Κατοικίδια: Ο ρόλος τους στην ανθρώπινη ψυχολογία

πηγή εικόνας: https://www.iatropedia.gr

 

Ολοένα και περισσότερα άτομα στις μέρες μας έχουν κάποιο ζωάκι ως κατοικίδιο. Πολλοί δεν έχουν μόνο ένα αλλά διάφορα ζώα ακόμη και στον ίδιο χώρο, με μοναδικό λόγο….τη συντροφιά τους. Παλαιότερα, οι άνθρωποι είχαν τα ζώα κυρίως για εκμετάλλευση. Άλλα ζώα προορίζονταν για βοήθεια στις αγροτικές δουλειές, άλλα για τα προϊόντα που παρήγαγαν και άλλα για άμεση κατανάλωση. Σήμερα όμως τα περισσότερα άτομα έχουν τα ζώα ως “φίλους”. Με μεγαλύτερη συχνότητα τα σκυλάκια, αλλά και τα γατάκια, τα κουνελάκια, κοκ, οι άνθρωποι επιλέγουν το δικό τους κατοικίδιο ως παρέα. Ακόμη, ορισμένες φορές τα κατοικίδια και τα άτομα που τα έχουν στη κατοχή τους τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους. Η ομοιότητα παρουσιάζεται τόσο σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, αλλά και σε εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Γιατί έχουν αυξηθεί τα άτομα με κατοικίδια ζώα

Όπως αναφέρθηκε, στις μέρες μας, τα περισσότερα άτομα έχουν ζώα για κατοικίδια και όχι για εκμετάλλευση. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι ένας συνδυασμός οικονομικών, αλλά και ψυχολογικών παραγόντων. Παλαιότερα, δεν υπήρχε η πολυτέλεια από όλους να έχουν ζώα υπό τη δική τους φροντίδα, χωρίς να τους παρέχουν έσοδα στο νοικοκυριό. Βέβαια, τα σκυλάκια και πάλι επιλέγονταν, όχι όμως ως φίλοι του ανθρώπου αλλά ως προστασία, πχ του κοπαδιού. Σήμερα, οι αγροτικές και οι κτηνοτροφικές δουλειές δεν αποτελούν τη βάση της οικονομίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Τα περισσότερα άτομα ζούνε στις πόλεις και όχι στα χωριά. Το βιωτικό επίπεδο έχει ανέβει και ο καθένας (μέσος πολίτης), έχει την δυνατότητα να συντηρεί ένα κατοικίδιο ζώο, ακόμη και αν αυτό δεν του χρειάζεται άμεσα.

Πώς σχετίζεται η μόδα με την αύξηση των κατοικίδιων ζώων

Βέβαια, σε όλα τα παραπάνω δεν παύει να έχει ένα ποσοστό ευθύνης και η “διαφήμιση”. Η μάζα των ανθρώπων βλέπει πάντα τι αρέσει στον άλλον, τι κάνουν οι περισσότεροι και τι απήχηση υπάρχει στις επιλογές τους. Έτσι, και τα κατοικίδια, έχουν το δικό τους κοινό. Πολλοί διάσημοι έχουν στη κατοχή τους κατοικίδια ζώα και άλλοι πάλι, έγιναν διάσημοι με τα κατοικίδια τους. Τα κατοικίδια επίσης πρωταγωνιστούν σε ταινίες, σε διαφημίσεις και σε όλα τα ΜΜΕ. Ο καθένας ανεβάζει φωτογραφίες με το δικό του κατοικίδιο και πολλοί ανήκουν σε ομάδες βάση αυτού. Επομένως, υπάρχουν και αυτοί που δεν ένιωσαν την επιθυμία απόκτησης κατοικίδιου από την δική τους ευαισθησία. Κίνητρο σε αυτές τις περιπτώσεις, ήταν η επιρροή των άλλων. Θέλησαν και οι ίδιοι να μπορούν να πάνε βόλτα με το δικό τους ζωάκι, να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες και να συμμετέχουν σε μία συζήτηση σχετική με αυτά.

Η συμβολή των κατοικίδιων στη ψυχολογία μας

Πέρα όμως από τη δυνατότητα συντήρησης ενός κατοικίδιου, υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων έχει το δικό του κατοικίδιο. Τα κατοικίδια ζώα και ειδικά τα σκυλάκια, δεν χαρακτηρίζονται τυχαία ως οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων. Μπορεί να μη δίνουν άμεσα κάποιο προϊόν τους στον άνθρωπο, όμως αυτό που δίνουν είναι πολύ πιο δυσεύρετο στη κοινωνία του σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άτομα σχεδόν παντού μπορούν να βρουν εξάλλου γάλα, αυγά, κρέας και οποιοδήποτε προϊόν προς κατανάλωση. Αυτό που δεν μπορούν να βρουν εύκολα, είναι κάποιον να τους δίνει αγάπη και στοργή, να τους περιμένει όποτε γυρίσουν με χαρά και να είναι έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ζωή του προς υπεράσπισή του. Κάτι τέτοιο και πολλά παραπάνω, είναι οι λόγοι που τα άτομα επιλέγουν τα κατοικίδια. Δεν είναι λίγοι και οι άνθρωποι που από ανάγκη κατέληξαν με ένα κατοικίδιο και στη πορεία δε θα το αντάλλασσαν με τίποτα άλλο!!!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;