Καφεΐνη: Πώς επιδρά ο καφές στην ψυχική μας υγεία

    • καφές
      πηγή εικόνας: https://m.eirinika.gr

Οι λόγοι που επιλέγεται ο καφές ως ρόφημα

Ο καφές είναι είναι μία συνηθισμένη απόλαυση για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Σε διάφορες ποικιλίες, γεύσεις και θερμοκρασίες, επιλέγεται τις περισσότερες ώρες της μέρας. Ένας καφές μας συνοδεύει στις ελεύθερες στιγμές, στις βόλτες, στις κουβέντες με φίλους, αλλά και στα εργασιακά μας περιβάλλοντα. Τις περισσότερες φορές επιλέγεται απλά ως συνήθεια μέσα στη μέρα. Κάποιοι χρειάζονται έναν καφέ μόλις ξυπνήσουν για να ξεκινήσουν τη μέρα τους και άλλοι όταν διαβάζουν. Άλλοι πάλι, τον αναζητούν όταν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και επιθυμούν να χαλαρώσουν. Επομένως η καφεΐνη έχει τη δυνατότητα να “ξυπνάει” αλλά και να “ηρεμεί”. Στέκεται παράλληλα ως “κινητήρια δύναμη” αλλά και ως “παρηγοριά”, ειδικά για αυτούς που εργάζονται πολλές ώρες και χρειάζεται να μείνουν συγκεντρωμένοι.

Η δράση της καφεΐνης

Το ρόφημα του καφέ, ανάλογα με τις διάφορες ποικιλίες του, έχει περιεκτικότητα από 50 έως 150 mg καφεΐνης, ανά μερίδα. Η συνιστώμενη χρήση της, σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι για τους ενήλικες τα 400 mg ημερησίως. Η καφεΐνη είναι η ουσία που μας δίνει ενέργεια και μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση. Η δράση της καφεΐνης αυξάνει και τον μεταβολισμό, βοηθώντας συνδυαστικά με άλλους παράγοντες στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της ακετυλοχολίνης και της νορεπινεφρίνης. Μέσα από τους παραπάνω νευροδιαβιβαστές, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη πνευματική μας απόδοση και τη ψυχική μας λειτουργία. Τα οφέλη της οπότε σχετίζονται, τόσο με τη σωματική και την εγκεφαλική λειτουργία, όσο και με τη ψυχική μας διάθεση.

Πώς επηρεάζει ο καφές την σωματική και τη ψυχική μας απόδοση

Αυτοί που πίνουν ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορούν να πάρουν τα διεγερτικά αποτελέσματα που επιθυμούν, πριν από την ένταξή τους σε μία δραστηριότητα. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, στις παραπάνω δόσεις, είναι ικανή να ενισχύσει τη προσοχή και τη συγκέντρωση. Δρα θετικά στην εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της απόσυρσης. Ακόμη και σε δραστηριότητες που χρειάζονται πέρα από εγκεφαλική και σωματική απόκριση, μας κάνει πιο αποδοτικούς. Η συγκεκριμένη δόση βοηθά επομένως και το σώμα να αυξήσει την αντοχή του στην εκτέλεση μιας άσκησης. Αυτό συμβαίνει καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος και παράλληλα αυξάνονται τα επίπεδα της ενέργειας. Βέβαια σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην υπερβαίνονται οι συνιστώμενες ποσότητες. Σε μεγάλες δόσεις υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της σωματικής όπως και της ψυχικής υγείας, ανάλογα.

Ο καφές ως φάρμακο αλλά και ως απόλαυση

Καθώς η δράση του καφέ έχει επιβεβαιωμένη ευεργετική δράση όπως αναφέρθηκε σε ελεγχόμενες ποσότητες, έχει αξιοποιηθεί και από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Επομένως, πέρα από το ρόφημα του καφέ, που είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσής του, υπάρχουν και χάπια με καφεΐνη, σταγόνες αλλά ακόμη και καραμέλες. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται τα χάπια με καφεΐνη, είναι συνήθως ως συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους σε συνδυασμό με φυσική άσκηση. Ωστόσο για λόγους απόλαυσης, επιλέγεται και σε καραμέλες ή ακόμη και σε γλυκά που περιέχουν καφέ. Πολλοί, χωρίς να χρειάζονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της καφεΐνης στον οργανισμό τους, καταναλώνουν το ρόφημα του καφέ σε καθημερινή βάση. Αυτό συμβαίνει καθώς έχουν συνδέσει τον καφέ με ευχάριστες στιγμές και μέσο κατανάλωσης ατομικά ή σε ομαδικές συνευρέσεις.

Ο καφές είναι πλέον και ένα μέσο αλληλεπίδρασης και κοινωνικοποίησης.  Πολλές φορές, συνδέεται με τη ψυχαγωγία μας και τον λόγο κοινωνικής συνδιαλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπερασματικά ο καφές:
  • μειώνει τη σωματική κόπωση
  • αλλάζει τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών και την αντίδρασή μας σε αυτές
  • βελτιώνει την πνευματική μας απόδοση.
  • τέλος, μία κούπα καφέ μπορεί να μας βοηθά στον τρόπο επίλυσης μία σειράς καθηκόντων, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχεται ως ένα μέσον και αφορμή συνεύρεσης με φίλους στον ελεύθερό μας χρόνο.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;