Η θλίψη των Χριστουγέννων: Τρόποι αντιμετώπισης

πηγή εικόνας: www.bacp.co.uk

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι αρχίζουν να μπαίνουν σε γιορτινή διάθεση. Οι πόλεις φωτοβολούν απ’ τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Οι πλατείες  γεμίζουν με έλατα και χιλιάδες καταστήματα διακοσμούν με γιρλάντες και στολίδια τις βιτρίνες τους. Αισθητές, δε, είναι και οι μυρωδιές από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σε κάθε φούρνο της γειτονιάς μας.

Μικροί και μεγάλοι τρέχουν να προλάβουν για να ντυθούν και να στολίσουν γιορτινά τα σπίτια τους. Γίνεται ένας  μαραθώνιος των γονιών που τρέχουν για να αγοράσουν δώρα, παιχνίδια και φαγητά  για το γιορτινό τραπέζι. Όλα αυτά προϋποθέτουν έναν κατάλληλο προγραμματισμό με τη δουλειά και τις οικογενειακές υποχρεώσεις και ανάγκες.

Νιώθουν όλοι χαρά την περίοδο των Χριστουγέννων;

Δεν νιώθουν όλοι το ίδιο τη μαγική λάμψη των Χριστουγέννων. Μεγαλώνουμε, μαθαίνοντας πως τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, γεμάτοι θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Όμως οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες της ενήλικης ζωής δεν μας το επιτρέπουν πάντα.  Υπάρχουν οι οικονομικές δυσκολίες, οι επαγγελματικές ανησυχίες και οι οικογενειακές ανάγκες που διαψεύδουν πολλές φορές αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Για πολλούς, οι γιορτές δεν έχουν την μορφή της χαράς, της διασκέδασης και της ξεκούρασης. Αντίθετα φαντάζει περισσότερο με μια σκοτεινή περίοδο που συνοδεύεται από αισθήματα μοναξιάς, κακοδιαθεσίας και μελαγχολίας. Πολλές φορές, μάλιστα, η περίοδος των γιορτών φέρνει μια αίσθηση χαρμολύπης.

Το «σύνδρομο της κατάθλιψης των Χριστουγέννων» φαίνεται να  επιδεινώνεται σημαντικά σε περιόδους κοινωνικής και οικονομικής ύφεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυσφορία των εορτών δεν οφείλεται στην υπερκατανάλωση φαγητού ή ποτού, αλλά στη διάψευση των προσδοκιών του καθένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας δούμε, όμως αναλυτικά τους λόγους που μπορεί να βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα κάθε Δεκέμβρη:

Το αίσθημα της μοναξιάς

πηγή εικόνας: www.bacp.co.uk

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι  που ζούνε και νιώθουν μόνοι τους, είτε λόγω συνθηκών είτε από δική τους επιλογή. Οι  κοινωνικές και οι θρησκευτικές αντιλήψεις, όμως, έχουν ταυτίσει τα Χριστούγεννα με οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Η ανάγκη του ανήκειν γίνεται πιο ορατή την διάρκεια των Χριστουγέννων.

Η οικονομική δυσχέρεια και η ανάγκη για προσφορά δώρων

πηγή εικόνας:  www.shutterstock.com

Κάθε χρόνο, είθισται να γίνεται ανταλλαγή δώρων και  η προετοιμασία ενός λαμπερού ραβεγιόν για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό βέβαια επιβάλλει και μια οικονομική άνεση, την οποία δεν διαθέτουν πολλοί. Με τον ερχομό του κορωναϊού πολλές οικογένειες μπορεί να έχασαν την δουλειά τους και να  βιώνουν οικονομικές δυσκολίες.

Και ενώ υπάρχει έντονα η ανάγκη ή η υποχρέωση  για αγορά ενός δώρου στους φίλους, στον σύντροφο  ή στα παιδιά,τα άτομα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η αδυναμία αυτή προκαλεί αισθήματα άγχους, ενοχών και αναξιότητας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καταθλιπτικά συναισθήματα.

Η απώλεια αγαπημένων προσώπων

Για όσους έχουν χάσει ένα δικό τους πρόσωπο, η απώλεια αυτή δείχνει να είναι  δυσβάσταχτη και οδυνηρή κατά την περίοδο των εορτών. Τα άτομα ανακαλούν στη μνήμη τους τις γιορτές που είχαν περάσει με τον εκλιπόντα. Νοσταλγούν τις στιγμές εκείνες και το αίσθημα της μοναξιάς αναζωπυρώνεται.

Οικογενειακά ζητήματα

www.countryliving.com/christmas-dinner

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν έχουν πάντα happy end στα εορταστικά τραπέζια. Πολλά παιδιά ή γονείς αναβιώνουν την καταπίεση, τις εντάσεις και τις παρεξηγήσεις. Ακόμη, ένα πρόσφατο διαζύγιο, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, τα οποία πυροδοτούνται στις εορτές τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη θλίψη των γιορτών;

Αποδοχή των αισθημάτων μας

Τα Χριστούγεννα  εκτός από θρησκευτική, θεωρείται και συναισθηματική εορτή του έτους. Ας αγκαλιάσουμε τον  εσωτερικό μας κόσμο έστω και αν δεν ταυτίζεται απόλυτα με των άλλων. Εάν μοιραστείτε αυτό που νιώθετε με τους δικούς σας ανθρώπους, τότε θα νιώσετε ανακουφισμένοι και οι άλλοι θα σας κατανοήσουν. Μάλιστα, μέσα από το μοίρασμα αρνητικών συναισθημάτων, φίλοι και συγγενείς μπορούν να σας προσκαλέσουν σε νέες παραδόσεις, που περιέχουν αποδοχή, ελπίδα και αισιοδοξία.

Έγκαιρος σχεδιασμός προγράμματος

Βάζοντας κάποιο πρόγραμμα σχετικά με τις προετοιμασίες των γιορτινών εκδηλώσεων, μπορεί κανείς να έχει μια καλύτερη αίσθηση του ελέγχου. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε το άγχος και τον πανικό. Το φετινό πρόγραμμα, μάλιστα, μπορεί να μη μοιάζει με το περσινό, καθώς μπορείτε να το φτιάξετε με τέτοιο τρόπο που θα σας χαρίσει σίγουρα όμορφες στιγμές.

Αυτοφροντίδα

Επενδύστε χρόνο στον εαυτό σας, διαβάζοντας ένα αγαπημένο  βιβλίο ή διασκεδάζοντας. Μπορείτε να συναντήσετε τους δικούς σας ανθρώπους  και να ξενυχτήσετε με μέτρο.

Δώρα συναισθηματικής και όχι χρηματικής αξίας

Οι συναντήσεις σε ρεβεγιόν πολλές φορές προδιαθέτουν και ανταλλαγή δώρων. Δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε δώρα υψηλής αξίας. Υπάρχει πάντα η επιλογή να φτιάξετε τα δικά σας δώρα με οποιοδήποτε υλικό και να τα προσφέρετε στους αγαπημένους σας.

Εξάλλου οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις βασίζονται σε πράξεις αγάπης και όχι σε υλικά αγαθά. Σκεφτείτε σοβαρά να αποβάλλετε την καταναγκαστική ιδέα των δώρων και τότε η μελαγχολία που νιώθετε μπορεί να αντικατασταθεί με την αισιοδοξία και τη χαρά.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους ! ! !

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευτυχία Καραβάιου

Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας,Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, με κατεύθυνση Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη συνέχεια, απέκτησε δεύτερο πτυχίο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Sheffield και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Νευροψυχολογία. Ειδικεύεται στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Ασχολείται με παιδιά και γονείς καθώς και με άτομα 3ης ηλικίας. Αγαπάει τα ταξίδια, το cinema και τα βιβλία ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;