Ικανότητα του φλερτ: οφέλη και τύποι

 

Φλερτ
πηγή εικόνας: unsplash.com

Η ικανότητα του φλερτ είναι η τέχνη να πειράζεις κάποιον και να περνάς ευχάριστα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται σεξουαλική ένταση. Είναι ένα είδος κοινωνικής συναναστροφής και υπάρχει όσο και η ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η λέξη έχει γαλλική προέλευση και σημαίνει “ερωτικό ποίημα”. Αυτό το είδος είχε μεγάλη ανάπτυξη την εποχή των βασιλέων της Ευρώπης, όπου οι γυναίκες της αριστοκρατίας έκρυβαν το πρόσωπό τους με τη βεντάλια τους. Με αυτόν τον τρόπο, έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στο βλέμμα τους.

Προκειμένου να εξηγήσουν το φλερτ με βάση τη λογική, διάφοροι ειδικοί έκαναν προσπάθειες να το στηρίξουν σε μια επιστημονική βάση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μπορούμε, ωστόσο, να ισχυριστούμε ότι αυτό το φαινόμενο βασίζεται σε δύο βασικές αισθήσεις, στην όραση και την αφή.

Οφέλη του φλερτ:

 1. Μέσο διασκέδασης: Μέσα από αυτή τη διαδικασία, νιώθουμε χαρά και πληρότητα, ανεξάρτητα από την έκβαση της όλης προσπάθειας. Χάρη σε αυτό το είδος επικοινωνίας, συνομιλούμε αποτελεσματικότερα με άτομα του αντίθετου φύλου και ενισχύεται η ετοιμολογία μας σε στιγμές άνεσης. Ακόμη, το χιούμορ που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας.
 2. Απόκτηση αυτογνωσίας: Το φλερτ είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας. Όταν κάποιος φλερτάρει, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να απορριφθεί. Εάν τα πράγματα πάρουν αυτή την τροπή, τότε θα βγουν στην επιφάνεια ανασφάλειες που δεν πίστευε ποτέ ότι είχε. Έτσι, θα βρεθεί σε ένα μονοπάτι διαχείρισης και αντιμετώπισης των συναισθημάτων του και αυτοβελτίωσης.
 3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Όπως δείχνουν μελέτες, όσοι φλερτάρουν σε καθημερινή βάση γενικά έχουν υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Ως εκ τούτου, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και ίσως να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τις λοιμώξεις.
 4. Εξάσκηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων: Μία προφανής θετική επίδραση του να φλερτάρει κανείς είναι ότι ακονίζονται οι επικοινωνιακές του δεξιότητες, όπως η ενεργός ακρόαση και η εμπάθεια. Έτσι, έχει τη δυνατότητα να κάνει νέες γνωριμίες, φτάνοντας στο σημείο να δημιουργεί εύκολα συζήτηση με τον οποιοδήποτε.
 5. Έκκριση ορμονών χαράς: Τα θετικά συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Όταν βλέπουμε ένα γνήσιο χαμόγελο, το πρόσωπό μας αρχίζει αυτόματα να το αντικατοπτρίζει. Στη συνέχεια, απελευθερώνονται διάφορες θετικές χημικές ουσίες κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα. Παρομοίως, όταν φλερτάρουμε για πρώτη φορά με κάποιο άτομο που βρίσκουμε ελκυστικό, δημιουργούνται υποδοχείς ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Επομένως, εκκρίνονται ορμόνες χαράς, όπως είναι η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία μας.
 6. Οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης: Η ικανότητα κάποιου να φλερτάρει και να δημιουργεί επιλογές για τον εαυτό του είναι αρκετή για να του προσδώσει μία αίσθηση αυτοαξίας. Αντιλαμβάνεται ότι αναλαμβάνει δράση για κάτι που βρίσκει σημαντικό, δίχως δικαιολογίες και παίρνοντας στα σοβαρά τη ζωή του. Αυτό τον εξελίσσει, αναπόφευκτα, σε πολλούς άλλους τομείς. Το φλερτ ήταν απλά η αρχή. Για παράδειγμα, μπορεί να διεκδικήσει μία καλύτερη θέση εργασίας ή μία αύξηση μισθού.
Φλερτ
πηγή εικόνας: unsplash.com

Τύποι του φλερτ:

 1. Φυσικό: Αυτό το είδος φλερτ είναι ορμητικό και βασίζεται στην επίδειξη των σωματικών προσόντων. Προτιμάται από άτομα που ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν μία γρήγορη και έντονη ερωτικά σχέση και όχι κάτι περισσότερο.
 2. Παραδοσιακό: Αυτό περιγράφει τους εσωστρεφείς άνδρες που δυσκολεύονται να προσεγγίσουν μία γυναίκα και να της εκφραστούν ανοιχτά και τις γυναίκες που θεωρούν ότι ο άνδρας πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Εκδηλώνεται με μακρινές ματιές, χωρίς την πρόθεση προσέγγισης.
 3. Ευγενικό: Έχει σχέση με την τήρηση των κανόνων. Οι άνθρωποι σε αυτό τον τύπο στοχεύουν στη δημιουργία μιας σχέσης που θα διαρκέσει. Έτσι, δεν αναλώνονται στη χρήση χειρονομιών ή υπονοούμενων.
 4. Ειλικρινές: Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μόνο η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων. Τα άτομα αυτά δίνουν σημασία στην ύπαρξη ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης και σεξουαλικής χημείας, με σκοπό τη σύναψη μιας μόνιμης σχέσης.
 5. Παιχνιδιάρικο: Αυτό το είδος φλερτ αφορά εξωστρεφή και τολμηρά άτομα, τα οποία κάνουν σεξουαλικά υπονοούμενα, πάντα, όμως, μέσα σε πλαίσια σεβασμού και με χιούμορ. Αυτός ο τύπος είναι ο λεγόμενος “player”, καθώς διαθέτει την ψυχολογία του παίκτη.

Σε κάθε περίπτωση, το φλερτ μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα απολαυστικό, αρκεί να γίνεται με σεβασμό πάντα προς το άλλο πρόσωπο. Σε τελική ανάλυση, έχει να κάνει με το να βρούμε τον αυθεντικό εαυτό μας και να είμαστε πλήρως παρόντες όταν αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο.

Καλό φλερτ σε όλες και όλους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές:

 1. Ανδριανός, Σ. & Παπανίκας, Χ. & Δόγιβαν, Α. (2019). Άνδρας αξίας: Πώς να βάλεις τάξη στο χάος του σύγχρονου φλερτ. Αθήνα: ΕΣΟΠΤΡΟΝ
 2. Το Φλερτ: Ο Απόλυτος Οδηγός Φλερτ για τους Άνδρες (2020). (2019). Ανακτήθηκε από https://www.menofstyle.gr/to-flert-o-apolytos-odigos-flert-gia-toys-antres-2020-men-of-style/ (τελευταία πρόσβαση 5.06.2020)
 3. Φλερτ: Η ιεροτελεστία του έρωτα. (2019). Ανακτήθηκε από https://sciencearchives.wordpress.com/ (τελευταία πρόσβαση 5.06.2020)
 4. Nordenstrom, J. Whether Single or in a Relationship, Flirting is Good For Your Health. Ανακτήθηκε από https://loveandlifetoolbox.com/whether-single-or-in-a-relationship-flirting-is-good-for-your-health-by-joy-m-nordenstrom-cmm-mba/ (τελευταία πρόσβαση 5.06.2020)
 5. Health Benefits of Flirting. (2020). Ανακτήθηκε από https://flirt.com.au/health-benefits-of-flirting/ (τελευταία πρόσβαση 5.06.2020)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημήτριος Λάμπρος

Φοιτητής Ψυχολογίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τον αθλητισμό και τον κινηματογράφο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;