Κατοικίδιο και παιδί: ποια τα οφέλη της συνύπαρξής τους

 

Κατοικίδιο και παιδί
Πηγή εικόνας: https://www.citykidsguide.com/paidi-kai-psyhologia-ta-thetika-tis-symviosis-me-ta-katoikidia-zoa

Όλοι οι άνθρωποι, λίγο ή πολύ, έχουμε από το νεαρό της ηλικίας μας κάποια επαφή με ζώα. Μια επίσκεψη σε ζωολογικό πάρκο ή από κάποιο αγρόκτημα στο χωριό ή οι ίδιοι να έχουμε φροντίσει κάποιο, μας έχουν χαρίσει μοναδικές αναμνήσεις. Η συναναστροφή με ένα ζώο αφήνει στον άνθρωπο μεγάλη εμπειρία και πάρα πολλά θετικά συναισθήματα. Παράλληλα, δημιουργεί έναν άνθρωπο ευαίσθητο και στοργικό σε συνάρτηση με χαρακτηριστικά όπως υπευθυνότητα και ωριμότητα. Το κατοικίδιο είναι ένα καλό ξεκίνημα για την απόκτηση αυτών των χαρακτηριστικών και πολλών ακόμη. Γι’ αυτό παρατηρείται ότι πολλά παιδάκια επιθυμούν να αποκτήσουν κάποιο κατοικίδιο είτε μεγάλου μεγέθους όπως είναι το σκυλάκι είτε μικρότερου όπως ένα κουνελάκι. Η ευθύνη βέβαια είναι μεγάλη, όμως όχι ακατόρθωτη να τα βγάλει εις πέρας ένα παιδί. Όμως ποια είναι τα οφέλη από την απόκτηση ενός κατοικιδίου στην ψυχολογία ενός παιδιού;

Χαρακτηριστικά οφέλη το να έχεις κατοικίδιο

Το να έχει ένα παιδί από μικρή ηλικία ένα κατοικίδιο στη ζωή του του προσφέρει πολλά πράγματα. Το βοηθάει να αναπτύξει την εμπιστοσύνη, τη τρυφερότητα και την αίσθηση υπευθυνότητας νωρίτερα από ό,τι θα κάνουν άλλα παιδιά στην ηλικία του. Επιπλέον, το παιδί ωριμάζει πιο γρήγορα και μπορεί να παίρνει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο, ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα οφέλη:

 1. Υπευθυνότητα

  Με την απόκτηση ενός κατοικιδίου το παιδί αρχίζει να καταλαβαίνει ότι είναι υπεύθυνο για την ανατροφή και τη ζωή ενός άλλου πλάσματος εκτός από τον ίδιο. Μαθαίνει να προσέχει τις ανάγκες που θα έχει ένα λόγου χάρη σκυλί όπως η βόλτα. Το τάισμα είναι και αυτό μια υπεύθυνη πράξη που θα πρέπει να κάνει σωστά το παιδί διότι θα πρέπει να του δίνει την ποσότητα που του αναλογεί ημερησίως. Όλα τα παραπάνω, φυσικά δεν μπορεί να τα κάνει εξαρχής μόνο του. Με την καθοδήγηση και την επίβλεψη των γονέων του θα αποκτήσει την υπευθυνότητα, μέχρι ως ότου θα τα καταφέρνει και μόνο του.

 2. Νέες γνώσεις

  Οι νέες γνώσεις βασίζονται στο πως να μεγαλώνουν και να φροντίζουν ένα κατοικίδιο. Για παράδειγμα, μια γάτα ή ένα σκυλί θέλουν κάποια παιχνίδια για να έχουν να παίζουν. Μέσω αυτών θα δει πως παίζει ένα ζώο για να μπορεί να παίζει και αυτό μετά μαζί του. Μαθαίνει τη φροντίδα που πρέπει να του δίνω μέσω την τροφής, της περιποίησης και τις υγιεινές ανάγκες που θα έχει όπως ο εμβολιασμός. Επιπλέον, αποκτά γνώσεις και για το γενικό εύρος της ζωής του ζώου και τη ράτσα του.

 3. Υπομονή

  Η ανατροφή και η φροντίδα ενός κατοικιδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλει να έχει κανείς υπομονή και χρόνο για να εκπαιδεύσει ένα κατοικίδιο, οποιοδήποτε και να είναι, όπως και να μάθει και το τι ακριβώς ζητάει. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει την υπομονή και να είναι πιο πράος και υπομονετικός στην ενήλικη ζωή του.

  κατοικίδιο και παιδί
  Πηγή εικόνας: https://trihes.gr/apo-pia-ilikia-bori-ena-pedi-na-frontisi-to-skilo-i-ti-gata/
 4. Συμπαράσταση από το κατοικίδιο

  Πολλές φορές το παιδί διαφεύγει στην αγάπη και τη θαλπωρή που θα του προσφέρει ένα κατοικίδιο. Μια δύσκολη μέρα ή η αίσθηση μοναξιάς βοηθούν με την παρουσία ενός κατοικιδίου. Το παιδί αποκτά δύναμη και κουράγιο να αντιμετώπιση πολλά εμπόδια χάρη στο κατοικίδιο.

Ψυχοσωματικά οφέλη του κατοικιδίου

 1. Καλή σωματική κατάσταση

  Ένα κατοικίδιο και κατά κύριο λόγο ένα σκυλί θα έχει μονίμως το παιδί σε εγρήγορση και καλή σωματική κατάσταση. Οι συχνές καθημερινές βόλτες που κυμαίνονται από 2 έως και 4 φορές την ημέρα τον κρατάνε σε καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον, στη αερόβια του παιδιού είναι και το παιχνίδι που θα ζητάει το σκυλί όπως το κυνηγητό ή το πιάσιμο μιας μπάλας.

 2. Συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία

  Το κατοικίδιο εκτός από μέλος της οικογένειας που γίνεται από τη πρώτη μέρα της απόκτησής του, είναι και η καλύτερη συντροφιά. Η συντροφιά ενός κατοικιδίου βοηθάει στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και την καλή συμπεριφορά. Το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και αποκτά την αίσθηση της συμπόνιας διότι κατανοεί αν το ζώο είναι χαρούμενο ή λυπημένο. Όσο αφορά στην υγεία, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια παρουσιάζουν λιγότερο άγχος, αγωνία και θλίψη, διότι κατά τη διάρκεια του χαδιού ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες. Επιπλέον, βοηθούν στη καλή υγεία της καρδιάς καθώς υπάρχει μειωμένη πίεση.

 3. Κατανόηση σημαντικών εννοιών συνύπαρξης

  Ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι η κατανόηση σημαντικών εννοιών ύπαρξης. Το παιδί με το να έχει ένα κατοικίδιο μπορεί να καταλάβει καλύτερα τον κύκλο της ζωής. Αυτός είναι η γέννηση, ανάπτυξη, ενηλικίωση, γεράματα και θάνατος. Επιπλέον, κατανοεί τις ασθένειες και τις αρρώστιες που μπορεί να βιώσει ένα ζωάκι και εξοικειώνεται. Βέβαια, η απώλεια που θα ζήσει με το θάνατο του κατοικιδίου θα του προσφέρει αρνητικά συναισθήματα, όμως τον προετοιμάζει για το πως να είναι το συναίσθημα αν χάσει αγαπημένο του πρόσωπο. Πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή είναι είναι ένα τόσο λεπτό ζήτημα, με το σωστό χειρισμό των γονέων, το παιδί μπορεί να το αντιμετωπίσει και αυτό σωστά και υπεύθυνα, χωρίς να πάθει ψυχολογικό σοκ.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  κατοικίδιο και παιδί
  Πηγή εικόνας: https://www.talcmag.gr/psixologia/pos-milame-sta-paidia-gia-tin-apoleia/

Πηγές:

 • Τα οφέλη του να έχετε κατοικίδιο στο σπίτι. Εσείς έχετε; ανακτήθηκε από το meygeia.gr (τελευταία πρόσβαση 01/02/2019)
 • Κατοικίδιο ζώο και παιδί ανακτήθηκε από το paidiatros.com
 • Παιδιά και ζώα… σχέση αγάπης αλλά και ζωής ανακτήθηκε από το psychologynow.gr (τελευταία πρόσβαση 07/10/2019)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κοντοπούλου

Απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κατάγομαι από την Δράμα και μου αρέσει πολύ να ψυχολογώ ανθρώπους και καταστάσεις. Λατρεύω τα ζώα, τα ταξίδια, την ιστορία, το διάβασμα και το gaming.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;