Η σύγκριση με τους άλλους και η αντιμετώπισή της

 

Η σύγκρισης με τους άλλους και η αντιμετώπισή της
https://www.writerslife.org/

Καθημερινά, ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και η σύγκριση μαζί τους μας φαίνεται αναπόφευκτη. Είμαστε συνηθισμένοι -στη σύγχρονη εποχή των κοινωνικών δικτύων θα έλεγε κανείς- εθισμένοι στο να συγκρίνουμε την ζωή μας με τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Η σύγκριση με τους άλλους γίνεται αυτόματα. Κάποιες φορές ασυνείδητα, αλλά αποβαίνει επιζήμια για την ψυχική μας ευημερία. Τα επιτεύγματα, οι κοινωνικές επαφές, οι έξοδοι, οι επιτυχίες και τα ταξίδια των άλλων φαντάζουν πολυάριθμα και πολύ πιο μεγαλοπρεπή σε σύγκριση με τα δικά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να καταρρακωνόμαστε ψυχολογικά και συχνά να χαλάει η διάθεσή μας. Για αυτό τον λόγο αποτελεί επιταγή των καιρών μας η αποσόβηση κάθε σύγκρισης με τους άλλους. Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά είναι εφικτό με προσπάθεια και με την υιοθέτηση της λογικής σκέψης.

Πιο αναλυτικά:

Αυτό που αξίζει να θυμόμαστε είναι ότι η σύγκριση με τους άλλους είναι άδικη και ανούσια. Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο κάθε άνθρωπος ξεκινάει από μια διαφορετική αφετηρία και διαθέτει διαφορετικά προτερήματα και ευκαιρίες από το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε και μεγαλώνει. Επίσης, η ζωή του κάθε ανθρώπου εκτυλίσσεται διαφορετικά. Αυτό έχει σχέση με τις επιλογές του και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Συνεπώς, η σύγκριση καθίσταται άτοπη. Οι άνθρωποι είναι όλοι διαφορετικοί,ιδιαίτεροι και μοναδικοί με ξεχωριστές ζωές που δεν μπορούν να συγκριθούν.

Παράλληλα:

Υψίστη σημασία έχει, ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή των social media, να μην ξεχνάμε πως οι φωτογραφίες και όλες οι αναρτήσεις στο διαδίκτυο αποτελούν συνήθως  ένα ψευδές κατασκεύασμα. Το κατασκεύασμα αυτό απεικονίζει αποσπασματικές πληροφορίες και προβάλλει μια αψεγάδιαστη κίβδηλη εικόνα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες δεν αποκαλύπτουν την πραγματική ψυχική κατάσταση και διάθεση του ατόμου παρά ένα φαινομενικά τέλειο στιγμιότυπο. Οι άνθρωποι αναρτούν στα social media  μόνο ευχάριστα γεγονότα. Έτσι προωθούν μια ιδανική εικόνα την οποία θα ήθελαν να διαθέτουν και μερικές φορές μάλιστα απέχουν πολύ από αυτήν. Επομένως, όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, θα πρέπει να το κάνουμε συνειδητά και με επαγρύπνηση μέτρο και κριτική σκέψη.

Τέλος:

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να σταματήσουμε τη σύγκριση  με τους άλλους είναι να καλλιεργήσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να επικεντρωθούμε στη βελτίωση του εαυτού μας και την απόλαυση της δικής μας ζωής.  Ειδικότερα, είναι αναγκαίο να αποδεχτούμε τη μοναδικότητά μας, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησής μας μέσω της εστίασης στους στόχους μας και να αναπτύξουμε πάθος και αγάπη για τη ζωή μας. Επιπλέον, θα ήταν ωφέλιμο να ασκούμε οι ίδιοι τον έλεγχο στη ζωή μας και να μην επιτρέπουμε η διάθεσή μας και η αξία μας να αποτελεί έρμαιο στα χέρια των άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να ασχολούμαστε με τους άλλους και πολύ ωραία για να μην τη ζούμε στο έπακρο!

Πηγές:

https://www.psychology.gr/selfhelp/2044-sigkrisi-eaftou-me-allous.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;