείρηση. Το δεύτερο σενάριο είναι να λείψει μακροπρόθεσμα χωρίς να ενημερώσει, είτε να προφασιστεί άλλη δικαιολογία (που συνήθως δεν υπάρχει).

Κοπάνα και πιθανή κατάθλιψη:

Υπάρχει και η πιθανότητα ο εργαζόμενος που δε μπορεί να «τα βγάλει πέρα» να πάσχει από κατάθλιψη. Μπορεί δηλαδή να είναι η κατάθλιψη αυτή που τον κάνει δυσλειτουργικό. Έτσι δημιουργείται η τάση φυγής από τα καθήκοντα και η απόσυρση του ατόμου- το κλείσιμο στον εαυτό του.

Η σημασία της έλλειψης κινήτρων:

Σημαντικό κεφάλαιο στον εργασιακό χώρο είναι η παρουσία κινήτρων . Μέρος της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων ασχολείται με το πώς ο εργαζόμενος θα είναι χαρούμενος και άρα παραγωγικός στην εργασία του. Ελλείψει κινήτρων αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.  Τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση μισθού, προαγωγή ή  μπόνους. Όταν ούτε αυτά κινητοποιούν, ίσως ήρθε η ώρα για αναζήτηση μιας άλλης εργασίας.

Σε  κάθε περίπτωση η απόφαση επαφίεται στον εργαζόμενο και στο πως ο ίδιος θα επιλέξει να θέσει ένα τέρμα στα σκασιαρχεία του. Κι αυτό προκειμένου νε μη βρεθεί αργότερα προ εκπλήξεων…με την απόλυση να είναι να είναι προ των πυλών.

Κοπάνα από το σχολείο ναι, αλλά και από τη δουλειά;

 

Πηγές:

1) https://www.tanea.gr/2020/02/13/economy/giati-oi-ellines-thysiazoun-ton-prosopiko-tous-xrono-gia-ti-douleia/

2) https://mitrefinch.com/blog/absenteeism-definition/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Γανοπούλου

Λέγομαι Ελένη Γανοπούλου. Γεννήθηκα στη Βέροια. Αποφοίτησα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Θεολογικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εξέδωσα επιστημονική μελέτη με θέμα τις κοινωνικές διακρίσεις και τη σωτηρία στην Ιακώβου επιστολή της Καινής Διαθήκης. Γνωρίζω Αγγλικά, ελάχιστα γερμανικά και υπολογιστές. Στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την ανάγνωση ξενόγλωσσων άρθρων και περιοδικών με θέμα τους τις επιστήμες και την ψυχολογία. Πάντοτε μου άρεσε η συγγραφή, γι' αυτό και έχω επιλέξει να αρθρογραφώ στη συντακτική ομάδα της Maxmag.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;