Κοινωνικός κύκλος: η σημασία του για τον άνθρωπο

κοινωνικός κύκλος
πηγή εικόνας: unsplash.com

Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι ο κοινωνικός κύκλος είναι απλά κάποιοι άνθρωποι, τους οποίους γνωρίσαμε, συμπαθούμε και μοιραζόμαστε κάποια κοινά πράγματα μαζί τους. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η βασική ιδέα είναι ότι κάνουμε κάτι δημιουργικό και παραγωγικό με αυτούς, ειδικά όταν το άγχος και οι ανησυχίες μας δε βρίσκουν χώρο ύπαρξης εκείνες τις στιγμές. Η ποιότητα των φιλικών σχέσεων που συνάπτουμε είναι περισσότερο σημαντικές από όσο νομίζουμε. Έχει βρεθεί ότι οι καλές φιλικές σχέσεις μειώνουν την πιθανότητα να βιώσουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, λύπη και μοναξιά. Ακόμη, οι φίλοι βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε σκληρές αλήθειες αλλά και στην αναγνώριση δυσλειτουργικών συμπεριφορών μας.

Λένε πως “είμαστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο”. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αληθή δήλωση, καταλαβαίνουμε πως οφείλουμε να επιλέγουμε προσεκτικά τα άτομα που υποδεχόμαστε στη ζωή μας. Είναι βασική πηγή υποστήριξης και παρηγοριάς στις δύσκολες στιγμές, όπως στην περίπτωση ενός χωρισμού ή μίας ασθένειας. Όσον αφορά τις καλές μας στιγμές, ο κοινωνικός μας κύκλος μπορεί να επιβραβεύσει τις επιτυχίες μας, κάποιες φορές με αρκετά παραστατικό τρόπο. Έτσι, βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή μας, η αίσθηση αξίας μας και ενισχύεται η ευτυχία μας. Επίσης, η διατήρηση καλών φιλιών μπορεί να μας ενθαρρύνει στην αποφυγή ανθυγιεινών τρόπων ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η σημασία του κοινωνικού μας κύκλου:

Υπάρχουν διάφορα οφέλη που αποκομίζει κανείς από τη συναναστροφή με φίλους. Καταρχάς, δίνεται στον άνθρωπο η ευκαιρία να εκφραστεί σε άτομα που έχουν παρόμοιες ή λίγο διαφορετικές αντιλήψεις με αυτόν. Είναι ωφέλιμο κάποιος να μπορεί να μοιραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του σε μία ομάδα ανθρώπων που ξέρει ότι δε θα τον κρίνει. Αυτό, όχι μόνο είναι ανακουφιστικό για τον ίδιο, αλλά η αίσθηση του ανήκειν που του δημιουργείται επιδρά θετικά στον ψυχισμό του. Συγκεκριμένα, μειώνονται τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. Ακόμη, ένας κοινωνικός κύκλος με μεγάλη υποστηρικτική δράση συμβάλλει στο μειωμένο κίνδυνο πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας στους ενήλικες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η κατάθλιψη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο ανθυγιεινός δείκτης μάζας σώματος.

Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αλληλεπίδραση με την οικογένεια και η συναισθηματική υποστήριξη από φίλους συμβάλλει στην ενισχυμένη λειτουργία της μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό το πόρισμα προέκυψε από μία έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern. Μία άλλη θετική επίδραση της παρουσίας φίλων στη ζωή μας είναι ότι μπορεί να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερες από 90.000 γυναίκες μεταξύ 50 και 79 ετών πόση κοινωνική υποστήριξη είχαν. Όσες απάντησαν ότι είχαν περισσότερη υποστήριξη ήταν πιο πιθανό να εξακολουθούν να ζουν τα επόμενα χρόνια αργότερα. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό όφελος, ο κοινωνικός μας κύκλος μπορεί να ενισχύσει την καριέρα μας. Έχει βρεθεί ότι γυναίκες που συχνά ελέγχουν δύο ή τρεις γυναίκες από τον κύκλο φιλίας τους είναι πιο πιθανό να καταλάβουν υψηλότερες ηγετικές θέσεις. Η Jenna Glover εξηγεί ότι οι ισχυρές φιλίες μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση ευκαιριών για ανάπτυξη και επαγγελματική εξέλιξη.

κοινωνικός κύκλος
πηγή εικόνας: unsplash.com

Τρόποι εξέλιξης φιλικών σχέσεων:

Δεν αρκεί μόνο να συνάπτουμε φιλικούς δεσμούς με τους άλλους, αλλά είναι απαραίτητο όλοι σε μία παρέα να επιδιώκουμε να καλλιεργούμε αυτή τη σχέση που μας ενώνει. Έτσι, γίνεται πιο ουσιαστικός ο χρόνος που περνάμε μαζί τους και οι συζητήσεις μπορούν να αποκτήσουν μία άλλη διάσταση που ίσως να μη βιώσαμε ξανά στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες ενέργειες. Πρώτα απ’ όλα, είναι βασικό να είμαστε ευγενικοί με τα άλλα μέλη του φιλικού μας περιβάλλοντος. Πιθανόν καμία φιλία δε μπορεί να ευδοκιμήσει εάν λείπει αυτό το σημαντικό στοιχείο επικοινωνίας. Ένας άλλος τρόπος είναι να ακούμε αυτό που έχει να πει ο άλλος, χωρίς να διακόπτουμε και να είμαστε υποστηρικτικοί όταν μας αναφέρει δύσκολες καταστάσεις που βιώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση και οικειότητα ανάμεσά μας είναι ωφέλιμο να μοιραζόμαστε κάποιες προσωπικές μας εμπειρίες μαζί του. Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε το έναυσμα και εκείνος να ανοιχτεί με τη σειρά του, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε αξιόπιστοι, με το να τηρούμε τις υποσχέσεις που του δώσαμε και να προσπαθούμε να τον συναντούμε, όσο είναι εφικτό. Γιατί, καλή και η ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά δε συγκρίνεται καθόλου με την επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο…

 

Πηγές:

  1. Friendships: Enrich your life and improve your health. Ανακτήθηκε από https://www.mayoclinic.org/ (τελευταία πρόσβαση 28/11/2020 στις 20:00)
  2. The importance of maintaining a social circle – Life skills. Ανακτήθηκε από https://www.midkent.ac.uk/ (τελευταία πρόσβαση 28/11/2020 στις 20:00)
  3. The Importance of Friendship, According to Psychologists. Ανακτήθηκε από https://www.goodhousekeeping.com/ (τελευταία πρόσβαση 28/11/2020 στις 20:00)
  4. Importance of Social Circles. Ανακτήθηκε από https://socialmettle.com/ (τελευταία πρόσβαση 28/11/2020 στις 20:00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;