Η νοσταλγική διάθεση των Χριστουγέννων

 

 

Η νοσταλγική διάθεση για τα Χριστούγεννα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φτάσαμε -αισίως- στον πιο γιορτινό μήνα του χρόνου και μετράμε αντίστροφα για να υποδεχτούμε το νέο έτος. Σε όλο τον κόσμο, τα Χριστούγεννα σηματοδοτούν μια περίοδο εορτασμού, γεμάτη αισιοδοξία  και επανένωσης με αγαπημένα πρόσωπα, οικογένεια, φίλους. Μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν για αυτή τη στιγμή. Και μόνο στο άκουσμα μιας χριστουγεννιάτικης μελωδίας, μπορεί να αλλάξει η διάθεσή μας. Βλέποντας τα πολύχρωμα φωτάκια στις βιτρίνες των καταστημάτων ”ξυπνάει” το παιδί μέσα μας. Η ψυχή μας ανυπομονεί να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να προσφέρει ένα συμβολικό δώρο στους οικείους του, να αισθανθεί και πάλι παιδί. Κάπως έτσι λοιπόν, τα Χριστούγεννα επιδρούν στην ψυχολογία μας.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα μας γυρίζουν στην παιδική μας ηλικία. Είναι κοινώς αποδεκτό, πως το χριστουγεννιάτικο κλίμα εγείρει μια νοσταλγική διάθεση για τα παιδικά μας χρόνια. Για στιγμές  που ζήσαμε στο παρελθόν με αγαπημένα πρόσωπα, που δεν βρίσκονται πια κοντά μας. Η νοσταλγία ακολούθως, μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα «Nostalgia Increases Optimism», η οποία δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερη σύνδεση με το κοινωνικό σύνολο, άρα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, η ανάμνηση είναι κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Πόσο μάλλον, όταν εκείνη σχετίζεται με κάτι τόσο ξεχωριστό, όσο τα Χριστούγεννα. Μπορεί να προκαλείται οπτικά, γευστικά, ακουστικά ή οσφρητικά ερεθίσματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας «It’s beginning to smell (and sound) a lot like Christmas» που δημοσιεύτηκε στο Journal of Business Research, έδειξε πως οι καταναλωτές που έμπαιναν σε καταστήματα με γιορτινή διακόσμηση, μουσική και μυρωδιές, αξιολογούσαν θετικότερα την επιχείρηση, τα προϊόντα και το γενικότερο περιβάλλον,συγκριτικά με ένα κατάστημα που δε διέθετε όλα τα προηγούμενα.

Το λανθάνον νόημα της γιορτής των Χριστουγέννων είναι η αναγέννηση του κόσμου και άρα του εαυτού μας, μέσα από μία ευκαιρία για ενδοσκόπηση.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε πως οι ημέρες των Χριστουγέννων έρχονται φέρνοντας μαζί τους άπλετη χαρά, που αρκεί για να «γεμίσουν οι μπαταρίες» μας και να απολαύσουμε  στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Τα ποικίλα ερεθίσματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος μας την περίοδο των εορτών μας προκαλούν ευφορία. Δηλαδή, έχουμε την διάθεση να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους αγάπη. Ακόμη και αν η προσφορά δεν αντικατοπτρίζεται σε υλικά αγαθά. Αλλά σε μια ξέγνοιαστη απογευματινή βόλτα το αίσθημα του δούναι κυριαρχεί. Εξάλλου, εκεί κρύβεται και όλη η μαγεία. Η στοργή, η θαλπωρή, η ζεστασιά είναι συναισθήματα που μόνο κάποιος που προσφέρει ανιδιοτελώς μπορεί να βιώσει στο έπακρο. Και τα Χριστούγεννα αποτελούν το κατάλληλο έναυσμα. Η προσμονή για τις μέρες αυτές συνιστά ισχυρό κίνητρο για να πραγματοποιήσουμε θετικές σκέψεις , ατενίζοντας το μέλλον. Ως εκ τούτου, πολλοί είναι αυτοί που γεμίζουν με θετική ενέργεια το σπίτι τους, διακοσμώντας το.

Σε έναν κόσμο, όπου το άγχος και η πίεση έχουν γίνει δεύτερη φύση μας και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δε μας επιτρέπουν να έχουμε ελεύθερο χρόνο, οι άνθρωποι επιθυμούν να συσχετιστούν με πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους. Ένα εξ’ αυτών είναι και τα Χριστούγεννα. Καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να ξεφύγουν για λίγο από την πληκτική ρουτίνα. Κάπως έτσι, οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις φέρνουν στην επιφάνεια τα έντονα συναισθήματα της παιδικής μας ηλικίας και αναμνήσεις χαράς, ενθουσιασμού και ξεγνοιασιάς.

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο ώστε να βοηθήσουμε και να φωτίσουμε τις ημέρες των ανθρώπων.

Από τους υπεύθυνους και γεμάτους υποχρεώσεις ενήλικες, τα Χριστούγεννα ”μεταμορφώνουν” έστω και για λίγο τον καθένα από εμάς σε ένα ανέμελο παιδί, που ανυπομονεί να γιορτάσει, να περάσει χρόνο με τους ανθρώπους του, να δημιουργήσει εμπειρίες και να βρει το νόημα των εορτών. Και φυσικά δεν είναι άλλο, από την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, την ανθρωπιά. Το πνεύμα του ουμανισμού οφείλει να συνοδεύσει τα φετινά μας Χριστούγεννα, με την ελπίδα να μας ακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια του νέου έτους.

 

Πηγές:

https://www.psychologynow.gr/

https://www.athensvoice.gr/

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;