Προτεραιότητες: Γιατί είναι σημαντικό να τις θέτουμε

προτεραιότητες
πηγή εικόνας: unsplash.com

Οι ασχολίες που έχουμε να πραγματοποιήσουμε είναι πολλές και φυσικά ποικίλουν, ανάλογα το άτομο. Μερικές από τις πιο κοινές είναι τα επαγγελματικά θέματα, οι φιλικές και οι οικογενειακές σχέσεις και γενικότερα οι προσωπικοί μας στόχοι. Όλα αυτά, εάν δεν τα οργανώσουμε κάπως στο μυαλό μας, μπορεί να μας φέρουν μεγάλη σύγχυση. Ως εκ τούτου, θα μας είναι δύσκολο να διαλέξουμε με ποιον τομέα να ξεκινήσουμε. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι σκόπιμο να θέτουμε προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες μάς υπενθυμίζουν τί είναι πιο σημαντικό για εμάς μία δεδομένη χρονική στιγμή, από όλα τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Έτσι, γίνεται ευκολότερο να κατευθύνουμε όλη τη δράση και την ενέργειά μας προς μία συγκεκριμένη κατάσταση.

Η διαφορά μεταξύ στόχων και προτεραιοτήτων:

Αυτές οι έννοιες μοιάζουν αρκετά και μπορεί κανείς να τις ταυτίσει. Ωστόσο, έχουν μία σημαντική διαφορά. Οι στόχοι που θέτουμε είναι η γενικότερη εικόνα, με την οποία αντιλαμβανόμαστε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να βάλει στόχο να προπονείται περισσότερες ώρες την εβδομάδα. Το πώς, όμως, σκοπεύει να κινηθεί για να κατακτήσει αυτό το στόχο του έχει να κάνει με τις προτεραιότητες που θα θέσει. Χρειάζεται, δηλαδή, να αφιερώνει κι άλλο χρόνο στην εκγύμνασή του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερες εξόδους με φίλους. Ουσιαστικά, οι προτεραιότητές μας φανερώνουν τί σκοπεύουμε να κάνουμε, ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό που επιθυμούμε. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά έχοντας συνεχώς στο νου το που θέλουμε να φτάσουμε, αποκτούμε ισχυρό κίνητρο για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

Η σημασία του να θέτεις προτεραιότητες:

Όταν έχουμε πολλές καταστάσεις με τις οποίες ασχολούμαστε και θέλουμε να βάλουμε μία οργάνωση, τότε οι προτεραιότητες είναι παραπάνω από αναγκαίες. Πρώτα απ’ όλα, αποκτούμε περισσότερη διαύγεια ως προς το τί είναι πιο σημαντικό να γίνει τώρα. Ενώ μπορεί πολλές ασχολίες να φαίνονται σημαντικές, σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να γίνουν όλες ταυτόχρονα. Έτσι, επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα τη φορά και στην πορεία προχωράμε σε όλο και λιγότερο σημαντικές. Επίσης, αποφεύγουμε το περιττό άγχος και την πίεση που θα δημιουργούνταν εάν δεν είχαμε ξεκαθαρίσει τις ανάγκες μας. Επομένως, η ψυχική ηρεμία βιώνεται στο “πετσί” της και με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε πιο λογικές και ορθές αποφάσεις.

Εξίσου μεγάλη αξία έχει το γεγονός ότι μας επιτρέπεται να δομήσουμε πιο αποτελεσματικά τη μέρα μας, με την παραγωγικότητά μας να αυξάνεται. Όταν ξέρεις τί θέλεις, κάνεις ένα σχέδιο για να το πετύχεις. Όταν το εφαρμόζεις, είσαι πιο κοντά στον τελικό προορισμό. Συνεπώς, οι περισπασμοί απομακρύνονται. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι προτεραιότητες μάς βοηθούν να θέτουμε όρια. Όταν γνωρίζουμε ότι αυτό που θέλουμε να ασχοληθούμε έχει αξία για εμάς, τότε γίνεται ευκολότερο να το επικοινωνήσουμε στους άλλους. Ακόμη, υπάρχει μεγάλη ευκολία και στο να τους αρνηθούμε τυχόν προτάσεις τους που δεν συμπίπτουν με την επίτευξη των στόχων μας εκείνη την στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είμαστε θετικοί σε μία βραδινή έξοδο, γιατί επιθυμούμε να διεκπεραιώσουμε μία εργασία για τη δουλειά.

Πώς μπορούμε να θέσουμε προτεραιότητες;

Η διαδικασία μπορεί να φανεί μεγάλη πρόκληση, αλλά δεν είναι όσο δύσκολη φαντάζει. Καταρχάς, είναι χρήσιμο να αναρωτηθούμε τις κορυφαίες μας προτεραιότητες σε κάθε τομέα της ζωής μας (π.χ. υγεία, επαγγελματικά) και να τις τοποθετήσουμε σε μία μεγάλη λίστα. Έπειτα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πιο σημαντικά πράγματα στην κορυφή, ώστε να διαπιστώσουμε αυτά που έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα για εμάς. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μία γενική εικόνα από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άλλος τρόπος είναι να αφιερώσουμε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για μερικές σημαντικές προτεραιότητες που έχουμε. Για παράδειγμα, για ένα μήνα μπορούμε να ασχοληθούμε με τα θέματα της δουλειάς μας, ενώ τον άλλο μήνα να δώσουμε περισσότερη έμφαση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Χάρη σε αυτή την τακτική, αξιοποιούμε περισσότερο χρόνο σε πιο πολλές καταστάσεις που θέλουμε να βελτιώσουμε. Τέλος, αξίζει να διερευνήσουμε αν υπάρχουν κάποιες καταστάσεις, άνθρωποι ή πράγματα σε εμάς που το κάνουν ευκολότερο ή δυσκολότερο να αφοσιωθούμε στις προτεραιότητές μας. Για παράδειγμα, είναι η έλλειψη κινήτρου μας ή κάτι άλλο; Αυτό είναι το κλειδί για να καταλάβουμε ποια λύση δουλεύει περισσότερο για εμάς.

 

Πηγές:

  1. Why You Need To Define Your Top Priorities In Life. Ανακτήθηκε από https://theblissfulmind.com/ (τελευταία πρόσβαση 6/09/2021 στις 14:30)
  2. How to Figure Out Your Priorities. Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/us (τελευταία πρόσβαση 6/09/2021 στις 14:30)
  3. Prioritization – What is prioritization and why it’s important. Ανακτήθηκε από https://appfluence.com/ (τελευταία πρόσβαση 6/09/2021 στις 14:30)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο. Η σελίδα μου στο Instagram: https://www.instagram.com/psychologyinlifegr/?hl=el

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;