Κατοικίδιο: η θετική επίδραση στην ψυχολογία μας

 το κατοικίδιο μας είναι ο καλύτερος μας φίλος
πηγή εικόνας https://unsplash.com/photos/i9XKO4pq8_8 by Patrick Hendry

Ο άνθρωπος είχε την ανάγκη συνύπαρξης με ζώα χιλιάδες χρόνια πριν. Ίσως όχι με τη μορφή επικοινωνίας και συνύπαρξης όπως σήμερα. Ο άνθρωπος πλέον έχει την ανάγκη επικοινωνίας μαζί τους για αυτό τον λόγο τα έχει και ως κατοικίδιο, με ποιο δημοφιλή τον σκύλο, τη γάτα, το κουνέλι, το πουλί κ.τ.λ. Τα κατοικίδια ζώα, έχει αποδειχτεί, ότι εκτός από εξαιρετική παρέα έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Αρκετούς αιώνες πριν ο άνθρωπος συμφιλιώθηκε και εξημέρωσε κάποια ζώα γιατί ήταν σημαντικά για την επιβίωση του. Ο σκύλος ήταν προστάτης του και του δημιουργούσε την αίσθηση ασφάλειας, η γάτα από την άλλη ήταν αποτελεσματική στην εξαφάνιση τρωκτικών. Οι αγελάδες και τα πρόβατα του έδιναν σαν πρώτη ύλη το γάλα. Η σχέση μέσα στους αιώνες ήταν εξελικτική. Ο άνθρωπος δεν έχει πλέον την ανάγκη να έχει κάποιο ζώο στο σπίτι του για την προστασία του και την τροφή του, αλλά κυρίως για συντροφιά. Έχει αποδειχθεί περίτρανα πως η ενασχόληση με ένα κατοικίδιο έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία μας. Πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει τη θετική τους επίδραση σε παιδιά με ειδικές ανάγκες ή σε υπερήλικες που νιώθουν μοναξιά. Όμως, ας δούμε τι προσφέρει η παρουσία και η αλληλεπίδραση με ένα κατοικίδιο σε έναν μέσο άνθρωπο, που φαινομενικά δε φαίνεται να έχει μια περαιτέρω ανάγκη.

Καλύτερη σωματική υγεία:

Έχει αποδειχθεί πως η ενασχόληση και η φροντίδα του κατοικίδιου μας μας κάνει πιο υγιείς. Η συντροφιά του έχει αποδείξει ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο καρδιακό μας σύστημα και στην αρτηριακή μας πίεση. Επιπλέον το κατοικίδιο μας είναι αυτό που σίγουρα θα μας σηκώσει από τον καναπέ ή από το κρεββάτι για τον πάμε μια βόλτα. Όσο ο σκύλος μας απολαμβάνει την καθημερινή του βόλτα μαζί, εμείς κάνουμε το καθημερινό μας περπάτημα κάτι που ωφελεί και τη σωματική και την ψυχική μας υγεία, με την απελευθέρωση της ενδορφίνης και της  σεροτονίνης που θεωρείται η ορμόνη της χαράς .

Μειώνει το στρες:

Καθημερινά ο άνθρωπος έχει μια έντονη καθημερινότητα με πολλές απαιτήσεις που τον γεμίζει άγχος. Όταν, όμως, γυρίζεις σπίτι και χαϊδεύεις το κατοικίδιο σου και περνάς στιγμές μαζί του τότε τα επίπεδα του στρες μειώνονται.

Σταθερή ρουτίνα:

Το κατοικίδιο μας φυσικά χρειάζεται και φροντίδα για την οποία έχουμε την ευθύνη εμείς οι ίδιοι. Συνήθως έχουν μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Το πρωί και το απόγευμα βόλτα, συγκεκριμένες ώρες που το ταΐζουμε κτλ. Η δημιουργία ρουτίνας βοηθάει και εμάς να έχουμε μια σταθερότητα στο πρόγραμμα μας και μπορούμε να βάλουμε σε μια σειρά τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε. Ιδιαίτερη βοήθεια προσφέρει στους ανθρώπους με κατάθλιψη που αρκετές φορές είναι δύσκολο το πρωί να σηκωθούν και να αδράξουν την ημέρα. Αλλά και στους ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να φτιάξουν ένα σταθερό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειώνει τη μοναξιά:

Αρκετοί άνθρωποι στη σημερινή εποχή βιώνουν μοναξιά, άλλοι από επιλογή,άλλοι από ανάγκη. Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο προτιμούν την απομόνωση,νιώθουν απογοήτευση από τους συνανθρώπους του και έλλειψη κατανόησης. Η συντροφιά του κατοικίδιου μας μειώνει σημαντικά τη μοναξιά μας. Πλέον έχουμε μια πολύ ωραία καθημερινή παρέα.

 Κοινωνική επαφή:

Το ζώο συντροφιάς μας προσφέρει αλληλεπίδραση και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που έχουν και αυτοί κατοικίδιο ή ασχολούνται με τα ζώα συντροφιάς. Στο κτηνιατρείο άλλα και στη βόλτα μπορεί να συναντήσεις ανθρώπους που έχετε σίγουρα αρκετά κοινά και κοινές ανησυχίες. Το κατοικίδιο μας έχει τον τρόπο να διώχνει την αμηχανία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζονται αλλά αγαπάνε εξίσου το κατοικίδιο τους. Μια συζήτηση για τα κατοικίδια μπορεί να κρατήσει για ώρες καθώς νιώθουμε περήφανοι για αυτά που καταφέρνει καθημερινά, ακόμα και για τις σκανδαλιές του.

Αγάπη:

Τέλος και πάνω από όλα, το κατοικίδιο μας προσφέρει απλόχερα αγάπη. Ο άνθρωπος θέλει να παίρνει και να δίνει αγάπη, αγάπη στους γονείς του, στον σύντροφό του, στους φίλους του. Όμως αρκετές φορές οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αρκετά περίπλοκες και σύνθετες. Οι ανθρώπινες σχέσεις αρκετές φορές δυστυχώς φθείρονται. Αρκετές φορές πάλι άνθρωποι που μας αγαπάνε δεν μας το δείχνουν, θεωρώντας δεδομένο πλέον ότι γνωρίζουμε πως μας αγαπάνε. Το κατοικίδιο μας πάντα μας δείχνει την αγάπη και την πίστη του σε εμάς. Η αγάπη τους είναι απλόχερη, δίνεις αγάπη και παίρνεις ακόμη περισσότερη αγάπη.

Η επαφή και η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο έχει αρκετά οφέλη, κάποια από τα οποία ίσως να μην έχουν διαπιστωθεί ακόμα. Το συναίσθημα όμως που νιώθεις όταν ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού και βλέπεις να σε καλοδέχεται, με χαρά και ανυπομονησία, είτε έλλειπες μία ώρα είτε δέκα, δεν περιγράφεται με λέξεις. Είναι ένα δυνατό συναίσθημα που αξίζει να το ζήσεις, η ατέρμονη αγάπη του είναι αυτή που αρκετές φορές μετά από μια δύσκολη μέρα σε γεμίζει με ενέργεια. Η υιοθεσία ζώου φυσικά έχει ευθύνες και υποχρεώσεις, η αγάπη που θα πάρεις όμως είναι μεγαλύτερη.

Πηγές:

Θερμόπουλος, Μ.,2017 ανακτήθηκε από https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/me-poion-tropo-ta-katoikidia-mas-voithoun-psychologika/51472/ τελευταία ανάκτηση 27/5/2020

Ζουμπουρλή Κ. ανακτήθηκε από https://medlabgr.blogspot.com/2013/10/blog-post_5916.html#gsc.tab=0  τελευταία ανάκτηση 27/5/2020

Παγκράτης Μ. ανακτήθηκε από https://mariospagkratis.gr/anthropos-kai-zoa-aprosdokita-ofeli/ τελευταία ανάκτηση 27/5/2020

ανακτήθηκε από https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/proagogi-psyxikis-ygeias/eftyxia/1993-i-eyergetiki-epidrasi-ton-zoon-stin-psyhiki-ygeia.html τελευταία ανάκτηση 27/5/2020

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σαββούλα Μαυρομάτη

Απόφοιτη του παιδαγωγικού τμήματος νηπιαγωγών. Με ιδιαίτερη αγάπη στην ψυχολογία και οτιδήποτε αφορά την ανθρώπινη σκέψη και τα συναισθήματα. Με ελκύει το ανθρώπινο μυαλό και η φύση!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;