Υπευθυνότητα: Ένα άκρως σημαντικό χαρακτηριστικό

υπευθυνότητα
πηγή εικόνας: unsplash.com

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να παραπονιούνται και να ρίχνουν την ευθύνη στους άλλους, όταν κάτι δε δούλεψε καλά για αυτούς. Ενώ κάποιες φορές μπορεί να ισχύει, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποια βάσιμη απόδειξη για αυτό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι τους συνέβη, με αποτέλεσμα να μην προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους. Αυτό, όμως, θα φέρει εμπόδια στο δρόμο τους και όχι ευκαιρίες για αλλαγή. Η υπευθυνότητα είναι μείζονος σημασίας, καθώς είναι το συναίσθημα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που προκύπτει και η ικανότητα να δρούμε ανεξάρτητα, παίρνοντας αποφάσεις χωρίς εξουσιοδότηση.

Το να συμπεριφέρεται κανείς ως υπεύθυνο άτομο, δείχνει και ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό, την ωριμότητά του. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι αλληλένδετα και προβάλουν την εικόνα κάποιου που είναι άξιος εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό στήριγμα για κάποιον, ο οποίος χρειάζεται τη βοήθειά του και τη συμπαράστασή του. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, κατανοούμε ότι η υπευθυνότητα είναι κάτι που εκτιμάται σε μεγάλο βαθμό και προδιαθέτει θετικά τους άλλους, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην υπευθυνότητα των ατόμων σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο.

Η υπευθυνότητα ως το αντίδοτο για τις δικαιολογίες:

Οι δικαιολογίες για την αποτυχία, για τις επιλογές στη ζωή και για το τί δεν εκπληρώσαμε τροφοδοτούν δυσλειτουργικές σκέψεις και ως εκ τούτου μη επιθυμητές δράσεις και συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά, όταν παίρνουμε πλήρη ευθύνη για τη ζωή μας και τις επιλογές μας, αυτομάτως αναγνωρίζουμε το οποιοδήποτε ζήτημα έχουμε. Έτσι, ουσιαστικά κάνουμε το πρώτο βήμα για την επίλυσή του. Οι συνεχείς δικαιολογίες μπορούν να αποτρέψουν την ανάληψη δράσης από τη μεριά μας. Με αυτό τον τρόπο, υποσυνείδητα λέμε στον εαυτό μας ότι το θέμα, με το οποίο θέλουμε να ασχοληθούμε δεν έχει αξία για εμάς. Για αυτό το λόγο, η αδράνεια “χτυπάει κόκκινο”. Το να έχεις υπευθυνότητα, κατά κάποιο τρόπο σημαίνει ότι έχεις και αυτοσεβασμό. Συγκεκριμένα, σέβεσαι αρκετά τον εαυτό σου, ώστε να αναλάβεις στο εκατό τοις εκατό την ευθύνη για αυτό που βιώνεις και να αρχίσεις να το επιλύεις. Γιατί, αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος;

Τα οφέλη του να διαθέτει κανείς υπευθυνότητα:

Είναι δύσκολο να παραδεχτούμε τα λάθη μας και να αναλάβουμε την ευθύνη να τα επιλύσουμε. Ο λόγος είναι επειδή μας “χτυπάνε” στο εγώ μας, καλώντας μας να επαναξιολογήσουμε τις μεθόδους δράσης που πραγματοποιούμε. Ωστόσο, η υπευθυνότητα μπορεί να μας βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό. Καταρχάς, θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ισχυρές, μακροχρόνιες σχέσεις με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει διότι μπορούν να μας εμπιστεύονται για μία κατάστασή τους, καθώς διακρίνουν την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητά μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είμαστε τέλειοι, αλλά απλά ότι οι άλλοι αντιλαμβάνονται την υπευθυνότητα που έχουμε στη ζωή μας. Αυτό και μόνο είναι ικανό για να τους έλξει σε εμάς. Επίσης, θα μπορούμε να δείχνουμε ενσυναίσθηση στους συνανθρώπους μας. Η υπευθυνότητα μάς ωθεί στο να στηρίξουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι και η ενσυναίσθηση, με την οποία δύναται να τοποθετηθούμε στη θέση του άλλου, παρατηρώντας τα γεγονότα και από τη δική του οπτική γωνία.

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι δε θα υποπέσουμε στην παγίδα του να κατηγορούμε τους άλλους. Ένας υπεύθυνος άνθρωπος γνωρίζει τον τρόπο που θα παραμείνει στο δρόμο του, χωρίς να αρχίσει τις κατηγορίες. Αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της επίτευξης ενός στόχου και απλά επικεντρώνεται σε όσα μπορεί αυτός να ελέγξει, όχι στις όποιες εξωτερικές συνθήκες. Τέλος, η υπευθυνότητα έχει την ικανότητα να μας προσδώσει ηγεσία. Οι ηγέτες είναι υπεύθυνοι, επειδή συνηθίζουν να σκέφτονται προτού πράξουν και στοχεύουν στο γενικότερο καλό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπεύθυνους ανθρώπους, στους οποίους οι άλλοι μπορούν να βασιστούν πάνω τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνέπειά τους στις συναντήσεις τους με άλλα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές:

  • How to Take Responsibility for Your Life. Ανακτήθηκε από https://www.thebalancecareers.com/ (τελευταία πρόσβαση 26/09/2021 στις 21:30)
  • 7 Reasons to Become a More Responsible Person. Ανακτήθηκε από https://everydaypower.com/ (τελευταία πρόσβαση 26/09/2021 στις 21:30)
  • Nine Kinds of Responsibility. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/intl (τελευταία πρόσβαση 26/09/2021 στις 21:30)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο. Η σελίδα μου στο Instagram: https://www.instagram.com/psychologyinlifegr/?hl=el

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;