Ψυχική ηρεμία: Πώς επιτυγχάνεται

ψυχική ηρεμία
πηγή εικόνας: unsplash.com

Στη σύγχρονη εποχή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα ζητήματα καθημερινά, τα οποία πολλές φορές μας εξουθενώνουν ψυχικά και σωματικά. Όσες περισσότερες υποχρεώσεις έχει κάποιος, τόσο αισθάνεται ότι δε μπορεί να ανταπεξέλθει κατά καιρούς. Το άγχος και η ψυχική πίεση τον κυριεύουν, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να είναι πλήρως αποτελεσματικός σε όσα έχει να διεκπεραιώσει. Σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να διατηρούμε την ψυχική μας ηρεμία. Η ψυχική ηρεμία συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική υγεία. Δε μπορούμε να έχουμε το πρώτο, χωρίς το δεύτερο και το αντίστροφο. Ουσιαστικά, όταν έχουμε αυτή την ικανότητα, μπορούμε να διατηρούμε την εσωτερική μας γαλήνη σε όλες τις καταστάσεις που απειλούν να τη διαταράξουν. Βέβαια, είναι λογικό κάποια γεγονότα ή καταστάσεις να μας επηρεάζουν. Το κλειδί εδώ είναι ο τρόπος που θα τις προσεγγίσουμε, με σκοπό να μείνουμε όσο το δυνατόν ήρεμοι μέσα μας, δημιουργώντας παράλληλα έναν ατάραχο νου.

Όταν έχουμε ψυχική ηρεμία, μπορεί να νιώσουμε με συγκεκριμένους τρόπους αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθανθούμε πιο ελαφριοί και πιο άνετα ή ότι συμπονούμε τον εαυτό μας. Επίσης, κάνει την εμφάνισή της μία αίσθηση αταραξίας από τις καθημερινές ανησυχίες και η ετοιμότητα για υποδοχή οποιουδήποτε γεγονότος μας παρουσιαστεί στη ζωή. Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι η ψυχική ηρεμία δεν προκύπτει όταν δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα. Τότε είναι που πραγματικά συνειδητοποιούμε τη δύναμη του μυαλού μας, η οποία μας παρακινεί να εστιάσουμε μόνο σε όσα υπόκεινται στον έλεγχό μας.

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε ψυχική ηρεμία;

Όσο και να φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο για κάποιους να βρουν εσωτερική γαλήνη, η αλήθεια είναι ότι με ισχυρή θέληση και ατομική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε σε σημαντικά επίπεδα ηρεμίας. Βέβαια, ο τρόπος για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο εξαρτάται ανάλογα τις προτιμήσεις του και τις ανάγκες του. Όπως επίσης, ο χρόνος που θα το επιτύχει προφανώς και θα είναι διαφορετικός από κάποιον άλλον άνθρωπο. Για αυτό και δε χρειάζονται συγκρίσεις με τους άλλους. Ο καθένας είναι διαφορετικός και εξελίσσεται με το δικό του ρυθμό. Καταρχάς, για να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στον έλεγχο του μυαλού μας και των πράξεών μας. Όσα και να συμβαίνουν γύρω μας, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα διαχειριστούμε όλα, αλλά όσα πραγματικά μπορούμε να ελέγξουμε. Έτσι, εξαφανίζεται το περιττό άγχος και παίρνουμε τον έλεγχο στα χέρια μας, πράττοντας με ψυχραιμία και λογική.

Ακόμη, είναι ωφέλιμο να αφιερώνουμε κάποιο χρόνο στον εαυτό μας, πράγμα το οποίο θα μας προσφέρει μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο, έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε για διάφορα θέματα και να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας, τις οποίες για καιρό αγνοούσαμε. Η αυτοπαρατήρηση μπορεί να μας βοηθήσει με τρόπους που δεν φανταζόμασταν. Ένας άλλος τρόπος απόκτησης ψυχικής ηρεμίας είναι η ενασχόληση με μία αγαπημένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η γυμναστική, το διάβασμα ενός βιβλίου και γενικώς οτιδήποτε μας ευχαριστεί, είναι ένας γρήγορος και αποδοτικός τρόπος να χαλαρώσουμε. Τέλος, είναι πολύ βοηθητικό να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας σε όσους νιώθουμε άνετα, καθώς θα μας ανακουφίσει. Επομένως, θα έχουμε και μία εξωτερική γνώμη για τα ζητήματά μας. Έτσι, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πιο στρατηγικά, μετά τη συζήτησή μας με ένα άλλο άτομο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

  1. Ψυχική ηρεμία: Ουτοπική προσδοκία ή τρόπος ζωής; Ανακτήθηκε από https://psychoedu.gr/ (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)
  2. What Really Determines Your Peace of Mind? Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)
  3. Finding Peace of Mind: 6 Steps Toward Lasting Serenity. Ανακτήθηκε από https://psychcentral.com/ (τελευταία πρόσβαση 30/10/2021 στις 14:30)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο. Η σελίδα μου στο Instagram: https://www.instagram.com/psychologyinlifegr/?hl=el

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;