Καλοκαιρινές διακοπές: η σημασία τους στην ψυχολογία μας

διακοπές

Πηγή εικόνας: Pixabay.com

 

Διακοπή η [δiakopí]: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του διακόπτω. Προσωρινό ή οριστικό τέλος: διάλειμμα.

α. καθορισμένη περίοδος κατά την οποία διακόπτεται η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δικαστηρίων, της βουλής κτλ.:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

β. περίοδος κατά την οποία μεγάλος αριθμός ατόμων μετακινείται από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του, για να ξεκουραστεί, (ευχή) καλές διακοπές.

«Η καλοκαιρινή νύχτα είναι σαν την τελειότητα της σκέψης» σημείωνε ο Γουάλας Στίβενς, αμερικανός ποιητής. Με τη πρόταση αυτή επιχειρούσε να εσωκλείσει στα «σημεία» των λέξεών του το πολύτιμο νέκταρ της καλοκαιρινής ραστώνης. Αλμυρά πρωινά, φεγγαρόλουστα δειλινά, μακροβούτια σκέψεων, γεύσεων, αισθήσεων σε αιγαιοπελαγίτικα ιριδίζοντα νερά, ένα εισιτήριο χωρίς «ημερομηνία λήξης» οι συντεταγμένες του καλοκαιριού. Ταξιδιώτες και ταξιδευτές ρίχνονται στο κυνήγι της καλοκαιρινής ευτυχίας, «διακόπτοντας» την πολυλογία της καθημερινής ρουτίνας.

Η περίοδος των διακοπών φαντάζει ως ένα επιτακτικό κέλευσμα προς απεξάρτηση από τη βαβούρα της καθημερινότητας, μία στιγμιαία άνω τελεία πριν το εναρκτήριο λάκτισμα της «επόμενης πρότασης». Βάσει άλλωστε πρόσφατων επιστημονικών ερεισμάτων, γυναίκες με μικρή συχνότητα «διακοπών» στη ζωή τους, παρουσιάζουν κατά 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ψυχική ευρωστία και σωματική ισορροπία τα «υλικά» μίας επιτυχημένης καλοκαιρινής συνταγής.

Ποια τα πολυπόθητα «ελιξίρια» των καλοκαιρινών διακοπών στην καθημερινή ανία;

Καταρχάς με την αποκαθήλωση των διακοπών από ένα είδος πολυτέλειας σε μία αναντίρρητη βιοτική ανάγκη, παρατηρείται σημαντική διάρρηξη στον κύκλο του στρες. Η σταδιακή μείωση των δυσανάλογα υψηλών επιπέδων άγχους συμπαρασύρει στο διάβα της τον ωκεανό οικονομικών, εργασιακών ζητημάτων που διασπείρουν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Η καλοκαιρινή ανάπαυλα αναδεικνύεται ως η κατάλληλη περίσταση για το άτομο που καλείται να αδράξει της ευκαιρίας αποχής από το άγχος.

Άλλωστε, σύμφωνα με τα πορίσματα νεόκοπων ερευνών, άτομα που επιστρέφουν από καλοκαιρινή διακοπή στο εργασιακό τους περιβάλλον εμφανίζουν «βουτιά» στα επίπεδα άγχους για ένα διάστημα 5 περίπου εβδομάδων. Το χρόνιο άγχος «ροκανίζει» τις ζωτικές μας λειτουργίες, εξασθενίζοντας τις άμυνες του οργανισμού μας. Ως εκ τούτου διαταράσσει αξιοσημείωτα την εναρμονισμένη απόκριση στη λήψη σωστών αποφάσεων. Παράλληλα, απομόνωση, αποξένωση, καταθλιπτική διάθεση, πληγείσα μνήμη στοιχειοθετούν το βασικό «συμπτωματολόγιο» των ασθενών μίας παρατεταμένης αγχώδους διαταραχής.

Κατά μία μελέτη Καναδών ερευνητών-Joudrey και Wallace το 2009 σ’ ένα δείγμα 900 περίπου δικηγόρων, οι δραστηριότητες αναψυχής (όπως το γκολφ) αλλά και η λήψη διακοπών φαίνεται να καταπραΰνουν το εργασιακό άγχος. «Ανάπαυση από την εργασία. Παροχή νέων εμπειριών που οδηγούν σε διεύρυνση των οριζόντων και την ευκαιρία για μάθηση και διαπολιτισμική επικοινωνία . Προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης . Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη. Επίσκεψη φίλων και συγγενών. Θρησκευτικό προσκύνημα και υγεία · και, υποκειμενική ευημερία», τα προσωπικά οφέλη των διακοπών σύμφωνα με τον Βρετανό ερευνητή Scott McCabe.

Κάθε μορφή «κοινωνικής αποσταστίωσης» από τα μέσα δικτύωσης σε συνδυασμό με σωματική και πνευματική αδράνεια από την «καθημερινή κόπωση» συμβάλλουν στην επανεκκίνηση του μυαλού. Αναμφίβολα, παρατηρείται μία ανασύσταση των βασικών λειτουργιών του. Μετά το πέρας διακοπών το άτομο ορμώμενο από ένα διάστημα πνευματικής χαλαρότητας δύναται να επιλύσει ευχερέστερα δύσκολα ζητήματα και να προσπελάσει με ψυχραιμία τους προσωπικούς σκοπέλους του.

Διακοπές και οικογένεια

Σε αντιστάθμισμα των αυξανόμενων καθημερινών  απαιτήσεων, η καλοκαιρινή διακοπή οδηγεί σε βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας, ύπνου αλλά και σφυρηλάτηση των διερρηγμένων οικογενειακών δεσμών. Η φρενήρης εργασιακή νόρμα και οι τάχιστοι ρυθμοί της ζωής μας απομακρύνουν από τον οικογενειακό πυρήνα, πυροδοτώντας ένα επικοινωνιακό χάσμα. Το κενό αυτό καλείται να γεφυρώσει η περίσταση των οικογενειακών διακοπών, καθώς καλλιεργεί ένα γόνιμο χρόνο αλληλεπίδρασης των γονέων με τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Purdue Xinran Lehto αποπειράθηκε να αναδείξει τη συμβολή των διακοπών στην οικογενειακή επανασύνδεση, την επικοινωνιακή αλληλεπίδραση και την αλληλεγγύη. Οι διακοπές επομένως τείνουν να προωθήσου το «διασταυρούμενο δεσμό» ή αλλιώς την «κοινή εμπειρία», γαλουχώντας τις σχέσεις. Μέσα από το “μπαούλο” των κοινών οικογενειακών αναμνήσεων και τον αμοιβαία επενδυμένο χρόνο προωθούνται οι θετικοί αυτοί δεσμοί.

Η περίοδος της καλοκαιρινής ανάπαυλας μακριά από τα βαρίδια των υποχρεώσεων και τη βραδύτητα των αναγκαιοτήτων αναθερμαίνει τη ψυχική και πνευματική εξισορρόπησή μας. Συγχρόνως, επαναδρομολογεί προτεραιότητες και σχέδια. Μία «ανάσα» από την «ακαμψία» του κόσμου, μία παύση, μία γνωριμία με τον ενδότερο εαυτό μας. Μία κατάδυση στα αβαθή νερά του νου, μία σχεδία φορτωμένη άφθαρτα όνειρα και σκέψεις. Ή αλλιώς μία μονοτονία ξάστερων δειλινών που παραχωρούν τη θέση τους σε ηλιόσπαρτα ακρογιάλια κάτω από τις πολλές “χίμαιρες” των ουρανών. Αυτή είναι η “ψυχολογία” των διακοπών.

 

Πηγές:

  • https://www.iatronet.gr/askisi/efexia/article/46806/ti-prosferoyn-oi-diakopes-stin-psyxologia-mas.html
  • https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201006/the-importance-vacations-our-physical-and-mental-health?collection=67900
  • Lehto, XY, Choi, S., Lin, Y. & MacDermid, SM (2009). Διακοπές και οικογενειακή λειτουργία. Annals of Tourism Research, 36 , 459-479.
  • McCabe, S. (2009). Ποιος χρειάζεται διακοπές; Αξιολόγηση του κοινωνικού τουρισμού. Annals of Tourism Research, 36, 667-688.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Μπάτου

"Το γράψιμο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κατευθυνόμενο όνειρο." - Χόρχε Λουίς Μπόρχες "Ονειροπόλα" δυναμική, πειθαρχημένα απρόβλεπτη, ζωηρά εκκεντρική. Ή αλλιώς ο 24χρονος εαυτός μου που πασχίζει να σκαρώσει πάνω σε τσαλακωμένα αποκόμματα ξεχασμένους στίχους. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, τελειόφοιτη φοιτήτρια της Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με διακαή πόθο τη δημοσιογραφία και υποτροφία σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας. Εθισμένη στη συγγραφή, τη σοκολάτα, τη μόδα, την υποκριτική, τις φωτογραφίες, το ποδόσφαιρο και.. πάντα σ' ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κυνηγημένη από μία ανάγκη να αποτυπώσει στο χαρτί ιδέες, ιδέες και αισθήσεις που γίνονται λέξεις, παύλες και τελείες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;