Κατάθλιψη και γνωστικά προβλήματα

καταθλιψηΗ κατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές  διάθεσης. Είναι  μια διαταραχή που είναι δυνατόν να αρχίσει  σε οποιαδήποτε ηλικία με μέσο όρο έναρξης τα 20-30 χρόνια. Είναι συχνότερη στις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ευχαρίστησης, άγχος, αργή συμπεριφορά, ανέκφραστο πρόσωπο, αλλαγές στον ύπνο, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλικά προβλήματα κ.α.

Η κατάθλιψη εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα σχετίζεται  και με κάποιες διαφοροποιήσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ενός ατόμου με  διάγνωση κατάθλιψης δεν διαφέρει από το συνολικό όγκο ενός ατόμου χωρίς κατάθλιψη, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία του. Οι μελέτες δείχνουν πως στα άτομα με κατάθλιψη υπάρχει δυσλειτουργία στον πλαγιοραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό, στο πρόσθιο προσαγώγιο, στο ραβδωτό σώμα, στον ιππόκαμπο και στην αμυγδαλή.

Κάποια ευρήματα δείχνουν ότι τα συναισθήματά μας, άσχετα με το σθένος τους, επεξεργάζονται  κυρίως από το δεξί ημισφαίριο. Αν  υπάρχει δυσλειτουργία στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, το δεξί ημισφαίριο  θα λειτουργεί χωρίς ρύθμιση και χωρίς αναστολές άρα φαίνεται ότι η κατάθλιψη εκδηλώνεται όταν υπάρχει δυσλειτουργία στο αριστερό πρόσθιο ημισφαίριο.

Έχει φανεί ότι και σε άτομα χωρίς κατάθλιψη, η θλίψη σχετίζεται με μειωμένη αριστερή δραστηριοποίηση ενώ το αυξημένο θετικό συναίσθημα και άλλες θετικές συμπεριφορές, όπως ανταπόκριση στην ενίσχυση και προσεγγιστικές συμπεριφορές σχετίζονται με αυξημένη αριστερή δραστηριοποίηση.  Από την άλλη, όταν υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στο πρόσθιο δεξί ημισφαίριο παρουσιάζεται και επιδείνωση της κατάθλιψης και του αρνητικού συναισθήματος, αδυναμία αποφυγής ενοχλητικών ερεθισμάτων, ευμετάβλητο συναίσθημα, δυσκολίες στη ρύθμιση του συναισθήματος και κλάμα. Η δεξιά πρόσθια περιοχή σχετίζεται επίσης με την εξασθένηση της  προσοχής. Όσον αναφορά το δεξί οπίσθιο ημισφαίριο, το  οποίο παίζει ρόλο  στην επεξεργασία πληροφοριών που έχουν να κάνουν με το συναίσθημα, η δυσλειτουργία του σχετίζεται με  την εξασθένηση της αναγνώρισης των εκφράσεων του προσώπου και άλλων λειτουργιών που αφορούν τα συναισθήματα.

καταθλιψη

Κάποιοι ερευνητές προσπαθώντας να εξηγήσουν το ρόλο που παίζουν οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου στην εκδήλωση της κατάθλιψης πρότειναν ότι η αριστερή πρόσθια δυσλειτουργία εμποδίζει το βίωμα θετικού συναισθήματος, η δεξιά πρόσθια δυσλειτουργία οδηγεί σε ευμετάβλητο συναίσθημα και  απορρύθμιση των συναισθημάτων ενώ η δεξιά οπίσθια δυσλειτουργία εκφράζεται ως φτωχή αντίληψη συναισθημάτων και αδιαφορία.

Advertisement

Οι κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά κάποιες από τις γνωστικές μας ικανότητες. Πιο συγκεκριμένα οι ικανότητες που παρουσιάζουν εξασθένηση σε άτομα με διάγνωση κατάθλιψης είναι η συγκέντρωση, η αντίληψη συναισθημάτων, η προσοχή, η μνήμη και η εκτελεστικές λειτουργίες. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βαρύτητας της εξασθένησης των γνωστικών λειτουργιών και της βαρύτητας της κατάθλιψης.

Ενδεικτική  βιβλιογραφία:

Advertisement

Κοσμίδου Μ. (2008). Κλινική Νευροψυχολογική Εκτίμηση. Αθήνα: Παρισιάνου.


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG