Καταστροφολογία: όταν αναμένεις την χειρότερη εξέλιξη των πραγμάτων

καταστροφολογία

Η καταστροφολογία αποτελεί μια από τις συνήθεις διαστρεβλώσεις (που μελετήθηκε εκτενώς από τους ψυχιάτρους Aaron T. Beck και David. D Berns). Το κύριο γνώρισμα της  είναι η τάση του ατόμου να προβλέπει και να αναμένει  την χειρότερη δυνατή εξέλιξη των πραγμάτων.

Τα άτομα που λειτουργούν βάσει αυτού του τρόπου σκέψης θεωρούν περισσότερο πιθανή την αρνητική έκβαση των καταστάσεων παρά την θετική. Ως αποτέλεσμα, κατακλύζονται διαρκώς από αρνητικά συναισθήματα και άγχος. Ωστόσο, οι ίδιοι πιστεύουν πως αυτό που περιμένουν ως αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικά πιθανό να συμβεί, υποτιμώντας οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο. Αν όμως τα πράγματα πάρουν διαφορετική τροπή, τότε τα  ερμηνεύουν κατά βούληση ενισχύοντας  το αρχικό σκεπτικό τους.

Ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.

Συχνά οι άνθρωποι, περιμένοντας την χειρότερη δυνατή εξέλιξη, βρίσκουν έναν αποτελεσματικό τρόπο να προετοιμάζονται -σε ψυχολογικό επίπεδο- για τα χειρότερα. Πρακτικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το να πιστεύει κάποιος ότι τα πράγματα θα πάνε στραβά εκ των προτέρων, δεν σημαίνει πως είναι προετοιμασμένος να τα δεχτεί. Και αυτό γιατί οι «καταστροφολόγοι» συνήθως δεν σχεδιάζουν κάποιο πλάνο αντιμετώπισης της καταστροφής. Το μόνο που κάνουν είναι να φορτίζονται συναισθηματικά με συνεχές άγχος μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Σχετική εικόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια, ο φόβος της καταστροφής λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε τομέα της ζωής τους καθώς διστάζουν να λάβουν αποφάσεις και να λειτουργήσουν ενεργά σε σοβαρά ζητήματα της ζωής τους. Επίσης, δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους αφού κυριεύονται από το αίσθημα του φόβου μήπως οι φίλοι τους τους εγκαταλείψουν.

Συμπερασματικά, είναι βέβαιο πως αν ενστερνιστούμε ένα πιο λειτουργικό μοτίβο σκέψης, θα αποφορτιστούμε από το άγχος και θα  ενεργούμε πιο ελεύθερα στη ζωή μας. Χρειάζεται ωστόσο να αντιληφθούμε πώς υιοθετήσαμε έναν τέτοιο τρόπο σκέψης, τι τον συντηρεί στο παρόν μας και τι σκοπό εξυπηρετεί. Η αλλαγή συνιστά μια δύσκολη διαδικασία, που είναι εφικτή αν θέσουμε στόχους και καταβάλλουμε την ανάλογη προσπάθεια για να τους επιτύχουμε.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Παραθέτω αγαπημένο quote: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;