Intersex άτομα: Παρεμβάσεις και δικαιώματα

Intersex
Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/

 

Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχουν γνώση του όρου Intersex. Ποιοι είναι λοιπόν οι άνθρωποι που προσδιορίζονται με τον όρο Intersex;

Τι είναι Intersex;

Είναι ένας όρος που καλύπτει πολλά επιμέρους στοιχεία. Τα Intersex άτομα έρχονται στον κόσμο με χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά, είτε αρσενικά, είτε όχι απολύτως θηλυκά ή αρσενικά ή τίποτα από τα δύο. Οι αρκετές παραλλαγές των χαρακτηριστικών φύλου μπορεί να είναι ή και να μην είναι ορατές στη γέννηση ενός Intersex παιδιού. Το άτομο μπορεί να προσδιοριστεί ως Intersex από την αρχή της ζωής του ή και μετέπειτα. Κύριος γνώμονας για τον προσδιορισμό αυτόν είναι η ύπαρξη ασάφειας η οποία υπάρχει στα εσωτερικά όργανα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίες ακόμα και οι γενετικές, χρωμοσωμικές και ορμονικές εξετάσεις. Μιλάμε λοιπόν για βιολογικές αποκλίσεις όσον αφορά τα φυλετικά χαρακτηριστικά όπως τα χρωμοσώματα, οι γονάδες και τα γεννητικά όργανα.

Οι ορολογίες ανά τα χρόνια

Οι ορολογίες που έχουν δοθεί κατά καιρούς ποικίλουν. Τα Intersex άτομα έχουν λάβει τους όρους μεσοφυλικός/ή/ό και μεσόφυλος/η/ο. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται ακόμα λανθασμένα ως συνώνυμα της λέξης Intersex. Ωστόσο, αποτελούν υποκατηγορία του Intersex φάσματος. Στο παρελθόν ο πιο δημοφιλής όρος για την περιγραφή των Intersex ατόμων υπήρξε ο όρος “ερμαφρόδιτος“. Εντούτοις, η λέξη “ερμαφρόδιτος” πλέον θεωρείται απαρχαιωμένη, προσβλητική και στιγματίζει αυτά τα άτομα.

Τα Intersex παιδιά

Οι γεννήσεις Intersex παιδιών είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι φανταζόμαστε. Παρά την καλή εικόνα της υγείας των βρεφών πριν τη γέννησή τους, ακόμα και σήμερα πολλοί γιατροί προτείνουν συχνά τη διακοπή της κύησης ή αργότερα μία σειρά από αισθητικού χαρακτήρα χειρουργικές επεμβάσεις. Τα χειρουργεία στοχεύουν στην οριστικοποίηση του φύλου του υγιούς νεογνού, ένα αποτέλεσμα που είναι μη αναστρέψιμο και εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εν συνεχεία τα Intersex παιδιά, άτομα δηλαδή τα οποία ανήκουν εξίσου στο ΛΟΑΤΚΙ+ φάσμα, γίνονται αποδέκτες άκριτων προκαταλήψεων και bullying. Η απουσία ενός ολοκληρωμένου μαθήματος Σεξουαλικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας στα σχολεία αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης και κατάλληλης διαπαιδαγώγησης από τους γονείς καθιστά τα παιδιά αυστηρούς κριτές της φυλετικής διαφορετικότητας. Οι γονείς των Intersex παιδιών έχουν την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να ενδυναμώσουν και να γαλουχήσουν το παιδί τους με τα σωστά εφόδια. Η ανάπτυξη μίας προσωπικότητας με αυτοπεποίθηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας από το ίδιο το παιδί είναι η πιο ασφαλής ασπίδα ενάντια στην ομοφοβία.

Φυσικά, ευθύνες βαραίνουν και τους υπόλοιπους γονείς. Υποχρεούνται να νουθετούν τα παιδιά τους με ιδέες που δεν προάγουν σε καμία περίπτωση το ρατσισμό και την ομοφοβία στην μικρή κοινωνία του σχολείου. Οι φόβοι, οι προκαταλήψεις, η βία, η μισαλλοδοξία και η άγνοια θα ήταν σωστό να εκλείπουν από την διαπαιδαγώγηση οποιουδήποτε παιδιού εν γένει.

Τέλος, κεντρικό ρόλο παίζουν οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των παιδιών πολύ αργότερα. Κατά περίπτωση είναι αυτοί που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στο σύνολο των μαθητών. Τα παιδιά είναι αναγκαίο να βλέπουν στο πρόσωπο του εκάστοτε δασκάλου ένα σύμμαχο, έναν άνθρωπο στον οποίο μπορούν να ανοιχτούν και να χαίρουν υποστήριξης.

Παραβίαση δικαιωμάτων

Τα Intersex άτομα υφίστανται συχνά παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους. Απαρχή αποτελεί το γεγονός ότι μεταφράζεται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας η διαφορετικότητα ως κάτι το παθολογικό. Ελλείψει του δικαιώματος της επιλογής ήδη από βρέφη υφίστανται ιατρικές παρεμβάσεις στο σώμα τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως σε κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως παρέχεται το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός του.

Ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες

Η παθολογικοποίηση και η παραβίαση των δικαιωμάτων των Intersex ατόμων οδηγεί κατά συνέπεια στην ψυχολογική τους επιβάρυνση. Με την πρόφαση ότι το παιδί μεγαλώνοντας θα αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα ή παρενόχληση οι γονείς συμμερίζονται την επιλογή της εγχείρησης. Συμβαδίζοντας με άκριτα κοινωνικά πρότυπα και έχοντας δυστυχώς άγνοια πολλοί άνθρωποι οδηγούνται στα αντίθετα αποτελέσματα. Τα Intersex παιδιά σημαδεύονται σε όλη τους τη ζωή από παρεμβατικές ενέργειες που παραβιάζουν την σωματική τους ακεραιότητα. Αυτές οι αποφάσεις έχουν εξίσου μεγάλο αντίκτυπο στην φυλετική και κοινωνική ταυτότητα, την ιδιωτική ζωή και την υγεία του ατόμου. Τα Intersex άτομα στιγματίζονται, αντιμετωπίζουν έλλειψη κοινωνικής και νομικής αναγνώρισης και σε έσχατες περιπτώσεις περιθωριοποιούνται.

Προσπάθειες για αλλαγή

Σήμερα ευτυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι oi περιττές χειρουργικές επεμβάσεις όπως και κάθε άσκοπη ιατρική παρέμβαση θα πρέπει να απαγορεύονται στα παιδιά. Τα Intersex άτομα θα πρέπει να έρχονται αρχικά σε ηλικία που θα είναι ικανά να αποφασίσουν τα ίδια αν είναι σε θέση να δεχθούν θεραπεία ή όχι. Σαφώς τα τελευταία χρόνια γίνονται κινήσεις ώστε η γονική συναίνεση και μόνο να μην επαρκεί για την χειρουργική επέμβαση ενός υγιούς Intersex παιδιού.

Η σημασία της ενημέρωσης

Είναι τεράστια η αξία της σωστής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης των γονέων από επιστήμονες και η υποστήριξή τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην σωστή επιλογή για τα παιδιά τους. Σπασμωδικές κινήσεις και απαρχαιωμένες αντιλήψεις μπορούν μόνο να βλάψουν τα παιδιά. Η σωστή επιλογή είναι εφικτή όταν στόχος είναι το καλύτερο για τα παιδιά και όχι η εκπλήρωση διάφορων κοινωνικών και στερεοτυπικών κριτηρίων.

Και τέλος

Κοινή συνθήκη αποτελεί ο σεβασμός στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου για αυτοδιάθεση και σωματική ακεραιότητα. Τα Intersex άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και συνθήκης χρήζουν σεβασμού και αποδοχής από το κοινωνικό σύνολο. Αγκαλιάζοντας την διαφορετικότητα γύρω μας μπορεί ο καθένας να αγκαλιάσει ένα κομμάτι του εαυτού του.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νάνσυ Χατζή

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;