Καραντίνα ημέρα 50 για εμένα. Για εσένα;

Η καραντίνα, το παρόν μας.

“Ξέρω ότι η περίοδος της καραντίνας σε πιέζει, σε κουράζει και σε αγχώνει. Ξέρω πως δεν μπορείς να το ελέγξεις, δεν είναι στο χέρι σου κι αυτό σε ταράζει παραπάνω.
Ξέρω πως θες να βγεις βόλτα, να ντυθείς, να ετοιμαστείς και να νιώσεις καλά. Ξέρω, πως παρ’όλο που ζητούσες άδεια, τώρα θέλεις διακαώς να επιστρέψεις στη δουλειά σου. Ξέρω πως δεν την αντέχεις την καραντίνα. Ξέρω πως φοβάσαι για εσένα και τους δικούς σου ανθρώπους. Ξέρω πως, ίσως, να έχεις γίνει πιο νευρικός από παλιά.

Ξέρω πως σου άλλαξαν το πρόγραμμα, σου επέβαλαν κανόνες και περιορισμούς.

Ξέρω πως σου επέβαλαν μια καραντίνα που θες να “σπάσεις”. Ξέρω πως σου άλλαξαν συνήθειες, πως έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο που δεν έχεις τι να τον κάνεις. Ξέρω πως οι ώρες δεν περνάνε εύκολα. Ξέρω πως αυτή η καραντίνα, σου μοιάζει κλουβί.
Ξέρω πως σε εκνευρίζει να βλέπεις τηλεόραση και σε αγχώνει περισσότερο, αλλά παρ’όλα αυτά θα δεις. Γιατί πιο σημαντικό από αυτό που σου προκαλεί, είναι η ανάγκη σου να γνωρίζεις τις εξελίξεις. Να νιώσεις για λίγο, πως ξέροντας, έχεις τον έλεγχο.
Ξέρω πως είναι δύσκολο να μην μπορείς να αγκαλιάσεις, να φιλήσεις ή ακόμα και να φοβάσαι να αγγίξεις τη μητέρα σου , τα παιδιά σου ή τον παππού σου. Ξέρω πως φοβάσαι για το αύριο που θα έρθει. Ξέρω πως σου προκαλεί ανασφάλεια. Δεν ξέρεις τι να σκεφτείς και τι να πράξεις σε ένα αύριο, ρευστό και ξένο.

Κι από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι.

Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να δούμε την καραντίνα αυτή, σαν ευκαιρία και όχι σαν περιορισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να κοιμηθούμε λίγες ώρες παραπάνω, να κάτσουμε στο κρεβάτι και να πιούμε με άνεση τον καφέ μας. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να δούμε όλες αυτές τις ταινίες που άλλοτε μας έπαιρνε ο ύπνος και τις αφήναμε στη μέση. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να πειραματιστούμε, σε καινούργιες ασχολίες και σε όσα δε μας αρέσουν. Και, ίσως, να βρούμε μια καινούργια πτυχή που θα μας εντυπωσιάσει. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να μείνουμε ξάγρυπνοι ένα βράδυ και να δούμε τον ήλιο να ανατέλλει. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να κάνουμε όσα δεν κάναμε μα τα θέλαμε πολύ.

Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε εμάς, που δεν προλαβαίνουμε να μας γνωρίσουμε πραγματικά όλο τον άλλο καιρό. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τα άσχημά μας. Να τα κατανοήσουμε και να τα αισθανθούμε λίγο παραπάνω. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε να βρούμε χρόνο να αναθεωρήσουμε πρόσωπα και καταστάσεις. Σκέφτομαι πως θα μπορούσαμε, ακόμα και από μακρυά, να έρθουμε πιο κοντά. Να μοιραστούμε ίδιες ανησυχίες, να μιλήσουμε αληθινά και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Σκέφτομαι πως μέσω μιας αλλαγής, θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλες. Ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

 

Θετική σκέψη: Το μυστικό της επιτυχίας
mednutrition.gr

Προσπαθώντας να ενισχύσουμε θετικά την ψυχολογία μας στην καραντίνα:

 

  • Φτιάξε ένα ημερήσιο πρόγραμμα στην καραντίνα. Είναι σημαντικό να ξέρετε ποια ώρα θα κάνετε τι, ακόμα κι αν αυτό αφορά το διάβασμα ενός βιβλίου, το μαγείρεμα ή το να δείτε μια ταινία.
  • Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική. Μέσω της μουσικής δημιουργήστε θετικά και ευχάριστα συναισθήματα μέσα στη μέρα σας. Δοκιμάστε να συνδυάσετε τη μουσική με άλλες ασχολίες.
  • Μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρακολούθησε σύντομα εκπαιδευτικά video που θα σου κρατήσουν το ενδιαφέρον.
  • Αποτύπωσε τις σκέψεις σου στο χαρτί. Είναι αποδεδειγμένο πως το γράψιμο βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
  • Ντύσου όμορφα και περιποιήσου τον εαυτό σου. Είναι αποδεδειγμένο πως όταν νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας, η μέρα μας ξεκινά ευχάριστα.
  • Βάλε στην ημέρα σου τη σωματική άσκηση.
  • Επικοινώνησε με αγαπημένα σου πρόσωπα μέσω τηλεφώνου ή κάμερας. Αυτό βοηθά περισσότερο στο να επικεντρωνόμαστε, να ακούμε, να μοιραζόμαστε και να χαμογελάμε με τους άλλους ανθρώπους.
  • Πέρνα λίγο παραπάνω χρόνο στο μπαλκόνι σου.
  • Εστίασε τις σκέψεις σου στο παρόν.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θέμις Αλεβίζου

Ονομάζομαι Αλεβίζου Θέμις και είμαι πτυχιούχος στο τμήμα της ψυχολογίας με κατεύθυνση στην ειδική αγωγή. Αυτήν την περίοδο, εκπαιδεύομαι ,επίσης, στην Γνωστική - Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να διαβάζω βιβλία, να ακούω μουσική και να γράφω. Κλείνοντας, θα αφήσω εδώ αυτό το quote : "Don't forget to tell yourself positive things daily."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;