Ήχοι κολλιτσίδες: Τι δείχνουν και πώς ξεκολλάς από αυτούς

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Έχουν εισβάλλει ποτέ στη σκέψη σου ήχοι κολλιτσίδες; Σου έχει τύχει ποτέ να τριγυρίζει στο μυαλό σου ένα τραγούδι ή ο ήχος μιας μελωδίας που να μην ξεκολλά από το μυαλό; Έναν ήχο που να μη μπορείς να τον ξεφορτωθείς με τίποτα;

Τι είναι ο ήχος κολλιτσίδα

Πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο αλλά πιασάρικο κομμάτι μουσικής που επαναλαμβάνεται ακατάπαυστα στον εγκέφαλο. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτοί οι ήχοι είναι από ουδέτεροι έως θετικοί. Όμως, για κάποιους ανθρώπους οι συγκεκριμένοι ήχοι καταλήγουν ενοχλητικοί. Επειδή, ακριβώς στριφογυρίζουν στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, διαταράσσοντας την εσωτερική του ηρεμία.

Ποια τραγούδια γίνονται ήχοι κολλιτσίδες

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Ορισμένα τραγούδια είναι πιο ελκυστικά από άλλα και είναι περισσότερο πιθανό να επαναληφθούν αυτόματα στο μυαλό μας. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα τραγούδια είναι γρηγορότερα και απλούστερα στη μελωδία τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γίνονται ευκολότερα στο να τραγουδηθούν. Η συνοδευτική μουσική τους, έχει επίσης μερικά πρωτότυπα διαστήματα μεταξύ των στίχων που κάνουν το συγκεκριμένο τραγούδι να ξεχωρίζει.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κολλήσεις με έναν ήχο

Για να κολλήσει κανείς με έναν ήχο χρειάζεται να εμπλακούν τα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αντίληψη, το συναίσθημα, τη μνήμη και την αυθόρμητη σκέψη.  Οι ήχοι κολλιτσίδες κάνουν την εμφάνισή τους, όταν κατά την ακρόαση ενός κομματιού αισθανόμαστε καλά, ονειροπολούμε, έχουμε νοσταλγική διάθεση και όταν βρισκόμαστε υπό συνθήκες πίεσης και άγχους, έχοντας πολλά στο κεφάλι μας να σκεφτούμε. Να μην ξεχάσουμε να επισημάνουμε ότι όσοι έχουν κάποιο μουσικό υπόβαθρο μπορεί να γίνουν επιρρεπείς και πιο ευαίσθητοι στους ήχους κολλιτσίδες.

Τι είδους προσωπικότητα είσαι;

Το στοίχειωμα από μια τέτοιου τύπου μελωδία μπορεί να συμβεί αν κάποιος ανήκει στις προσωπικότητες που είναι αγχώδεις, ευάλωτες και ευσυνείδητες. Δηλαδή, αν ανήκει στον νευρωτικό ή ιδεοψυχαναγκαστικό τύπο. Αλλά μπορεί να συμβεί, ακόμα κι αν κάποιος είναι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι λόγοι που οι ήχοι κολλιτσίδες μπορεί να είναι ευεργετικοί για την ψυχική μας υγεία

Εν αντιθέσει, με την καθημερινή μας ομιλία, η μουσική έχει συνήθως ενσωματωμένη επανάληψη. Αν και η επανάληψη του λόγου συνδέεται με παιδικότητα, οπισθοδρόμηση ή ψυχική διαταραχή, στην περίπτωση της μουσικής, μπορεί να σημαίνει μια ευχάριστη διαδικασία. Η μουσική μπορεί και γίνεται κατανοητή μέσα από την επανάληψη. Καθώς η μουσική επαναλαμβάνεται ακούμε κάθε φορά, και κάτι διαφορετικό.

Δημιουργικότητα

Οι ήχοι κολλιτσίδες είναι μια μορφή αυθόρμητης ψυχικής δραστηριότητας. Οι καταστάσεις περιπλάνησης του μυαλού παρέχουν διάφορα πλεονεκτήματα στον εγκέφαλο, όπως η δημιουργικότητα και η ξεκάθαρη σκέψη.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Πώς ξεφορτωνόμαστε έναν ήχο κολλιτσίδα

Η συνειδητή προσπάθεια αποκλεισμού του τραγουδιού από τον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αντίσταση στο τραγούδι μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο να το παίζει ξανά και ξανά γι’ αυτό είναι περισσότερο θεμιτή η παθητική αποδοχή.

Η απόσπαση της προσοχής

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή τους κάπου αλλού και συνήθως αυτό λειτουργεί. Συνήθως η μνήμη μας τείνει να θυμάται μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος του τραγουδιού. Οπότε μια άλλη τεχνική είναι ακούγοντάς ολόκληρο το τραγούδι, να εξαλειφθεί η συγκεκριμένη ανάμνηση.

Η αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων

Μια άλλη βοηθητική τεχνική την αντλούμε από τη γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, που είναι η αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων με άλλες πιο λειτουργικές. Το «Δε μπορώ να σταματήσω την επανάληψη αυτής της μελωδίας και θα τρελαθώ» μπορεί να μετατραπεί σε «Είναι φυσιολογικό να μου κολλάνε διάφοροι ήχοι όπως συμβαίνει και σε άλλους ανθρώπους».

Ας μην ξεχνάμε

Εφόσον όμως, παρατηρήσει κανείς ότι αυτοί οι ήχοι είναι ικανοί να τον συντρίψουν συναισθηματικά, καλό είναι να απευθυνθεί σε κάποιο ψυχίατρο για να του συνταγογραφήσει κάποιο αντικαταθλιπτικό, το οποίο βοηθά στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολίτη

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;