Χριστούγεννα και πρώιμος στολισμός: Πώς μας επηρεάζει

πρώιμος στολισμός
πηγή εικόνας: unsplash.com

Αυτή την περίοδο του χρόνου οι περισσότεροι είναι χαρούμενοι για τις επικείμενες διακοπές των Χριστουγέννων. Σχεδιάζουν το πώς και με ποιους θα τις περάσουν, κάνουν τα ψώνια τους και γενικά τακτοποιούν ό,τι εκκρεμότητες έχουν αφήσει στη μέση. Μάλιστα κάποιοι, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία αυτή τη χρονική περίοδο, αποφασίζουν να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο νωρίτερα από τον περισσότερο κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, έρχονται πιο κοντά στο πνεύμα αυτών των γιορτινών ημερών, το οποίο -με τη σειρά του- επηρεάζει σημαντικά την ψυχοσύνθεσή τους. Ως εκ τούτου, ο πρώιμος στολισμός γίνεται πράξη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να δώσουν μία διαφορετική νότα στην καθημερινότητά τους. Έτσι, το στόλισμα του δέντρου και τα συναφή τούς προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα. Ειδικότερα, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις μέρες μας, θα λέγαμε ότι είναι ένας αποδοτικός τρόπος χαλάρωσης και ξεκούρασης από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτό, βέβαια, σαφώς και δε μπορεί να ισχύει για όλο τον κόσμο. Για κάποιους, πάντως, σίγουρα.

Πώς ο πρώιμος στολισμός επιδρά στην ψυχολογία μας;

Υπάρχουν διάφορες αξιοσημείωτες εξηγήσεις ως προς τη χρησιμότητα αυτής της δράσης. Καταρχάς, ο πρώιμος στολισμός μπορεί να μας υπενθυμίσει παλιότερες χαρούμενες στιγμές. Συγκεκριμένα, υπάρχει η πιθανότητα να “έρθουν” στην επιφάνεια μνήμες από την παιδική μας ηλικία, ως προς την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτό για μία ταλαιπωρημένη ψυχή έχει τη δύναμη να την ακουφίζει όσο λίγα πράγματα. Επίσης, έχει την ικανότητα να μας δίνει την αίσθηση ότι έχουμε λίγο περισσότερο τον έλεγχο. Ενώ δε μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε τις εξωτερικές καταστάσεις, δεν αξίζει να δυσανασχετούμε τόσο με αυτές. Ασχολούμαστε με όσα επαφίονται στο δίκτυο ελέγχου μας. Έτσι, ο πρώιμος στολισμός μάς προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Με αυτό τον τρόπο, ορίζουμε εμείς τις πράξεις μας και το πώς θα αισθανθούμε. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι και οι γείτονές μας αισθάνονται πιο χαρούμενοι στο θέαμα του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Συγκεκριμένα, μία δημοσιευμένη μελέτη στο Περιοδικό Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας έδειξε ότι οι γείτονες μπορεί να το εκλάβουν ως σημάδι ότι είμαστε κοινωνικοί και προσιτοί.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι δε βιώνουν όλοι τα Χριστούγεννα με την ίδια χαρά και την ίδια προσμονή. Όπως είναι φυσικό, κάποιοι άνθρωποι έχουν άσχημες αναμνήσεις από αυτή την περίοδο. Μπορεί, ακόμη, ο ίδιος ο στολισμός να τους πυροδοτεί δυσάρεστα συναισθήματα, λόγω κάποιων τραγικών καταστάσεων που βίωσαν. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να πράττουμε όπως εμείς νιώθουμε καλύτερα. Αυτός μπορεί να είναι ο πρώιμος στολισμός, μπορεί όμως να είναι και οτιδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος εδώ, φτάνει μόνο να μη βλάπτουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Δύο συμβουλές για χαρούμενα Χριστούγεννα:

Δεδομένου ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι σημαντική, σμίγουν όλες οι οικογένειες μεταξύ τους και περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου διαφωνίες και συγκρούσεις λαμβάνουν μέρος, είτε μεταξύ μελών της οικογένειας, είτε φίλων κλπ. Όμως, δεν είναι συνετό, ούτε ευχάριστο να προκύπτουν τέτοια ζητήματα. Για αυτό -όσο μπορούμε, από τη μεριά μας- είναι ωφέλιμο να επιδιώκουμε να περάσουμε ευχάριστες στιγμές με τους αγαπημένους μας.

Έτσι, όπως μαρτυρά μία μελέτη (Kasser and Sheldon, 2002), οι οικογενειακές και οι θρησκευτικές εμπειρίες συνδέονται με τη Χριστουγεννιάτικη ευτυχία. Δραστηριότητες, όπως το στόλισμα του δέντρου, είναι αρκετές για να βελτιώσουν τη διάθεση. Ακόμη, μία άλλη μελέτη (Dunn et al., 2008) διαπίστωσε ότι το να ξοδεύει κανείς περισσότερο από το ειδόδημά του στους άλλους παρήγαγε μεγαλύτερη ευτυχία στους ανθρώπους. Επομένως, είναι στο “χέρι” του καθενός να αξιοποιήσει αυτές τις μέρες με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά Χριστούγεννα.

 

Πηγές:

  • Psychologists Explain The Benefits Of Decorating Early For The Holidays. Ανακτήθηκε από https://www.huffpost.com/ (τελευταία πρόσβαση 1/12/2021 στις 16:00)
  • Psychologists Say That Putting Christmas Decorations Up Early Makes You Happier. Ανακτήθηκε από https://www.christmastreeassociation.org/ (τελευταία πρόσβαση 1/12/2021 στις 16:00)
  • Does Christmas Bring Out the Best in Us? Ανακτήθηκε από https://www.psychologytoday.com/intl (τελευταία πρόσβαση 1/12/2021 στις 16:00)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο. Η σελίδα μου στο Instagram: https://www.instagram.com/psychologyinlifegr/?hl=el

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;