Κλάμα: πόσο ευεργετικό είναι για τη ζωή μας

 

Πηγή εικόνας https://www.psychologynow.gr/

 

Τι είναι το κλάμα:

Μια συναισθηματική κατάσταση όπως ο πόνος, ο θυμός, η προδοσία, η θλίψη, ακόμα και η ευτυχία μπορούν να σου προκαλέσουν δάκρυα, δηλαδή το κλάμα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και σημαντικό μέρος της ψυχολογίας μας. Όλα τα συναισθήματα χρειάζονται έκφραση, χώρο και αναγνώριση.

Πώς συνδέονται τα δάκρυα με τον ψυχικό μας κόσμο:

Το κλάμα δείχνει την βαθιά συναισθηματική σύνδεση με τον κόσμο μας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ταυτόχρονα όμως μας επιτρέπει να δείξουμε ορατά αυτήν τη σύνδεση, δηλαδή να επικοινωνήσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Είναι η έκφραση των ψυχολογικών μας προβλημάτων. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε από μωρά είναι να κλαίμε. Ως μωρά, κλαίμε για να εκφράσουμε είτε ένα συναίσθημα, είτε έναν πόνο, διότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Έτσι εξοικειωνόμαστε με το κλάμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θετικές επιδράσεις από το κλάμα:

Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς, ο περίγυρος μας, όταν αντιληφθεί ότι είμαστε πιεσμένοι ψυχολογικά, να μας προτρέπει να ξεσπάσουμε. Να αφήσουμε όλο αυτό το αρνητικό συναίσθημα που έχουμε να εκφραστεί με το κλάμα. Αρκετοί και ανάμεσά τους και ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι κάνει καλό. Ίσως να έχουμε κάποιες άσχημες ψυχολογικές εμπειρίες στη ζωή μας, με το κλάμα θα βοηθηθούμε και θα επουλώσουμε αυτές τις ανοιχτές πληγές. Θα επέλθει ανακούφιση και ίσως να είμαστε πιο ψύχραιμοι και σε καλύτερη θέση να καταλάβουμε τι πραγματικά μας ενόχλησε ή μας πόνεσε κι έπειτα να βρούμε τη λύση για να αισθανθούμε καλύτερα. Δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας και συνεπώς να μη κλαίμε, διότι αυτό επηρεάζει μελλοντικά την ευεξία μας, την ψυχική και τη σωματική υγεία μας.

Αρνητικές επιδράσεις από το κλάμα:

Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ψυχολογικές διαταραχές ή είναι αγχώδεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν κάποιο όφελος από τις ευεργετικές επιδράσεις που προκύπτουν μετά από το κλάμα. Άνθρωποι που παρουσιάζουν αλεξιθυμία αισθάνονται χειρότερα μετά από το κλάμα. Αυτοί έχουν δυσκολία στο να κατανοήσουν τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο τους, εμποδίζονται με βάση τις γνωστικές τους δυνατότητες να μετατρέψουν μία θλιβερή εμπειρία σε κάτι θετικό. Υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι νοιώθουν άβολα ή δεν νοιώθουν καμία ανακούφιση κλαίγοντας μπροστά σε κόσμο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κοινωνικός περίγυρος τους κάνει να ντρέπονται ή τους φέρνει σε δύσκολη θέση κάνοντας αδιάκριτες ερωτήσεις. Το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Φροντίστε να έχετε τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα σας.

“Είναι τόσο μυστήρια η χώρα των δακρύων” όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ…

Πηγή εικονας: https://www.boro.gr

 

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr

https://www.ereportaz.gr

https://www.lifo.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;