Καλλιτεχνική θεραπεία: η συμβολή της στον ψυχισμό

καλλιτεχνική θεραπεία
πηγή εικόνας: Resourceful Me Art Therapy

Η θεραπεία τέχνης συνιστά τη χρήση καλλιτεχνικών μεθόδων για τη θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Η καλλιτεχνική θεραπεία είναι μια τεχνική που αποσκοπεί μέσα από τη δημιουργική έκφραση να ενισχύσει τη θεραπεία και την ψυχική ευεξία.

Πώς λειτουργεί

Η καλλιτεχνική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση δημιουργικών τεχνικών όπως το σχέδιο, η ζωγραφική, το κολάζ, ο χρωματισμός ή η γλυπτική. Ο στόχος είναι μέσα από τη χρήση αυτών των τεχνικών να μπορέσουν οι άνθρωποι να εκφραστούν μέσω της τέχνης και να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους.
Με την καθοδήγηση ενός θεραπευτή τέχνης, οι πελάτες μπορούν να «αποκωδικοποιήσουν» τα μη λεκτικά μηνύματα, σύμβολα και μεταφορές που βρίσκονται συχνά σε αυτές τις μορφές τέχνης, ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν αυτογνωσία, να καλλιεργήσουν την αυτοέκφραση τους και να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους και την συμπεριφορά τους.
Οι άνθρωποι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την καλλιτεχνική θεραπεία δεν χρειάζεται να διαθέτουν κάποιο ταλέντο ή εμπειρία στο αντικείμενο και είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση και επιθυμία αυτοέκφρασης. Άλλωστε πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι και μόνο η παρουσία της τέχνης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας.

Χρήση

Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ψυχικών διαταραχών και ψυχολογικής δυσφορίας. Μάλιστα, κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές ψυχοθεραπείας, όπως ομαδική θεραπεία ή θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν σοβαρό άγχος. Σε παιδιά που πάσχουν από συμπεριφορικά ή κοινωνικά προβλήματα ή μαθησιακές δυσκολίες. Σε άτομα που έχουν βιώσει ένα τραυματικό συμβάν ή πάσχουν από εγκεφαλική βλάβη και γενικότερα σε πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι άνθρωποι που έχουν βιώσει συναισθηματικό τραύμα, σωματική βία, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, άγχος, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά ζητήματα μπορούν να επωφεληθούν από την έκφρασή μέσω της δημιουργίας.
Κάποια πιθανά περιβάλλοντα όπου μπορεί να είναι διαθέσιμες υπηρεσίες θεραπείας τέχνης είναι τα ιδιωτικά γραφεία ψυχικής υγείας, τα σχολεία και οι κοινοτικοί οργανισμοί.

Συμβολή

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μια συνεδρία που βασίζεται στην θεραπεία μέσω τέχνης διαφέρει σημαντικά από ένα απλό μάθημα τέχνης. Αυτό συμβαίνει καθώς, ένα μάθημα τέχνης επικεντρώνεται στη διδασκαλία της τεχνικής ή στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου τελικού προϊόντος, που εκφράζει τον εξωτερικό κόσμο. Αντίθετα, η καλλιτεχνική θεραπεία αφορά περισσότερο στο να οδηγήσει τα άτομα να επικεντρωθούν στην εσωτερική τους εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δημιουργία τέχνης, οι άνθρωποι μπορούν να επικεντρωθούν στις δικές τους αντιλήψεις, φαντασία και συναισθήματα. Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν τέχνη που εκφράζει τον εσωτερικό τους κόσμο και μετουσιώνει τις συναισθηματικές και ψυχολογικές τους αποχρώσεις σε τέχνη.

Στην πραγματικότητα αυτό που κατορθώνει η καλλιτεχνική θεραπεία είναι να λειτουργήσει ως εκφραστικό μέσο για τα άτομα. Να τα βοηθήσει να επικοινωνήσουν το άγχος τους, τις φοβίες τους και να ανακαλύψουν διάφορες πτυχές του εαυτού τους. Μέσα από την συμμετοχή σε συνεδρίες θεραπείας τέχνης, τα άτομα νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο. Μέσα στο οποίο μπορούν να εκφραστούν με ασφάλεια, να κοινωνικοποιηθούν, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ταυτότητα τους.

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/articles/art-therapy#summary
https://www.verywellmind.com/what-is-art-therapy-2795755
https://www.psychologytoday.com/us/therapy-types/art-therapy


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;